Hrvatska pobjedom nad Izraelom osigurala Final Four

Objavljeno: Petak, 05 Srpanj 2013 20:44 Autor:
Pobjedom nad Izraelom 3:0 (25:23, 21:10, 21:14) hrvatska seniorska reprezentacija otklonila je svaku moguću kalkulaciju o tome tko će iz skupine C Europske lige sudjelovati na Final Fouru.

Pobjedom nad Izraelom 3:0 (25:23, 21:10, 21:14) hrvatska seniorska reprezentacija otklonila je svaku moguću kalkulaciju o tome tko će iz skupine C Europske lige sudjelovati na Final Fouru.
Ekipa Igora Šimunčića koja je na mala vrata ušla u Europsku ligu, od koje nitko nije ništa očekivao, niti je se itko posebno pribojavao, osigurala je nastup među četiri najbolje ekipe Europske lige.
Hrvatska je ušla u meč odlučna da odmah sve riješi, najavljivalo se to posljedenjih dana iako ih uvjeti koji su ih dočekali u hotelu Mogilev nisu mazili. Početna šestorka Tsimafei Žukovski, Matija Sabljak, Darko Nojić, Ivan Raič, Goran Išek i libero Sven Šarčević za četiri su minute nanaizali 5:1. Izraelski izbornik Ben Netzer uspjeva zaustaviti hrvatski niz time outom, a Igor Šimunčić ubacuje u igru Frana Peterlina. Zavaljujući uglavnom lošem servisu s hrvatske strane početna razlika se topi, pa u 21 minuti Izrael ima +1. Do samog kraja seta, bod razlika šeće s jedne na drugu starnu mreže. Na 23:23, Peterlin poentira za vodstvo, a onda odličnom akcijom Hrvatska uzima prvi set 25:23.
Kao i na prethodnim turnirima u drugom setu hrvatski reprezentativci dominiraju i ponizuju protivnika. Set otvaraju sa 6:0, što se uz odlične servise kapetana Žukovskog povečava na 9:1. Darko Nojić upisuje as servis te na tehnički time out Hrvatska odlazi sa 12:3. Do kraja seta naša reprezentacija igra koncentrirano i uvjerljivo, pa je i rezultat takav, 21:10.
U trećem setu bilo je oscilacija u koncentraciji, naš servis išao je isključivo na Ohana koji ga je bez problema hvatao, ali kad radi blok Žukovski – Ćosić, Raičeva dijagonala, Peterlinov i Šarčevićev prijem, Ćosićevo zakucavanje, kad Matija Sabljak servira as i kad sve to još zdušno prati navijanje svih ostalih, onda našoj reprezentaciji ne može ništa Izrael, ali ni mnogi drugi. 21:14 za treći set, ali i 3:0 protiv Izraela, te miran put u Marmaris na završnicu Europske lige.
- Da mi je netko kad smo krenuli u Europsku ligu rekao da ćemo dvije utakmice prije kraja osigurati Final Four naravno da mu ne bih vjerovao – iskren je bio izbornik Šimunčić.
- Mirno, tiho i ponizno ušli smo u natjecanje i ovo nam je nagrada, ali i još jedna prilika da vidimo koliko vrijedimo. Nema ništa bolje za jednu reprezentaciju od toga.
Nastupom u Europskoj ligi hrvatska reprezentacija svakako je privukla pažnju. Trenutno je upravo ta reprezentacija top tema europskih odbojkaških krugova.
- Što više pobjeda, to više pažnje protivnika. Bili smo svjesni da rastemo iz utakmice u utakmicu, no limite ove reprezentacije ćemo vidjeti kad krenemo gubiti. Ovo je ponovno ulaz u visoko društvo, a ova generacija uz još neka pojačanja ima izgleda da bude dio tog društva.
Ivan Raič, pokazao je to posebno nastup u Europskoj ligi, izrastao je u velikog igrača. Ni on, kao ni mnogi nije puno očekivao od nastupa u ovom natjecanju.
- Kad smo 01.05. krenuli nitko nije ništa očekivao, posebno ne ovakav rezultat. Stabilna smo ekipa s timskim duhom i osobno me iznenadila činjenica da se uopće nije osjetio odlazak Galića i Zimakijevića. Danas smo osjećali malo pritisak. Sad smo sretni, mirno čekamo druge dvije tekme – raspoloženo je rezimirala hrvatska šestica.
Osim na terenu, reprezentativci su i vrsni pjevači. Odličan dan završili su uz „Sretan ti rođendan“ povodom 18. rođendana Nikole Ščerbakova.

Autor: M. Lochert