×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 150

Grbić: Sa Slovencima dogovaramo ligu bivših republika

Objavljeno: Ponedjeljak, 25 Studeni 2013 16:59 Autor:
Slovenska odbojkaška reprezentacija će se početkom 2014. godine u Nišu u 3. krugu kvalifikacija za SP sastati sa reprezentacijom Srbije.
Do kvalifikacijskog turnira je ostalo još samo dva mjeseca, a prisutnost srpske odbojkaške legende Vanje Grbića, člana odbojkaške kuće slavnih, i potpredsjednika vrlo uspješnog srpskog saveza, na Sporto konferenciji u Portorožu dalo nam je mogućnost da se ustanovi kako pred novim obračunom razmišljaju Srbi, koji su na minulom prvenstvu u Danskoj u dvoboju sa Slovencima izgubili utakmicu.

Mi prije svega vjerujemo da je kvaliteta odbojke na takvoj razini, da sve više reprezentacija igra vrlo dobro, a među njima i Slovenija. U Danskoj nas je zasluženo pobijedila, ali nažalost nije prošla skupinu. Ipak iako smo mi bili u lošem položaju, uspjelo nam je a prije svega iz razloga što se trudimo da se treneri i igrači ne predaju do zadnjeg trenutka. Slovenija nas dobro pozna, i za nas će biti uvijek nezgodan protivnik. Prije svega uvjeren sam da slovenski savez odlično radi i da će reprezentacija prije ili kasnije doći do rezultata, kojima po kvaliteti i pripada.“ kaže Grbić koji naglašava dobru suradnju između dviju saveza sa kojima radi na zajedničkim projektima.

U Nišu, ali  i nakon turnira  predviđeni su razni sastanci, koji će se nastaviti i nakon kvalifikacijskog turnira, na kojem po  Grbićevom mišljenju prijateljstva neće biti. Neće biti niti mogućeg dogovora na međusobnoj utakmici da se dogovori rezultat koji bi odgovarao objema ekipama (na svjetsko prvenstvo će se kvalificirati i drugo plasirana ekipa)

Igrači su međusobno veliki prijatelji. Puno Srba je igralo ili drukčije djelovalo u Sloveniji, gradile su se prijateljske veze, na terenu i izvan terena. Na terenu smo neprijatelji, tako mora biti. Tako sam ja doživljavao utakmice sa prijateljima, a i ne samo sa njima već i sa bratom Nikolom. Istina je da kod nekih igrača prijateljstvo djeluje drukčije, ali ne vjerujem, da je to imalo utjecaja na međusobne utakmice.“ govori Grbić. U srpskom savezu odgovoran je za projekt odbojke na pijesku, ali je siguran, da nikada neće nadvladati dvoransku odbojku.

Grbić naglašava da ima Slovenija vrlo nadarenu generaciju, ali kojoj ipak nešto nedostaje. Nekadašnji odbojkaš u očima slovenskih odbojkaša ne vidi krvoločnost, ne vidi samopouzdanja, vidi veliku skeptičnost. „Treba vjerovati, da možeš nešto dostići. Treba vjerovati u trenera, savez i svoje mogućnosti. Bez toga nema uspjeha, Igrač bez vjere ne može pokazati sve što zna. To je i posao trenera, izbornika sa kojim Slovenija nema previše sreće. Iako nisam previše pratio rad trenera, mislim da niti sa Veselinom Vukovićem nije bilo najbolje, sa kojim i sam nemam posebno dobrih iskustava. Po mojem mišljenju trener mora biti taj koji u sitnice poznaje igrače, njihovu kulturu, običaje i tradiciju da bi znao kako sa njima raditi. On mora iz njih izvući najbolje, kod toga moraju i igrači razumjeti, da svome narodu nude zadovoljstvo. Najbolji trener je taj, koji uspije sve posložiti u jedno, iako je to iznimno teško. Neki su dobri u tehnici, drugi u taktici, ali onaj koji ne zna izgraditi ekipu, koja znači dodatni igrač na terenu, ne može uspjeti. Treba napraviti ekipu koja će kod slušanja himne lebdjeti, ne stati. Onaj koji je spreman izaći na igralište i na njemu glavom udariti u zid, je igrač za reprezentaciju

Srpska reprezentacija od 1995. godine žanje uspjehe praktično na svim prvenstvima. Srbi su svjetski, olimpijski i europski prvaci, a kako kaže Grbić, već sada razmišljaju o budućnosti, a kod toga se nadaju da će im pomoći i Slovenci, isto tako i obrnuto. „Sa Slovencima dogovaramo brojne projekte, među inim u organizaciju lige nekadašnjih republika Jugoslavije. Ta liga bi bila dovoljno jaka, da bi iz nje stalno dolazili kvalitetni igrači. Ja sam to predlagao još 1998. Godine, dok još nije bilo regionalnih liga u košarci, rukometu i drugim sportovima ali se ideja nikad nije realizirala. Mišljenja sam da bi sada mogla. Na naše utakmice dolaze obitelji sa djecom, tako da na našim utakmicama ne bi bilo problema, već bi susretali prijatelji. Svakako vrlo je važno vidjeti i ekonomsku isplativost, Sve tvrtke iz nekadašnje Jugoslavije najlakše plasiraju svoje proizvode baš na tim prostorima, i to je realnost“