Hrvatska drugi krug otvara s Japanom, Kineskinje na rasporedu u četvrtak

Objavljeno: Ponedjeljak, 29 Rujan 2014 20:22 Autor:
Velika nedjeljna pobjeda nad Njemačkom osigurala je hrvatskim odbojkašicama tri vrijedna boda pred odlazak u Trst s kojima će pokušati napasti i treći krug svjetske smotre.

S tri pobjede u prvom krugu 17. Svjetskog prvenstva u Italiji Hrvatska je premašila učinak s posljednje svjetske smotre od prije četiri godine kada su u Japanu s dvije pobjede natjecanje završili u grupi i na kraju zauzele 17. poziciju.

Ipak, taj je Japan ostao u dobrom sjećanju jer je i 1998. godine priredio najveću svjetsku odbojkašku priredbu kada je Hrvatska prvi put uopće nastupila na svjetskim prvenstvima i zauzela fantastično šesto mjesto. Zanimljivo, samo godinu kasnije Hrvatska je sudjelovala i na Svjetskom Kupu, nećete vjerovati u Japanu, a tada je svoj debi za reprezentaciju imala i današnja kapetanica Maja Poljak koja je imala svega 16 godina, a uz nju te se godine reprezentaciji priključila još jedna članica današnje reprezentacije, godinu dana starija Mia Jerkov te je uz Poljak bila članica reprezentacije koja je u Italiji ranije te godine osvojila svoje treće uzastopno europsko srebro.

A Zemlja izlazećeg sunca očito je velika poveznica s hrvatskim odbojkašicama pa će s Japankama Hrvatice u srijedu otvoriti i novi krug natjecanja. U Skupinu E Hrvatska prenijela tri boda, no put do Final Sixa će biti iznimno zahtjevan jer nas osim trostrukih svjetskih prvakinja i dvostrukih olimpijskih pobjednica Japanki, u četvrtak očekuju jednako uspješne Kineskinje, uz jedno svjetsko zlato manje, koje su u drugi krug prenijele osam bodova. Nakon dana odmora u petak, Hrvatska će odmjeriti snage s Azerbajdažnom kojeg su Hrvatice uvjerljivo svladale na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu te će u nedjelju zaključiti drugi krug protiv Belgije.

Nedjeljna utakmica s Njemačkom još je jednom pokazala svu kvalitetu Hrvatske koja, unatoč popriličnim rupama u igri, i dalje traži pobjedu, a djevojke neskidajući osmijeh s lica vjeruju u preokret što im nije pošlo za rukom protiv Dominkanki, ali se sve vratilo protiv europskih viceprvakinja.

Brazilac na klupi hrvatske reprezentacije, Angelo Vercesi, može biti zadovoljan ostvarenim primarnim ciljem, a pohvalivši svoju ekipu nakon dvoboja s Njemačkom potvrdio je kako će hrvatska igra rasti iz utakmice u utakmicu, a raste čak i tijekom susreta što će svakako biti potrebno prije novih ogleda.

Treće mjesto u skupini A donijelo je i pogodniji termin, onaj večernji od 20 sati, u kojem će Hrvatska odigrati sve četiri utakmice drugog kruga iz kojeg će natjecanje nastaviti po tri reprezentacije iz obje novooformirane skupine.

Svjetsko prvenstvo, skupina E:
1. Kina 8
2. Italija 7
3. Dominikanska Republika 6
4. Japan 5
5. Belgija 3
6. Hrvatska 3
7. Azerbajdžan 2
8. Njemačka 2

Autor: D. Kovačević