Brazil lovi jubilarni deseti naslov

Objavljeno: Nedjelja, 20 Srpanj 2014 16:34 Autor:

Obje ekipe su neočekivano lako odradile posao u polufinalu. Unatoč slabijim izdanjima u prethodna dva susreta, pokazale su najbolju igru u najvažnijim trenucima.

Nakon dvije uspavanke u grupnom dijelu završnice, SAD su konačno pokazale pravu igru. Odigrali su jedna od boljih susreta i sami sebi omogućili zasluženo slavlje. Pročitali su iransku igru, odredili slabe točke i taktiku kako kapitalizirati. Sve je odrađeno po planu, a svi igrači sudjelovali su u uspjehu.

Prijem je sigurno hvatao float servise, blok je bio vrlo pokretljiv i zaustavljao Ghafoura dok je ofenziva bila najjače oružje. Amerikanci su uvidjeli kako je iranski blok najtanji u sredini što su koristili preko vlastitih blokera. Holt i Lee su vladali središtem terena, a nerijetko je iza linije 3 metra akcije završavao Sander. Jednu od najboljih partija ove sezone odigrao je iskusni kapetan Sean Rooney koji je sa 11 poena bio ponajbolji igrača na terenu.

- Očekivali smo tešku bitku, ali na kraju smo došli do odličnog rezultata. U finalu nas čeka ili svjetski broj jedan ili broj tri. U bilo kojem slučaju nećemo imati jednostavan zadatak. Jedino što možemo je da se odmorimo i spremni dočekamo finale - izjavio je kapetan Sean Rooney nakon pobjede.

Treba spomenuti dva ključna pokazatelja koja vrlo zorno opisuju stanje na terenu. SAD su susret završile omjerom 7-1 u kategoriji servisa i blokova. Koliko god Iranci igrali odličnu obranu u ranijim susretima, nisu imali rješenje za snažne servise, a isto tako njihov blok nije imao rješenje za sve što su im spremili protivnici. Ponovno je sjajan bio Taylor Sander sa 17 poena, Rooney i bloker Lee dodali su 11, a drugi bloker Holt također je bio dvocifren sa 10 poena.

- U Firencu smo došli fizički vrlo potrošeni zbog jet-laga. No, i 2008. smo izgubili prvi susret pa osvojili titulu - prisjetio se iskusni David Lee te dodao:

- Ako ćemo igrati odličnu odbojku kao danas, možemo pobijediti bilo koga na ovom turniru.

Brazil je šokirao cijelu Italiju jučerašnjom izvedbom. Dovoljno je reći da su domaćine u prvom setu potpuno ponizili i ostavili na 11 poena. Momčad je taktički bila fantastično pripremljena i čitali su svaku akciju protivnika. Obrambeno su odigrali najbolji susret ove sezone, zaustavili su Zaytseva na jednoznamenkastom učinku i došli do novog finala.

- Odigrali smo gotovo savršen meč. Prijem je bio odličan, a Bruno (tehničar, op.a.) je savršeno koordinirao suigrače. Dobro smo napadali, radili blokove i snažno servirali. Bio je to odličan posao cijele momčadi - sumirao je susret primač Ricardo Lucarelli.

Lucarelli je bio najefikasniji igrač susreta sa 13 poena, Lucas je dodao 11, a Sidao i Wallace po 10. Blokeri Lucas i Sidao vrlo precizno su čitali akcije koje je Dragan Travica pripremao te pravovremeno stizali u blok. Brazil je imao gotovo trostruko više blokova od protivnika (11-4), a navedeni dvojac uz sve to imao je zapažene napadačke uloge.

Brazilce su mnogi otpisali nakon slabog starta te nakon ne baš uvjerljivih nastupa protiv Rusije i Irana. Jučer smo vidjeli najbolji Brazil do sada i pitanje je zašto su toliko dugo čekali da pokažu svoje pravo lice.

Brazil je najuspješnija nacija u povijesti ovog natjecanja. U dosadašnja 24 izdanja 9 puta bili su pobjednici, posljednji put 2010. Za SAD ovo je treći nastup u finalu Svjetske lige. Do sada imaju polovični učinak, 2008. osvojili su titulu, a četiri godine kasnije poraženi su od Poljske.

Najave gotovo svih današnjih odbojkaških utakmica pronađite na portalu dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

dvoznak.com