Francuzima dovoljan set, Iran treba 3-0

Objavljeno: Četvrtak, 18 Rujan 2014 12:20 Autor:

Iranci osim slavlja u tri seta trebaju i 18 malih poena razlike ako žele u polufinale. Protiv Francuske koja ih je nedavno deklasirala ovo se čini kao nemoguća misija.

Francuska je bez problema riješila susret protiv Njemačke i praktički nakon prvog kola osigurala polufinale. Bila je to jednostrana utakmica u kojoj su Francuzi iskoristili vrlo slab dan protivnika. Prvi set ostavili su Njemačku na skromnih 15 poena, a jedina ozbiljnija prijetnja bila je u završnici druge dionice. Francuska je tada upala u jednu u od svojih kriza iz koje su se izvukli neokrznuti.

- Sretni smo sa pobjedom i ovih 3-0 dali su razloga za zabrinutost Iranu i Njemačkoj. Dobro smo servirali, a obrana je bila ključ uspjeha - komentirao je kapetan Toniutti.

Zapravo, Francuska nije odigrala ništa ekstra kvalitetno već je na terenu sve izgledalo puno bolje od onoga što je radila Njemačka. Službeno, Nijemci su imali duplo više poena u bloku, no tko je gledao taj susret vidio je veliku šupljikavost u tom segmentu koju su Rouzier i N'Gapeth znali iskoristiti. Navedeni dvojac predvodio je momčad za kombiniranih 36 poena i predstavljali su neriješivu enigmu za njemačku obranu.

- Ovo je bio gotovo savršen susret - nadovezao se izbornik Laurent Tillie:

- Servis je bio odličan i malo smo griješili. Earvin N'Gapeth je u drugom setu sam osvojio 12 poena i bio ubojit. Odigrao je fantastičan susret te zaslužuje titulu MVP.

Jučer je Iran bolnim porazom uvelike zakomplicirao svoju situaciju. Znalo se da Njemačka ne može dva dana zaredom odigrati toliko loše, no Iranci se nisu pojavili na terenu. Momčad je djelovala izgubljeno, sa vrlo lošim prijemom i bez riješenja u napadu. Van svake sumnje, to je bio njihov najlošiji susret na prvenstvu, a možda čak i cijele godine.

- Čestitam reprezentaciji Njemačke, odigrali su stvarno dobro. To se posebno odnosi na njihov servis i blok - kratak i jasan bio je iranski izbornik Slobodan Kovač.

Nakon što je Iran uvjerljivo izgubio uvodna dva seta, tračak nade pojavio se početkom trećeg. Poveli su 12-8, no nakon jedne greške za Njemačku je na servis došao Grozer. To se kasnije pokazalo prijelomnim trenutkom susreta jer ne samo da je anulirao iransku prednost već je svojoj momčadi stvorio još veću. Preciznije rečeno, od 12-9 servirao je do 12-17.

U iranskim redovima nitko nije došao do dvoznamenkastog učinka. Prijem je bio katastrofalan i dozvolio protivniku 8 izravnih poena na servisu. Također, blok se rijetko ukazao te su u tom segmentu upisali dvostruko manje poena od Njemačke.

Time su uništili sve nade za plasman u polufinale. Francuskoj je danas dovoljan set da završe kao prvi u skupini. U tom slučaju sve bi momčadi imale po 3 boda, a Francuska bi imala najbolji omjer setova. Iranu isključivo igra 3-0 sa minimalno18 malih poena razlike (znači tri seta po 25-19).

Francuska je u prvoj fazi deklasirala Iran sa 3-1 u jednom od svojih najboljih susreta na prvenstvu. Iranski kapetan Marouf se u video intervjuu objavljenom ovog utorka osvrnuo na razloge teškog poraza. Kao glavne naveo je nepoznavanje francuskog načina igre i odličnu obranu protivnika. Naglasio je da njegova momčad još uvijek nema dovoljno koncentracije da osvaja duže poene što je Francuska znala iskoristiti.

Slično im se dogodilo jučer protiv Njemačke te je pitanje kako će reagirati. Francuzi su poznati da igraju koliko trebaju. Njihov jedini cilj je osvojiti set i nakon toga ništa im nije važno.

Najave svih odbojkaških utakmica  sa Svjetskog prvenstva u Poljskoj pronađite na portalu dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

dvoznak.com