Aktualni prvak Hrvatske HAOK Mladost u novu je sezonu ušao s puno promjena u igračkom kadru

Objavljeno: Srijeda, 29 Listopad 2014 09:53 Autor:
Prvi puta nakon 2006. godine odbojkašice HAOK Mladost uspijele su prošle sezone osvojiti naslov prvaka Hrvatske. Prekinuta je serija Rijeke od sedam uzastopnih trofeja. Do naslova su odbojkašice Mladosti došle pobjedom u finalu protiv Marina Kaštele.

O novoj sezoni u kojoj brane naslov prvakinja Hrvatske razgovarali smo s trenerom Mladosti Edom Kleinom.

- Promjene u igračkom kadru su neočekivano velike. Izgubili smo vrlo važne igračice. U odnosu na sedam igračica iz prve postave koje su osvojile prvenstvo, ostala je samo jedna, Tamara Sušić. Libero Kaori Nakamura se vratila u Japan i potpisala za prvoligaša Toyotu, dizačica Satsuki Minami je otišla u Izrael, Lucija Mlinar u Švicarsku, Danica Uljević u Kaštela, Martina Račić u Poreč, a Ivana Žmire se odlučila posvetiti pripremama za studij u Engleskoj - nabrojao je Klein one bez kojih kreće u novo prvenstvo, potom predstavio ekipu koju ima na raspolaganju u novoj sezoni:

- Postojeći igrački kadar je mlad, prevladavaju cure od 94' do 98' godišta. Uglavnom se radi o curama koje su prošle sve uzrasne kategorije HAOK Mladost. Mi treneri  Krešo Perić i ja imamo puno posla spremiti tako mladu ekipu da u kratkom vremenskom periodu bude zrela za borbu s najboljima u Hrvatskoj. 

Početkom sezone Mladost je uspijela dobiti i vrijedno pojačanje:

- Budući da smo odlaskom Mlinar u rujnu ostali tanki na primačkim pozicijama, dogovorili smo suradnju s Nikolinom Jelić. Svi znaju njene kvalitete. Puno će pomoći ovoj ekipi. Ipak, kako je imala pauzu nakon SP-a gdje je igrala libera, trebat ćemo još malo vremena da je dovedemo u optimalnu formu za novu poziciju.

Na pitanje o ciljevima u predstojećoj sezoni, te kako ocjenjuje prvenstveni start strateg Mladosti kaže:

- U predstojećoj sezoni želimo ostati u samom vrhu. Kako smo ekipuslagali u hodu tek trebamo vidjeti koliko smo jaki. Početak sezone je pokazao da teško držimo konstantu u igri što je i logično s obzirom na sasvim novu šestorku i godine igračica. Bodovno nije ispalo loše. U prva dva kola smo bili maksimalni, a u trećem osvojili bod kod Poreča. 

Ove sezone Kleinu se liga čini slabije kvalitete nego lani, a evo koga vidi kao glavne favorite za naslov:

- U odnosu na prošlu sezonu kvaliteta lige je pala. Mi smo oslabljeni, Poreč je bez dvije vrlo dobre primačice Miloš i Novosel. Azena je ostala bez Bečić i Matić, Kaštela DC je izgubila tri solidne igračice, Vinkovci su nešto slabiji. Marina Kaštela je glavni kandidat za naslov. Najmanje su mijenjali. Imaju istu šestorku od prošle godine pojačanu za Danicu Uljević. Ne trebaju gubiti vrijeme na isprobavanje. Imaju već formirane automatizme u igri. Prošle sezone su bili tanki na klupi, ali ove sezone konkurenciju su pojačali dovođenjem igračica iz Kaštela DC. pa sigurno mogu i kvalitetnije trenirati. Za razliku od nas i Poreča, složili su ekipu na vrijeme.

Mladost je u hrvatsku ligu donijela atraktivnost  potpisivanjem suradnje s japanskim Setouchijem. Ta suradnja traje od 2011. godine, a najzaslužniji za nju je baš Edo Klein. S dvije japanske igračice Mladost je prošle sezone stigla do naslova. Ove sezone u njihovim redovima nema niti jedne Japanke, radi toga smo Kleina upitali traje li još uvijek suradnja s japanskim klubom:

- S Japancima sam cijelo vrijeme u kontaktu. Na samo sa Setouchijem nego i još nekim klubovima. Žele surađivati, razmjenjujemo znanja i iskustva, zanimaju ih naše igračice i slčno. Ovo je prva u zadnje četiri sezone da nas nije posjetio netko od Japanaca, da li od trenera ili igrača.Bilo je opcija da nam opet netko dođe, ali morat ćemo pričekati malo bolju financijsku situaciju da realiziramo nove ideje suradnje.

HAOK Mladost nakon tri prvenstvena kola drži treće mjesto u prvenstvu. Izboreno je četvrtfinale kupa u kojem je protivnik Vukovar. Prvu sljedeću utakmicu odbojkašice Mladosti igraju u petak 31. listopada u 20:15 u Domu odbojke Bojan Stranić u Zagrebu. U četvrtom prvenstvenom kolu u goste im stiže Rovinj i to je prilika onima koji još nisu, da vide redizajniranu Mladost.

Autor: M.Gojak