Hrvatska razbila Nizozemce za start iz snova u Podgorici

Objavljeno: Subota, 17 Svi 2014 17:14 Autor:

Crnogorci su protiv Rumunjske napravili tragikomične 54 pogreške i zasluženo su izgubili. Iako su najavili borbu za prva dva mjesta uz izostanke se to čini nemogućim.

Prije početka turnira iz crnogorskog tabora su dolazile optimistične najave usprkos svim problemima. Ciljali su borbu za prva dva mjesta, ali poraz od Rumunjske je praktično ugasio sve nade Crnogoraca. Izostanci, prije svega, Ćaćića i Bojića, a onda i Šuljagića su se pokazali nepremostivom preprekom za izbornika Slobodana Boškana. Želja igrača je bila velika, ali izostala je očekivana podrška s tribina i dvorana "Morača" je zjapila prazna s 250 gledatelja. Početak utakmice nije bio najbolji, praktično se nisu ni zagrijavali, a već su gubili. Boškan je uvođenjem Ćulafića umjesto Minića na korektoru pokušao razbuditi svoju momčad, no to nije dalo rezultate. Kada je promijenio tehničara Crna Gora je zaigrala bolje, došla na 2:2, no potpuni preokret je izostao.

Možda bi bilo i nezasluženo da su pobijedili, napravili su čak 54 pogreške od 86 ukupno u utakmici, imali šest blokova manje i to je odlučilo pobjednika. Najviše poena ostvario je korektor Minić, 19, Božidar Ćuk je ostvario 14 dok je Radunović dodao 11. Ipak, sva trojica su ostali ispod 40% realizacije, Ćuk je ostao čak ispod 30% i jasno je da napadači nisu imali svoj dan.

- Protivnik je pokazao odličnu igru u prva dva seta čime su napravili temelje za pobjede. Ukazala nam se šansa u trećem setu i iskoristili smo je, ali na kraju nam je nedostajalo više hrabrosti. Ipak, zadovoljan sam - rekao je Slobodan Boškan, izbornik Crne Gore, i osvrnuo se na utakmicu s Hrvatskom: - Izgubili jesmo, ali neću klonuti glavom i duhom, pozitivno ću dočekati utakmicu s Hrvatskom, a to ću tražiti i od igrača - zaključio je.
CEV

Kada dvaput u godinu dana s 3:0 dobijete reprezentaciju koja igra Svjetsku ligu onda to ne može biti slučajno. Hrvatska je opet dobila Nizozemsku bez izgubljenog seta i održali lekciju nizozemskim zvijezdama. Od početka utakmice bilo je vidljivo da su igrači Igora Šimunčića odlučni napraviti što bolji rezultat, igrali su strpljivo i puštali Nizozemce da griješe. Iako su ih Nizozemci "darivali" s čak 37 pogrešaka to ne umanjuje sjajnu pobjedu Hrvatske i velika tri boda u borbi za prvo mjesto.

- Oni su bili favoriti na papiru, skuplji su igrači od nas, ali na terenu ne igra novac već zajedništvo i srce - rekao je tehničar Zhukouski.

Izbornik Šimunčić je odlično posložio taktiku, na klupi je ostao nedavno priključeni Sabljak, a njegovo mjesto je zauzeo povratnik u reprezentaciju Mihalj. Kapetan Omrčen je predvodio pobjednike s 18 poena, Peterlin je dodao devet dok su po šest ostvarili Galić i Mihalj. Manje su griješili, 11 servis pogrešaka su anulirali sa sedam aseva, a treba istaknuti i odličnu igru u obrani. S tri boda iz prve utakmice Hrvatska je postala najizgledniji kandidat za prvo mjesto, naravno ukoliko ne načine krivi korak u iduće dvije utakmice. S obzirom na jučerašnje izdanje Hrvati u susret s domaćinom ulaze kao favoriti. Izbornik Šimunčić je nakon utakmice rekao:


- Ne volim se razbacivati riječima, pa to neću napraviti ni sada. Međutim, znam koliko su dobru utakmicu odigrali moji igrači i na tome im čestitam. Imamo misiju i ona je poznata, plasman na Europsko prvenstvo. Ovo je jedna kockica u mozaiku do naše misije. Imamo još pet kockica i potrebno je što prije analizirati današnju utakmicu, naglasiti što je bilo dobro i popraviti one dijelove u kojima smo griješili. Sutra je novi dan.

Autor: M. Gojak