Hrvatska traži kartu za četvrtfinale

Objavljeno: Utorak, 10 Rujan 2013 08:59 Autor:
Hrvatska traži kartu za četvrtfinale Foto: cev.lu
Večeras u 20 sati u Aleji Rogera Federera u Halleu Hrvatska i Nizozemska odlučiti će tko ide u četvrtfinale Europskog prvenstva. Utakmica će biti odigrana u Gerry Weber Stadionu, koji će vjerojatno biti obojan u narančasto, jer nizozemska granica je od Halle/Westfalena udaljena 120 kilometara.

Nizozemke su do ove bitke za četvrtfinale stigle pobjedom nad Španjolskom u tri seta, u pet su gubile od Turske i Njemačke. Predvoditi će ih Manon Flier, koja istina ne briljira na ovom prvenstvu, tek je protiv Španjolske odigrala kako zna. Nedostajaju Nizozemkama na ovom prvenstvu Stam- Pilon, Wensink i Slöetjes. U pogonu su duže od naših djevojaka, iza njih je nastup u World Grand Prixu glavna oružja napad i blok, dok su ranjive na prijemu. To se vidjelo protiv Njemačke, koja ih je na kraju utakmice ubila servisom.

- Ako budemo na našoj razini, imamo šanse pobijediti Hrvatsku. Ništa veće nego oni, mi imamo bolje ekipu oni pojedinačno bolje igračice- u najavi današnje utakmice će nizozemski izbornik Vermeulen.

Posljednji puta protiv njih smo igrali u Poreču u sklopu kvalifikacija za Olimpijske igre. Bilo je to finale koje smo iznenađujuće dobili s 15:13 nakon prave drame u petom setu. Imale su Nizozemke u njemu 11:8, ali još jednom su hrvatske odbojkašice pokazale kakvo srce imaju i kako se bore za državni dres. U odnosu na taj susret biti ćemo jači za Poljak i Jerkov, Nizozemska koja je pomladila reprezentaciju pojedinačno slabija nego tada. 

- U Dresdenu smo odigrali vrlo dobro, pa se nadam da ćemo takvu formu donijeti sa sobom u Halle. Budući da je nizozemska reprezentacija jaka, pred nama je vrlo interesantna i teška utakmica rekao je hrvatski izbornik Igor Lovrinov.

Njemu idu velike zasluge za igru Hrvatske na ovom prvenstvu, ali on sam ne gura se u prvi plan. U najavi prvenstva sam je govorio da ne zna kakvi ćemo biti na ovom prvenstvu, u srpnju je uzburkao vode najavom da će otići, jer za reprezentaciju nikoga nije briga. Sve je završilo dogovorom i Lovrinov i hrvatske odbojkašice dobile su jedino što su trebale, normalne pripreme, kako su na njima radile vidi se po tri utakmice u Dresdenu.

Danas imaju priliku proći u četvrtfinale, a to će već samo po sebi biti briljantno. Nema sumnje da će igračice dati sve od sebe, da će danas ginuti jedna za drugu i neće biti važno hoće li na terenu biti Popović ili Fabris. To u nekim drugim sportovima, ne postoji. Ovim djevojkama to nije važno, one su obitelj, važno im je samo pobijediti Nizozemsku. Ako to i naprave sigurno neće biti na naslovnicima hrvatskih medija, jer ipak će one biti ''samo'' u četvrtfinalu prvenstva Europe u odbojci, a to je ipak ''samo'' najrašireniji sport na svijetu. Radi toga ako im i danas ne bude išlo kao do sada ne budite ljuti na njih, podržite ih, jer one same žele u Njemačkoj uspjeh više od svih nas.

Autor: M. Gojak