Europska liga: Hrvatska - Bjelorusija 1:3

Objavljeno: Subota, 22 Lipanj 2013 20:17 Autor:
Hrvatska reprezentacija unatoč porazu od Bjelorusije 1:3 drugog dana turnira Europske lige, koji se igra u izraelskom gradu Raanani, ne gubi optimizam.

Hrvatska reprezentacija unatoč porazu od Bjelorusije 1:3 drugog dana turnira Europske lige, koji se igra u izraelskom gradu Raanani, ne gubi optimizam.
Drugu utakmicu Europske lige u izraelskom gradu Raanani protiv bjeloruske ekipe Igor Šimunčić započeo je postavom Ivan Čosić, Darko Nojić, Tsimafei Zhukouski, Ivan Raić, Fran Peterlin, Matija Sabljak dok se Victor Sidelnikov odlučio za Marozova, Radziuka, Haramykina, Antanovicha, Mikanovicha i Busela.
Do 7:8 igralo se poen za poen, a onda se ozlijedio bjeloruski tehničar Haramykin. Umjeto njega u igru je Victor Sidelnikov poslao Vasha što naši igrači koriste za prelazak u prvo vodstvo, 9:8. Međutim, Bjelorusi su brzo konsolidirali redove te je uskoro razlika od +3 na njihovoj strani (11:14). Šimunčić je kod 15:18 tražio pauzu, Raić poentirao za 16:19, Mihalj zakucavanjem smanjuje na 17:19. Za 18. poen pobrinuo se Nojić, ali prvi set osvajaju Bjelorusi 18:21.
Već početkom drugog seta Bjelorusi odlaze na +3 (2:5) te su kockasti prisiljeni hvatati priključak. Kod 3:7 umjesto Peterlina ulazi Sedlaček, ali prednost protivničke ekipe nastavlja rasiti, uglavnom zahvaljujući našim pogreškama, do 4:9. Ivan Ćosić servira za 5:9 i pokreće hrvatsku ekipu koja smanjuje razliku na -2. Time outom bjeloruski trener Sidelnikov prekida naš niz i Bjelorusi odlaze na, činilo se nedostižnih +6. Blok Sabljak –Zhukouski zaustavlja protivnički niz i smanjuje na 11:14 što vraća našu ekipu u igru. Odluka suca da je bjeloruska lopta u outu zapravo dobra, dodatno ljuti naše reprezentativce koji uz odlične servise Žukovskog uspjevaju izjednačiti, 16:16. Neuspjelim servisima s obje strane rezultat se penje na 19:19, Bjelorusi servis Raiča šalju u aut, a meč loptu blok Sabljak – Sedlaček u protivničko polje.
Prije prvog servisa trećeg seta sudac Georgiu Papageorgijus donosi „zanimljivu“ odluku. Kapetane obiju ekipa časti žutim kartonima. Jednu loptu poklanja Bjelorusima i kod 4:3 što dodatno demotivira naše redove. Na tehnički time out naša ekipa odlazi sa -4, ali se odmah i vraća kuhanom loptom Zhukouskog i as servisom. Kod 10:14 Šimunčić dodatnim savjetima uspjeva osvježiti naše, ali Bjelorusi konstantno bježe tri boda. Prvu set loptu njihov blok šalje u aut, te malobrojna publika opet gleda napet završetak seta, 19:20. Mihalj servira za izjednačenje, ali Bjelorusi uzimaju i drugi set sa 19:21.
U četvrti set Hrvati su ušli s prednošću od +3 koju drže do 5:2. Bjelorusi hvataju korak i našu prednost pretvarju u -4, 13:17. Minus na našoj strani raste i izgleda kao da smo već predali set, no Raič dobro servira i vraća nadu zaostatkom od -2, 17:19. Sudac sudi prijestup iz druge linije te Hrvati gube set 18:25, ali i još jedan meč Europske lige.

- U pripremi za ovu utakmicu rekli smo da možemo pobijediti, ali i izgubiti. Kada damo svoj maksimum, onda poraz nije problem. Protivnik je bio bolji, konkretniji u pojedinim situacijama. Da se slikovito izrazim, falilo nam je kisika u pojedinim trenucima - izjvio je izbornik Igor Šimunčić i dodao:
- Igramo s malim brojem igrača što je objektivno problem.

Tsimafei Zhukouski kapetanski podsjeća da još nije sve gotovo.
- Mislim da smo igrali bolje nego s Izraelom. Bjelorusi su bili na nivou, odlično su igrali i čestitam im na pobjedi. Treba zaboraviti ove poraze što prije. Sutra je novi dan, idemo dalje i dat ćemo sve od sebe.

A sutra je nedjelja, posljednji dan turnira u Izraelu i našu ekipu čeka Turska koja je u dugom susretu pobijedila Izrael 3:0. Potsjetimo kako se u Mersinu održavaju Mediteranske igre te je Turska većinu igrača koji su nastupali na turniru u Rovinju poslala u Mersin. Upravo preko takve, vjerujemo oslabljene ekipe Turske trebali bismo doći do novih bodova Europske lige. Utakmica se igra u 16:00 po hrvatskom vremenu.

HOU