Hrvatska nastavlja pobjeđivati, još jedno slavlje protiv Rumunjske

Objavljeno: Petak, 23 Svi 2014 22:58 Autor:
Danijel Galić, Fran Peterlin, Matija Sabljak Danijel Galić, Fran Peterlin, Matija Sabljak Foto: HOU

Hrvatska reprezentacija nastavlja se približavati Europskom prvenstvu. Drugi (i posljednji) kvalifikacijski turnir u zagrebačkom Domu odbojke "Bojan Stranić" na Savi otvorili su izabranici Igora Šimunčića pobjedom protiv Rumunjske 3:2 (25:22, 25:22, 23:25, 19:15, 15:7).

Prvi, crveni dresovi, odletjeli su u publiku. Već sutra (subota, 17:00 sati) u plavoj kombinaciji Igor Omrčen i ekipa idu po nove bodove protiv Crne Gore.
Sigurno, predvođena pucački raspoloženim Danijelom Galićem hrvatska je reprezentacija otvorila utakmicu protiv Rumunjske pred lijepo popunjenim gledalištem Doma odbojke. Igralo se poen za poen sve do 16:15, kada postava Zhukouski - Sabljak – Galić – Omrčen – Peterlin – Mihalj te libero Šarčević bježi na +3. Rumunji uspjevaju sustići rezultat (20.20) , ali sigurna završnica seta za 25:22 najavljivala je miran nastavak utakmice.

U drugom setu ponovno se prednost od jednog poena selila s jedne na drugu stranu sve do 12:12 kada Rumunji ulaze u odličnu seriju i stvaraju prednost od tri poena. Ali Šimunčić uvodi Lea Andrića na servis i uspjeva iznenaditi suprotnu stranu i izjednačiti, 19:19.  Omrčen ponovno najbolji kad je najpotrebnije. Na servisu u samoj završnici ispaljuje as, Mihalj iz bloka podebljava, Fran Peterlin vara protivnički blok, te kapetan može efektno završiti set, ponovno na 25:22.

Odmah na otvaranju trećeg seta Rumunji najavljuju namjeru da osujete plan Hrvata o osvajanju tri boda odmah na početku turnira. Razliku od +4 (6:10) brzo se istopila. Omrčen i ekipa stižu ih na 12:12. Rumunji do tehničkog time outa s tehničarem koji nije bio u sastavu ekipe na turniru u Podgorici, uspjevaju ponovno vratiti +3 prednosti. Do kraja seta tri je puta Omrčen poentirao za izjednačenje, dva puta Galić, no kod 22:24 Šimučić odlučuje osvježiti ekipu time outom. Ali, pad prijema servisa naše ekipe rezultira gubitkom seta 23:25.

Ohrabreni rezultatom, Rumunji su u četvrti set ušli oštro, odnosno koncentriranije. Hrvatska klupa kod 6:10 pokušava time outom prodrmati ekipu, no servisi Rumunja i dalje rade opasnu štetu. U igru ulazi Ivan Ćosić umjesto Matije Sabljak i odmah iz bloka na kratko uspjeva zaustaviti seriju protivnika. Ali, Rumunji su i dalje koncentriraniji. Na 12:16 na servis ulazi Ivan Raič, kod 16:19 pokušava Šimunčić iznenaditi Šestanom na servisu, ali ništa ne pomaže. Sa 19:25 Rumunji odvlače utakmicu u neizvjesnost.

Raič donosi prvi poen u petom setu, Omrčen servira as za 2:0. Još jedan as, Raičev, unosi nemir u rumunjske redove. Na 5:2 ponovno je u postavi Ćosić koji na servis pouzdanog Mihalja iz bloka povećava na 6:2. Danijel Galić zaslužan je za dva poena, odnosna 8:3. Hrvatska se ekipa probudila i vratila sigurnost te je rumunjski trener Pascu kod 10:5 sazvao hitan sastanak svoje ekipe pokušavajući smiriti nervozu. Omrčen poenom iz bloka povečava napetost  što je  vidljivo i iz servis grešaka rumunjske strane. Ulje na vatru doljeva Raič bombom za 13:7, nakon čega na servis crtu staje Omrčen i sve postaje jasno. 15:7 za set, meč i još jednu pobjedu hrvatskih reprezentativaca.

- Bio sam dobar u prvom setu i onda ne znam što se dogodilo. Pala je koncentracija - objasnio je Danijel Galić i dodao:
- Izgubili smo jedan bod, ali sutra idemo na 100 posto. Dat ćemo sve od sebe. Rumunji su promijenili korektora i pritiskali su nas onako kako nam ne odgovara.
Slaže se i Tsimafei Zhukouski:
- Nakon jako dobrih naših prva dva seta, pali smo u trećem. Čestitam Rumunjima na odličnoj i kontinuiranoj igri. Načeli su nas na servisu i odvojili od mreže. Peti set smo se iskupili. Ništa se nije dogodilo. Sutra idemo dalje i ići ćemo na Europsko prvenstvo.

U drugoj utakmici dana Nizozemska je svaladala Crnu Goru 3:1 (25:19, 25:23, 26:28, 25:18).

HOU