Hrvatska pobjedom protiv Izraela krenula u Europsku ligu

Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2013 09:34 Autor:
Za točno 60 minuta igre u rovinjskoj dvorani Gymnasium, hrvatski odbojkaši pobijedili su svoje izraelske kolege 3:0 (21:10, 21:17, 21:17) u utakmici prvog turnira skupine C Europske lige.

Za točno 60 minuta igre u rovinjskoj dvorani Gymnasium, hrvatski odbojkaši pobijedili su svoje izraelske kolege 3:0 (21:10, 21:17, 21:17) u utakmici prvog turnira skupine C Europske lige. Momčad izbornika Igora Šimunčića tako se nakon dvaju poraza protiv Slovenije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo očekivano vratila pobjedničkim navikama. Da bi se plasirala na završni turnir četvorice u Turskoj hrvatska reprezentacija mora osvojiti prvo mjesto u skupini C, odnosno drugo pod uvjetom da pobjednik skupine bude Turska.
Izbornik Šimunčić u akciju je poslao standardnu početnu postavu (Zhukouski, Raić, Sabljak, Ćosić, Galić, Nojić), uz naglasak da je umjesto Stanislava Zimakijevića priliku na poziciji libera dobio Sven Šarčević. Već od prve minute utakmice, koja je odigrana prema probnim pravilima uz setove do 21 poena, bilo je jasno da će Hrvatska dominirati. Izraelci nikako nisu pronalazili rješenje za hrvatski servis i dok su se snašli bilo je 9:3 za domaćina. U skraćenim setovima takva se prednost Hrvatske pokazala nenadoknadivom.
Drugi je set započeo ravnopravno, no kad se činilo da će Šimunčićevi izabranici odmaknuti (11:9), Izrael je serijom blokova poveo 12:11. Ipak, preokret se nije dogodio. Ponovno je hrvatski servis proradio u najboljem izdanju i nakon 15:12 suparnički je otpor polako nestajao.
Treći je set donio i najviše uzbuđenja i neizvjesnosti. Igralo se sasvim ravnopravno do 11:11, da bi uslijedila fantastična serija domaćih servisa. Kao i obično, autor je bio tehničar Tsimafei Zhukouski, no bilo bi nepravedno ne spomenuti Raičeve prolaze, Ćosićeve i Sabljakove blokove, Nojićeve, Galićeve i Šarčevićeve obrambene akcije.
Uz pravo malo odbojkaško remek-djelo hrvatska reprezentacije povela je 19:13 i zapečatila pobjedu na startu svoga petog nastupa u Europskoj ligi.
- Nekako mi je utakmica prebrzo završila, jedva da smo igrali sat vremena. Međutim, bitno je da naša pobjeda protiv mlade izraelske momčadi ni u jednom trenutku nije bila upitna. Nadam se da će tako biti i u drugoj utakmici protiv Turske - rekao je hrvatski reprezentativac Matija Sabljak.
U drugoj utakmici prvog natjecateljskog dana u Rovinju Turska je pobijedila Bjelorusiju 3:1 (21:19, 21:17, 19:21, 21:14).
U subotu u 18:00 Hrvatska igra protiv Turske uz izravni prijenos na Sportskoj televiziji, a u 20:30 igraju Izrael i Bjelorusija.

Autor: Slobodan Mufić (HOU)