CEV proslavio 40. rođendan

Objavljeno: Petak, 10 Svi 2013 23:37 Autor:
Europski odbojkaški savez (CEV) proslavio je 40. rođendan! Na svečanosti u Luxembourgu, glavnom gradu istoimenog vojvodstva i najbogatije europske države, u nazočnosti predsjednika Međunarodnog odbojkaškog saveza (FIVB) Aryja Graçe, te predsjednika i direktora Hrvatske odbojkaške udruge (HOU) Zdeslava Barača i Zlatana Kovača, obilježeno je četiri desetljeća od osnivanja europske odbojkaške organizacije.
Europski odbojkaški savez (CEV) proslavio je 40. rođendan! Na svečanosti u Luxembourgu, glavnom gradu istoimenog vojvodstva i najbogatije europske države, u nazočnosti predsjednika Međunarodnog odbojkaškog saveza (FIVB) Aryja Graçe, te predsjednika i direktora Hrvatske odbojkaške udruge (HOU) Zdeslava Barača i Zlatana Kovača, obilježeno je četiri desetljeća od osnivanja europske odbojkaške organizacije. Bilo je to 1973. u nizozemskom gradu Scheveningenu, kad su naši sportski prethodnici, kako ih je u slavljeničkom govoru nazvao predsjednik CEV-a Andre Meyer, procijenili da je dalji razvoj odbojke kao novog olimpijskog sporta moguć jedino uz organizacijsko restrukturiranje i osnivanje kontinentalne odbojkaške udruge. - Ni u sljedećih 40 godina recept našeg uspjeha neće se mijenjati: predanost, odanost, strast prema sportu i prije svega momčadski duh i momčadski rad na odbojkaškom terenu i izvan njega. Zajedno se možemo suprotstaviti izazovima dubokima poput oceana i visokima poput neba – naglasio je predsjednik Meyer u emotivnom govoru na svečanosti u novom sjedištu CEV-a, inače najsuvremenijoj poslovnoj zgradi u Europi. CEV je u 40 godina postojanja izrastao u modernu i učinkovitu sportsku organizaciju, koja okuplja čak 55 nacionalnih odbojkaških saveza, a preko njih i tisuće odbojkaša, trenera, sudaca i drugih sportskih djelatnika. Važno je naglasiti i da je odbojka, iako američki izum, najveće uspjehe i najširu popularnost postiglao upravo na europskom kontinentu. Naravno, bez ustrojavanja CEV-a početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća takvo nešto bilo bi nemoguće. - Čestitam CEV-u i njegovu predsjedniku na obljetnici i ovoj fantastičnoj svečanosti. Zaista se osjećam kao kod kuće i drago mi je ako sam iz svog rodnog Brazila donio ponešto sunca u Luxembourg Obećajem da ću ga ostaviti ovdje – izjavio je predsjednik FIVB-a Ary Graça. Hrvatska je prošle godine proslavila 20 godina članstva u CEV-u, tijekom kojih je ostavila zaista dubok trag i dobila istaknutu ulogu u europskoj odbojkaškoj obitelji, kako na reprezentativnoj, tako i na klupskoj razini. Prisjetimo se samo europskih naslova zagrebačke Mladosti i Dubrovnika, europskog zlata hrvatskih kadetkinja 2003. ili uspjeha hrvatskih odbojkašica na europskim prvenstvima devedesetih godina. Važnu ulogu i odgovarajući utjecaj u CEV-u stekli su i hrvatski odbojkaški dužnosnici, ponajprije predsjednik HOU-a Zdeslav Barač. - Bilo je zaista lijepo vidjeti europsku odbojkašku obitelj na okupu. Družili smo se sa starim sportskim prijateljima i upoznali mnoge nove, jer odbojkaše je uvijek krasilo zajedništvo, srdačnost i prijateljstvo. Naglasio bih da je hrvatska odbojka cijenjena kako u CEV-u, tako i širom Europe, te potpuno integrirana u moderne međunarodne procese – rekao je predsjednik HOU Zdeslav Barač.

Europski odbojkaški savez (CEV) proslavio je 40. rođendan! Na svečanosti u Luxembourgu, glavnom gradu istoimenog vojvodstva i najbogatije europske države, u nazočnosti predsjednika Međunarodnog odbojkaškog saveza (FIVB) Aryja Graçe, te predsjednika i direktora Hrvatske odbojkaške udruge (HOU) Zdeslava Barača i Zlatana Kovača, obilježeno je četiri desetljeća od osnivanja europske odbojkaške organizacije.
Bilo je to 1973. u nizozemskom gradu Scheveningenu, kad su naši sportski prethodnici, kako ih je u slavljeničkom govoru nazvao predsjednik CEV-a Andre Meyer, procijenili da je dalji razvoj odbojke kao novog olimpijskog sporta moguć jedino uz organizacijsko restrukturiranje i osnivanje kontinentalne odbojkaške udruge.

- Ni u sljedećih 40 godina recept našeg uspjeha neće se mijenjati: predanost, odanost, strast prema sportu i prije svega momčadski duh i momčadski rad na odbojkaškom terenu i izvan njega. Zajedno se možemo suprotstaviti izazovima dubokima poput oceana i visokima poput neba – naglasio je predsjednik Meyer u emotivnom govoru na svečanosti u novom sjedištu CEV-a, inače najsuvremenijoj poslovnoj zgradi u Europi.

CEV je u 40 godina postojanja izrastao u modernu i učinkovitu sportsku organizaciju, koja okuplja čak 55 nacionalnih odbojkaških saveza, a preko njih i tisuće odbojkaša, trenera, sudaca i drugih sportskih djelatnika. Važno je naglasiti i da je odbojka, iako američki izum, najveće uspjehe i najširu popularnost postiglao upravo na europskom kontinentu. Naravno, bez ustrojavanja CEV-a početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća takvo nešto bilo bi nemoguće.

- Čestitam CEV-u i njegovu predsjedniku na obljetnici i ovoj fantastičnoj svečanosti. Zaista se osjećam kao kod kuće i drago mi je ako sam iz svog rodnog Brazila donio ponešto sunca u Luxembourg Obećajem da ću ga ostaviti ovdje – izjavio je predsjednik FIVB-a Ary Graça.

Hrvatska je prošle godine proslavila 20 godina članstva u CEV-u, tijekom kojih je ostavila zaista dubok trag i dobila istaknutu ulogu u europskoj odbojkaškoj obitelji, kako na reprezentativnoj, tako i na klupskoj razini. Prisjetimo se samo europskih naslova zagrebačke Mladosti i Dubrovnika, europskog zlata hrvatskih kadetkinja 2003. ili uspjeha hrvatskih odbojkašica na europskim prvenstvima devedesetih godina.

Važnu ulogu i odgovarajući utjecaj u CEV-u stekli su i hrvatski odbojkaški dužnosnici, ponajprije predsjednik HOU-a Zdeslav Barač.

- Bilo je zaista lijepo vidjeti europsku odbojkašku obitelj na okupu. Družili smo se sa starim sportskim prijateljima i upoznali mnoge nove, jer odbojkaše je uvijek krasilo zajedništvo, srdačnost i prijateljstvo. Naglasio bih da je hrvatska odbojka cijenjena kako u CEV-u, tako i širom Europe, te potpuno integrirana u moderne međunarodne procese – rekao je predsjednik HOU Zdeslav Barač.

Izvor: HOU