Bjelorusija prva prepreka za Hrvatsku u Rotterdamu

Objavljeno: Subota, 26 Rujan 2015 09:05 Autor:
Bjelorusija prva prepreka za Hrvatsku u Rotterdamu Foto: cev.lu

Iščekivanje početka Europskog prvenstva za odbojkašice je završeno. Hrvatska danas u 18 sati u dvorani Topsport u Rotterdamu započinje svoj put, protivnik na njegovom početku je Bjelorusija. 

Večeras ćemo vidjeti kako izgleda Hrvatska, nakon godinu dana i Svjetskog prvenstva, jer Europske igre i Grand Prix nisu bila natjecanja u kojem je igrao najjači mogući sastav. Velik broj pripremnih utakmica je iza Hrvatske, ali treba biti iskren i reći da na osnovu tih rezultata teško se može izvlačiti neki značajniji zaključak. Dosta se eksperimentiralo, isprobavalo, a ni protivnici nisu bili iz samog vrha. Dojam je da je pristup bio stihijski, igralo se s reprezentacijama koje su bile u Mariboru. Kritika savezu, jer trebali su napraviti više za promociju, dovesti neku jaču reprezentaciju u Hrvatsku, probuditi zanimanje i osigurati ekipi jednu pravu završnu provjeru prije puta u Nizozemsku. Vjeujemo u najbolje, ali jasniju sliku vrijednosti Hrvatske kao ekipe, koja bez dvojbe ima veliku pojedinačnu kvalitetu vidjeti ćemo večeras.

- Navijači mogu očekivat puno žara i borbe, dati ćemo sve od sebe da pokažemo dobru igru. Ne opterećujemo se rezultatom, moramo bit koncentrirane i držat svoj ritam igre, onda sve ide u našu korist. Prva je utakmica, biti će sigurno napetosti i nervoze. Atmosfera u ekipi je super, idemo korak po korak. Grupa nam nije lagana, ali opet vjerujem da možemo puno napraviti - poručuje iz Nizozemske srednja blokerica Hrvatske Ivana Miloš, pa na pitanje kako do pobjede odgovara uz smiješak:

- Jednostavno.....Sve ostalo imamo. Iskustvo, snagu i dobru uigranost, sada nam preostaje da se opustimo, uživamo u igri i pružimo navijačima dobre utakmice. Bjeloruskinje smo prošlo europsko dobile, ne vidim razloga da tako ne bude i ovo. Mislim da imaju veliki respekt prema nama i to moramo iskoristiti.

Bjelorusija je prije dvije godine srušena u tri seta, nakon svega 70 minuta igre. U niti jednom Bjelorskinje nisu došle do 20 poena. Neće se predati bez borbe, imaju dosta igračica koje igraju po klubovima Europe. Nisu ni njihove ambicije baš male, početkom kolovoza na startu priprema njihov trener Hilko je rekao:

- Ministarstvo sporta nam je kao cilj postavilo četvrtfinale. To je realan doseg, ništa nije nemoguće, sve ovisi o tome kako ćemo trenirati i igrati. Krećemo ujedinjeni napraviti zadano.

Ako prijem bude funkcionirao kod Hrvatske sve će ići mnogo lakše. Bjelorusija igra odbojku tzv. ruske škole. Najveća napadačka prijetnja trebala bi biti Kavalčuk. Bjelorusija igra dosta široko u bloku i to bi nama trebalo odgovarati.

- Hrvatska je vrlo ozbiljan suparnik, kojeg mi jako respektiramo, imaju puno iskusnih i odličnih igračica, te iskusan stručni stožer. Želja nam je odigrati najbolje što možemo, naravno i pobjeda za koju ćemo se boriti od prvog poena – najavila nam je iz Rotterdama današnju utakmicu reprezentativka Bjelorusije Klimovič.

Direktan prijenos utakmice koja započinje u 18 sati pogledajte na HRT-u 4. 

Autor: M. Gojak