Hrvatska slavila u prvom kolu igra sa Švicarskom

Objavljeno: Ponedjeljak, 14 Svi 2012 13:43 Autor:
Hrvatska slavila u prvom kolu igra sa Švicarskom Foto: www.hou.hr
Prvu kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo 2013. izabranici Rade Malevića uspješno su odradili svladavši u švicarskom Widenu, pred 2000 gledatelja Sportskog centra Burkertsmatt, švicarske reprezentativce 3:0 (25:21, 25:22, 25:20).

Daniel Bossart poentiro je za prvi bod i na noge podigao pola dvorane u Widenu koje je uspjela srušiti rekord posjećenosti švicarskih odbojkaških utakmica. Hominal nam poklanja servis i prvih 15 minuta prva postava Čuk, Sabljak, Raič, Galić, Vulin i Zhukouski uz Mladena Jurčevića koji premijerno nosi nacionalni dres libera, igra bod za bod. Ispitivanje protivnika i želja za preciznošću rezultiraju s tri promašena servisa što domaćinu daje priliku da se odlijepi na + 6. Nakon time outa seriju Švicaraca nakratko prekida Zhukouski. Protiv Anđelka Čuka Švicarci ne nalaze rješenje cijeli set, a pohvalu svakako zaslužuje i Jurčevića za kojeg će izbornik Malević kasnije ustvrditi:

- Ovim nastupom Jurčević je definitivno opravdao poziv u reprezentaciju.

Od 31 minute jasno je da su Švicarci pročitani te naši okreću rezultat i osvajaju prvi set 25:21.

Drugi set otvara Ivan Raič na servisu za početna dva poena, no bod za bod igra se do 18:18 kada zbog nezgodnog doskoka iz igre izlazi Raič. Čuk na servisu, blok Zhukouski - Vulin i poentiranje Galića rezultiraju sa +3 za naše. Švicarci se vraćaju na -1 što je dovoljan razlog za time-out, nakon kojeg Čuk na servis Galića prvo vara protivnički bok, a onda i poentira za 25:22.

Posljednji, treći set nije se puno razlikovao od drugog osim što je Peterlin dostojno zamijenio Raiča. Naša ekipa se odljepljuje nakon 11:11, te razliku povećava do konačnih 20:25 na radost brojnih hrvatskih navijača u dvorani.

- Zadovoljan sam igrom u bloku i obrani. Svim ostalim sam nezadovolja. Mislim da je jedan dio ekipe neodgovorno ušao u utakmicu. Čini mi se da su podcijenili protivnika - komentirao je izbornik Malević, dok je kapetan Inoslav Krnić dodao:

- Dobro se osjećam jer smo pobijedili 3:0. Došli smo po pobjedu, a 3:0 to svakako jest. Kvalitetom igre nisam zadovoljan i to je nešto što moramo popraviti.

Kapetan Švicarske Joel Bruschweiler istaknuo je kako njegvi suigrači moraju zaboraviti rezultat i popraviti greške, te dodao:

- Siguran sam da ćemo u uzvratu pobijediti. Pripremali smo se samo tri tjedna, neki igrači su nam se pridružili kasnije, trener još kasnije. Šteta je što razliku koju smo napravili u prvom setu nismo uspjeli zadržati.

Izbornik Carl McGown šturo je ocrtao utakmicu:

- Teško je bilo primjeniti taktiku i tehniku jer je Hrvatska bila jača momčad. Nisam zadovoljan obranom, a u napadu nismo imali dovoljno strpljenja.

Uzvratna utakmica igra se 19. svibnja 2012. u 18:00 sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Daruvaru.

 

Iz Švicarske: Melita Lochert

 

Izvor: HOU