HAOK Rijeka posljedica financijske situacije

Objavljeno: Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 10:00 Autor:
ŽOK Rijeka ŽOK Rijeka Foto: Sandro Donda
Vijest o osnivanju novog odbojkaškog kolektiva HAOK Rijeka pomalo je iznenadila sve u riječkom sportu.

Vijest o osnivanju novog odbojkaškog kolektiva HAOK Rijeka pomalo je iznenadila sve u riječkom sportu. Nagomilana dugovanja pritisnula su riječki kolektiv čiji su čelnici odlučili na potez koji im svojim odredbama omogućila Hrvatska odbojkaška udruga. Na kraju svega glavno je pitanje što se točno dogodilo i kako je osnivanjem novog kluba Rijeka zadržala svoj status?

Naime, s obzirom na financijske probleme ŽOK-a Rijeka, osnovan je novi klub HAOK Rijeka, a onda se dogodilo sljedeće. Naime, prema registracijskom pravilniku Hrvatske odbojkaške udruge u slučaju spajanja odnosno fuzije dvaju klubova u sustavu natjecanja zadržava se status onog kluba koji je za novosnovanu organizaciju povoljniji. Dakle, novosnovani klub je u ovom slučaju zadržao pravo nastupa u Prvoj ligi kojega je uživao ŽOK Rijeka. To je jedna od točaka pravilnika za koje će svi ljudi u odbojci reći da se može tumačiti kako kome odgovara. Nema sumnje da je Livio Tončinić dobro pripremio teren u Hrvatskoj odbojkaškoj udruzi prije nego što se odlučio na ovaj potez. Naravno, cijela priča oko osnivanja novog kluba išla je u smjeru da se financijske obaveze ŽOK-a Rijeka izbjegnu odnosno stave na čekanje. Inače, predsjednik novog kluba HAOK-a Rijeka je Dorijan Dekanić.

U članku 50. pravilnika o natjecanju stoji pak da se spajanje klubova obavlja po odluci zainteresiranih strana koji su se za to prethodno izjasnili na svojim skupštinama.

Velimir Liverić, tajnik Odbojkaškog saveza PGŽ-a, potvrdio je da je klub dostavio sve potrebne dokumente i da je primljen u privremeno članstvo koje se mora potvrditi na skupštini, te da su igračice registrirane u novi klub. 

Vijest je pomalo iznenadila i Vericu Mance, glavnu tajnicu Riječkog sportskog saveza. Naime, pitanje je što će sada biti s dotacijama Grada koje su išle prema ŽOK-u Rijeka.

- Riječki sportski savez nije ništa službeno dobio, nikakvu informaciju o novom klubu. Ja sam tu vijest čula, ali teško je sada nešto prejudicirati. Da, postoje određena pravila, tako recimo nove udruge su dvije godine u periodu moratorija kada su u pitanju dotacije. Ponavljam, ne želim ništa prejudicirati, ustvrdila je Verica Mance.

Članak 51. pravilnika o natjecanju Hrvatske odbojkaške udruge

1. Članstvo osnovnih odbojkaških organizacija prestaje u slučajevima navedenim u članku 12. ovog pravilnika

2. U slučaju spajanja dvije osnovne odbojkaške organizacije novosnovana organizacija je obvezatna u roku od osam dana registirati svoje članove

3. U sustavu natjecanja zadržava se onaj status koji je za novosnovanu organizaciju povoljniji

4. Spajanje je moguće između osnovnih odbojkaških organizacija na teritoriju ist općine ili grada

Autor: Marko Babić