Domaćini nemaju lagan zadatak na otvaranju

Objavljeno: Srijeda, 16 Srpanj 2014 11:27 Autor:

Firenca je domaćin završnice šest najboljih ekipa ovogodišnje Svjetske lige. Italija stoga ima visoke ambicije i cilja na rekordan deveti naslov ovog natjecanja kako bi se izjednačili sa nedodirljivim Brazilcima.

Iako su imali direktan plasman kao organizatori, Talijani su odigrali nekoliko odličnih susreta. U prvom redu to se odnosi na prva tri kola gdje su pobjeđivali sve momčadi u skupini da bi potom pružili priliku igračima koji su imali manju minutažu. Drugi dio grupne faze završili su na šest poraza, no svejedno su završili kao prvi u skupini sa boljim omjerom setova od Irana.

Ždrijeb ih je ovaj tjedan smjestio u skupinu uz SAD i Australiju. Na prvi pogled protivnici se čine lakšima od ekipa iz druge skupine i domaćini su optimistični s razlogom.

- Od šest reprezentacija u Firenci imamo četiri najbolje na svijetu. Pokazali smo da se možemo nositi sa svima i u turnir ulazimo sa pogledom prema tronu - izjavio je izbornik Mauro Berruto.

Kao glavne konkurente Berruto je naznačio Rusiju i Brazil. Pod pretpostavkom da prođe skupinu, Italija će se s njima naći u borbi za medalje što je zapravo realno za očekivati. Italija nije radila nikakve kadrovske promjene u odnosu na posljednje kolo te su prijavili sve najbolje igrače.

- Više od mjesec dana naporno smo trenirali sa mislima na ovaj turnir. Znatiželjni smo kako će momčad izgledati u dvoboju protiv SAD - dodao je Berruto te spomenuo aduta na kojeg Talijani računaju:

- Igranje na domaćem terenu uvijek nosi pritisak, ali publika nam je uvijek davali dodatni poticaj kada je trebalo.

No, prvi izazov nije nimalo lagan. Amerikanci su pokazali da mogu odigrati odlično I kada su pod velikim pritiskom. Potvrda toga stigla je prije deset dana u Beogradu. Nakon što su u direktnoj borbi za Firencu glatko izgubili prvi susret od Srbije, u drugi su ušli sa imperativom pobjede. Odigrali su jedan od najboljih mečeva ove sezone i sasvim zasluženo se našli na ovome turniru.

- Osjećam se kao da smo igrali finale. Odigrali smo vrlo fokusirano i agresivnije te uspjeli pobijediti - izjavio je nakon slavlja izbornik John Speraw.

Iako ih većina ne svrstava u glavne kandidate za titulu,  Amerikanci bi mogli nekima pomrsiti račune. U svojim redovima imaju "strojeve za poene" Andersona i Sandera koji drže prvo i treće mjesto po broju osvojenih poena, a blokeri Lee i Holt pokazali su da osim obrambenih zadaća mogu puno pomoći kada zaškripi prvome dvojcu.

- Spremni smo za velike susrete - najavio je izbornik Speraw.

Nema informacija o izostancima u američkim redovima pa je za očekivati da će nastupati s istim sastavom koji je odradio grupnu fazu natjecanja.

Najave gotovo svih današnjih odbojkaških utakmica pronađite na portalu dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

dvoznak.com