Grčka znatno oslabljena u Švicarskoj

Objavljeno: Petak, 11 Srpanj 2014 10:43 Autor:
Grkinje su u Švicarsku stigle znatno oslabljene, nedostaju im četiri članice početne postave. Unatoč tome nadaju se plasmanu na EP, prvi protivnik im je Hrvatska iza koje su dobre pripreme. Hrvatice također vjeruju da se mogu naći na EP u kolovozu.

Turnir skupine H, kvalifikacija za EP juniorki započinje susretom Grčke i Hrvatske. Te dvije reprezentacije snage će odmjeriti na neutralnom terenu u švicarskoj Ženevi. Osim domaćina koji se može nazvati autsajderom ove skupine, na turniru sudjeluju još i Nizozemska, koja će u trokutu s ove dvije ekipe odlučiti o pobjedniku turnira, u ovoj konkurenciji domaćin ima najmanje šansi za plasman na EP, koje će se sredinom kolovoza igrati u Finskoj i Estoniji.

Po dosadašnjim rezultatima Grčka slovi za prvog favorita skupine. S ovim uzrastom ona ima 5. mjesto na prošlogodišnjem kadetskom Europskom prvenstvu u Srbiji. Tamo su se Grkinje predstavile u odličnom svjetlu, na tom prvenstvu dobile su čak i kasnije prvakinje, Poljankinje. U travnju nisu iskoristile domaći teren u drugom krugu kvalifikacija da izbore plasman na EP. Bolja od njih bila je vrlo dobra reprezentacija Belgije, Grkinje su u tom susretu malo i razočarale, izgubile glatko u tri seta.

S pripremama za ovaj turnir počele su 1.7., a već na okupljanju izbornik Grčke suočio se s velikim problemima. Najbolja igračica, primačica Strantzali, inače članica i seniorske reprezentacija otpala je zbog ozljede, a da stvar bude gora ozljeđena je i Psoma, još jedna primačica, standardna članica prve sedmorke. Nije tu kraj problemima za Grčku, uopće se na okupljanju nisu pojavile blokerica Gkountimenko, prva tehničarka Konstantinido i korektorica Dempi. Sve osim potonje su u svim dosadašnjim akcijama bile standardne članice početne postave. S nekoliko dana zakašnjenja zbog opravdanih razloga ekipi se pridružila korektorica Vasilantonaki.

- Ne bih govorio o izostancima koje imamo, moje je da izvučem najbolje ih 12 djevojaka koje su htjele igrati ove kvalifikacije. Sigurno da ćemo morati igrati s drukčijom ekipom od one koju smo koristili u posljednje tri godine, kada se ova ekipa oformila. Unatoč svemu naš cilj se ne mijenja, učiniti ćemo sve kako bi uspijeli u ovim kvalifikacijama - pred put u Švicarsku na koji su Grkinje krenule jučer ujutro izjavio je izbornik Grčke Papadopoulos.

Dok je Grčka imala puno problema pred ovaj turnir, Hrvatska nije, u Švicarsku je stigla jučer oko podneve. Hrvatski odbojkaški savez svojim je juniorkama omogućio idealne uvjete za pripreme. Izbornik Jovanović ekipu je okupio 27. lipnja u Mariboru, gdje su proveli dva tjedna u kojima su se spremali za ovaj turnir. Hrvatska će na njemu tražiti plasman na europsku smotru, nakon što je nema na juniorskom EP-u od 2008. godine. U kadetskom uzrastu ova ekipa zapela je u drugom krugu kvalifikacija.

- Pripreme su prošle odlično, bez većih ozljeda što je najvažnije. Dozirali smo opterećenje, postepeno iz dana u dan prilagođavali se trenutnom fizičkom stanju ekipe, na kraju se pokazalo da igramo sve bolje. Svaka prijateljska utakmica izgledala je sve bolje i bolje - osvrt na priprema za odbojku.hr dao je prvi trener Jovanović.

Na turniru u travnju mlade Hrvatice su propustile prvu svoju šansu da izbore EP. U drugom krugu kvalifikacija igranom u Rovinju bolja od njih bila je brončana s kadetskog EP, reprezentacija Turske. Hrvatska je tu utakmicu izgubila u tri seta, ali nije klonula duhom. Želja za plasmanom na EP je ostala, a šansu da se tamo nađu Hrvatice imaju u Švicarskoj. Tijekom priprema u prijateljskoj utakmici Hrvatska je s 3:2 pobijedila juniorke Slovenije, odigrala i dvije utakmice protiv seniorki, rezultat tih utakmica nije poznat, ali ni nije pretjerano važan.

- Pozitivnog smo stajališta i mislimo da nam je mjesto na Europskom prvenstvu. Važno je dobro otvoriti turnir i probati ostvariti što bolje rezultate u svakom setu, jer i drugi iz skupine možda prođe na EP. Nikome neće biti lako i sve je moguće. U našoj skupini je Grčka mali favorit, ali oni su sa Švicarskom u drugom krugu igrali izjednačeno, čak i trebali izgubiti tako da je skupina teška. Problem je što naše djevojke nemaju niti jedno veliko prvenstvo iza sebe, pa im fail tog iskustva - po dolasku u Švicarsku rekao  je Jovanović.

Najave gotovo svih današnjih odbojkaških utakmica pronađite na portalu dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

dvoznak.com