Hrvatska bez finala Grand Prixa u Bugarskoj

Objavljeno: Nedjelja, 17 Kolovoz 2014 09:57 Autor:

Ženska odbojkaška reprezentacija poražena je s 3:2(26:28, 25:21, 20:25, 25:21 i 15:10) od Češke u polufinalu završnog turnira Grand Prix Skupine 3, u bugarskom Samokovu. Tim porazom naše odbojkašice ostale bsu ez šansi za ulazak u Skupinu 2. Čeka ih sada utakmica za treće mjesto protiv Kazahstana.

Iako su naše odbojakšice najavljivale revanš Čehinjama za poraz na startu Grand Prixa u Kazahstanu on se nije dogodio. Češka je bila mirnija i koncentriranija u petom setu kada se utakmica lomila. Na kraju su Čehinje u finale prošle s 15:10 u petom setu.

Počelo je dobro za Hrvatsku, u prvom dijelu prvoga seta dobro je funkcionirao blok predvođen Poljak. Obrana je izgledala sasvim solidno i Hrvatska je prva u osjetnijem vodstvu od 14:10. Tada Čehinje rade dvije mini serije i odlaze na 23:20. Međutim, Hrvatice se nisu predale, pogodio je svojim već uobičajenim izmjenama Alajbeg i Brčič, umjesto Grbac i Fabris izbornik Vercesi. Ukazala se u finišu seta s nekoliko važnih poena Maja Jerkov, a posao je blokom nad donedavnom suigračicom Havelkovom okončala kapetanica Poljak.

U drugom setu Hrvatska kreće s postavom koja je donijela vodstvo od 1:0. Čehinje su još malo grogirane izgubljenim prvim setom i Hrvatska ima lijepih 9:6. Ipak, vodstvo se brzo topi, Češka odlazi na 16:12, vraća Vercesi u igru Grbac i Fabris, ali ovoga puta izmjene ne donose preokret. Utakmica je s 25:21 za Češku ponovno na početku.

U trećem setu Hrvatska kreće agresivno, sve hrvatskim odbojakšicama polazi za rukom i brzo je na semaforu 6:0. Ne posustaju naše imaju 8:3, 10:4, 14:6 i igraju odbojku kao iz udžbenika. Odlazi to i do 20:10, ali onda dolazi i do opuštanja. Malo po malo Čehinje se približavaju, na 20:15 su pa na 22:17, ali onda Poljak zakucava za 23:17, a Ušić Jogunica privodi posao kraju za 2:1 u setovima. Taj treći set ponajbolji je ovosezonski Hrvatske.

Nakon njega došlo je do pada i Češka je na sličan način kao Hrvatska treći, dobila četvrti set. Vodile su uvjerljivo, a Hrvatska je u završnici svela rezultat na podnošljivih 25:21. Rulet petog seta otišao je na stranu Čehinja. Do 5:5 naše djevojek su držale priključak, da bi Češka otišla na 10:6. Posljednji trzaj Hrvatske je 10:8. Nakon toga Čehinje mirnije, sigurnije, njihova najopasnija igračica jučer Havličkova poentira za 15:10 i s 27 osvojenih poena odvodi Češku u finale.

- Čestitam Češkoj na pobjedi, ali i na odnosu prema igri, prije svega zadacima u obrani. Da, tu smo mi podbacili, a Češka nas nadigrala baš u tom segmentu. Mislim da ćemo morati još dosta poraditi na tome, ali mislim i da, kada se strasti smire i stišaju, moramo međusobno porazgovarati i vidjeti gdje su problemi. Podbacili smo u igri, to je definitivno, nekako ispada da smo trenutačno sami sebi najveći protivnici – izjavio je nakon utakmice izbornik Hrvatske Vercesi.

Ušić Jogunica osvojila je 17 poena, najviše kod Hrvatske. Jerkov 16 uz ne baš osobitih 25% realizacije napada. Kapetanica Poljak 14 poena od toga osam blokom, u napadu je ona bila na visokih 55%. Nije na svojoj razini bila Fabris, a nakon drugog seta igru je napustila Miloš i više se nije vraćala. Cijeli dan pred utakmicu ona je osjećala mučninu koja ju je očito shrvala. Našim djevojkama sada preostaje utakmica za treće mjesto protiv Kazahstana, kojeg su prije tri tjedna u gostima pobijedile s 3:1.

Autor: M. Gojak