Edo Klein: Želimo naslov, ali smo svjesni da ćemo do njega teže nego prošle godine

Objavljeno: Srijeda, 25 Ožujak 2015 07:43 Autor:

Aktualni prvak Hrvatske, zagrebačka Mladost regularni dio sezone završila je na 1. mjestu. Uz to su krajem prošle godine u Rovinju osvojili i Kup. Iza Mladosti je odlična sezona, osvrt na nju dao nam je njihov trener Edo Klein, uz to najavio i doigravanje. 

Krenimo s kratkim osvrtom na regularni dio sezone. U odnosu na prošlu sezonu promijenili ste gotovo čitavu početnu šestorku, u skladu s time niste krenuli najbolje, ali kako je sezona odmicala igrali ste sve bolje. Osvojen je kup, a nakon stanke unatoč ozljedama, izostancima i odlascima nekih igračica osigurali ste ''jedinicu'' za doigravanje?

- S obzirom na promjenu čitave šestorke i uvođenjem mlađih igračica bez iskustva, ozljedama i odlascima, mislim da smo jako puno izvukli iz dosadašnjeg djela sezone. Osvojili smo Kup, završili kao prvi u regularnom dijelu, a mlade igračice su pokazale velik napredak. Na početku sezone smo izgubili praktički cijelu šestorku od prošle sezone, a u drugom djelu sezone Ćaćić, Bečić, Jelić i Skypalu. Unatoč tome ekipa je polako iz tjedna u tjedan počela igrati onako kako sam to zamislio, ali još ima puno posla. Trebamo smanjiti neforsirane greške i biti puno konstantniji ako želimo osvojiti prvenstvo.

Spomenite igračice koje su najviše napredovale ove sezone, koje su se afirmirale, tko je izrastao u vođu ekipe, čime ste najviše zadovoljni?

- Sve su napredovale u ovoj sezoni, ali kad bih trebao izdvojiti najveća iznenađenja, izdvojio bih tri igračice. Matea Skypala koja ima 17g. i operirala je križne ligamente prije godinu i pol dana, a tijekom siječnja je dobila priliku prvi puta na seniorskom nivou. U četri i pol utakmice koje je odigrala skupila je 28 blok poena, a prolaz u napadu imala preko 70%. To je prosjek koji nisam vidio dugo kod srednjeg blokera, a detaljno statistički pratim ligu u zadnje četri godine. Nažalost obnovila je ozljedu ligamenata i sad joj je nastavak karijere jako upitan. 

Božena Čulo također ima 17g. prošle godine je još bila u kadetskoj ekipi. Brzo se tijekom sezone prilagodila na seniorski nivo. U svim elementima je jako dobra, a prema postotku pozitivnog prijema se pokazala kao jedan od najboljih primača lige. Prijem je element za čiju stabilnost obično treba vremena. Klara Perić, 16g, je odlaskom Ivone Ćaćić promovirana u prvog dizača ekipe i tu ulogu odrađuje tako da često zaboravimo da se radi o igračici kadetskog uzrasta. Dizači isto postaju stabilniji s godinama, a Klara već sad pokazuje mentalnu stabilnost i odlično izvršava taktičke planove koje pred nju postavljamo. 

U kakvom stanju ekipa čeka doigravanje, Sušić se ponovno pridružila ekipi, u kakvom stanju čekate play-off. Očekivanja od utakmice protiv Dubrovnika, u srijedu igrate prvu utakmicu u Zagrebu, a u petak već gostujete u Dubrovniku ?

- Tamara Sušić se ponovo priključila ekipi nakon ozljede Skypale. Sad smo na svim pozicijama pokriveni. Za utakmicu s Dubrovnikom smo kompletni. Kao prva ekipa u prvenstvu, očekujemo prolaz, ali ne lagan. Dubrovnik je organizirana ekipa, imaju nekoliko kvalitetnih igračica i dobro ćemo se spremiti. Mislim da nas čeka teško gostovanje zbog domaće publike, dugog putovanja, a i s više strana sam upozoren na domaće linijske suce.

Nekako Marina Kaštela, Poreč i vi ste ekipe koje će vjerojatno odlučiti o naslovu prvaka, kao procjenjujete svoje šanse, može li netko ovom trojcu pomrsiti račune, unatoč što ste na papiru slabiji nego lani, titula bi mogla ostati u vitrinama vašeg kluba, procijenite šanse za to? 

- Na početku sezona je Marina Kaštela izgledala kao najveći favorit jer su zadržali cijelu šestorku i doveli neka pojačanja. Tijekom sezone su puno varirali, no u zadnjih mjesec dana izgledaju najuvjerljivije. Vidi se razlika. Bolje serviraju, bolje se brane i rade manje grešaka. Imaju par djevojaka koje već šest godina igraju u prvoj ligi dok kod nas puno njih debitira na seniorskom nivou. Ako im netko može poremetiti planove to je sigurno Poreč, pod uvjetom da podigne formu u sljedeća dva tjedna. Mi želimo naslov, mislimo da ga možemo osvojiti, ali svjesni smo da će to ići teže nego prošle sezone. 

Autor: M.Gojak