Hrvatska u Torinu krenula porazom od Francuske

Objavljeno: Petak, 09 Listopad 2015 21:09 Autor:
Hrvatska u Torinu krenula porazom od Francuske Foto: cev.lu

Na otvaranju Europskog prvenstva, muška odbojkaška reprezentacija Hrvatske izgubila je od Francuske. Nije išlo protiv ovogodišnjeg osvajača Svjetske lige, Hrvatska je nakon sat i pol igre poražena rezultatom 3:0(26:24, 25:14 i 25:22). 

Vrlo dobro je Hrvatska otvorila utakmicu protiv Francuske. Krenuo je izbornik Šimunčić sa Žukovskim kao tehničarom, Omrčenom na poziciji korektora. Blokeri su Vulin i Mihalj, dok su na poziciji primača započeli Galić i Kovačević. Libero na prijemu Šarčević, Glaurdić igra u obrani. Mirno i koncentrirano odigrali su hrvatski odbojkaši do završnice prvog seta. Predvodio je Hrvatsku u tom dijelu susreta raspoloženi Omrčen sa 7 osvojenih poena. Imala je Hrvatska u njemu i 24:22, ali nije bilo mirnoće i sabranosti da se posao mirno privede kraju. Zahvaljujući pogreškama Hrvatske na prijemu, Francuska radi seriju od 4-0 i dobiva prvi set. Prijem je bio ključ, Francuzi su tu bili na zavidnoj razini, Hrvatska slabija uz greške pri odlučujućim poenima.  

- Pokazali smo u prvom setu da se možemo nositi s trenutno ponajboljim igračima na svijetu. Imali smo svoju šansu 24:23 i prijem, imali smo zaista veliku šansu iznenaditi Francusku, nismo je iskoristili i naravno do kraja utakmice, teško je bilo očekivati da ćemo protiv ekipe, kakva je Francuska dobiti novu šansu. Faililo nam je mirnoće u završnici prvog seta, pred njegov kraj smo bili malo previše  nervozni i to su Francuzi iskoristili - osvrt na prvi set dao je tehničar Hrvatske Žukovski.

Drugi set nije donio niti malo neizvjesnosti. Držala se Hrvatska do 8:7, a onda serijom pogrešaka na prijemu dopustila Francuskoj da se odljepi. Pokušavao je izbornik Hrvatske Šimunčić time-outom, izmjenama, ali bez uspjeha. Prijem nije funkcionirao, proradio je blok Francuske, a uz to i napad. Digli su Francuzi razinu igre u odnosu na prvi set i razlika je bila očita. Sa 16:8 Francuska odlazi na drugi tehnički time-out. Svjestan da je drugi set izgubljen, izbornik Šimunčić iz igre vadi gotovo čitavu početnu postavu, a priliku dobivaju mlađi igrači uz podršku iskusnog Krnića i Raiča na poziciji korektora umjesto Omrčena. Ništa se nije moglo promijeniti, Francuska drugu dionicu utakmice dobiva s uvjerljivih 25:14

Treći set otvara postava koja je započela i utakmicu. Hrvatska otvara poenom Mihalja i vodstvom od 1:0. Bilo je to ujedno prvo i posljednje vodstvo Hrvatske u trećem setu. Francuzi na prvi tehnički time-out odlaze s 8:5. Na drugi sa 16:12, pri 20:16 Šimunčić zove time-out, ali učinka nema. Francuska ubrzo ima 22:16 i činilo se da je utakmica riješena. Nije tako mislio kapetan Hrvatske Omrčen, svojim servisima vratio je Hrvatsku u igru. Pri 22:19 francuski izbornik Tillie primoran je pozvati time-out. Nije on omeo Omrčena koji novim asom dovodi Hrvatsku do 22:20. Potom blok Hrvatske smanjuje na minimalnih 22:21. Iznimno kvalitetni Francuzi ipak ne dopuštaju iznenađenje, poenom Le Goffa zaključuju treći set s 25:22, a samim time i utakmicu.   

hrvatska 600 x 400

Sutra u 20 sati i 30 minuta Hrvatska igra protiv domaćina Italije.

- Odigrali smo relativno dobro prvi i treći set, prilično su nas dobro nagazili sa servisom, pošto su znali da imamo problema s prijemom. Da smo to malo bolje izdržali mogli smo osvojiti koji set. Sutra Italija, to su za nas najlakše utakmice, ove dvije, treba ući slobodne glave, odigrati najbolje što se može i to je to. Onda tražiti prolaz u trećoj utakmici protiv Estonije – rekao nam je nakon utakmice kapetan Hrvatske, Igor Omrčen.

Posljednji u miks zonu dvorane u Torinu ušao je izbornik Hrvatske Igor Šimunčić:

- Imali smo neke svoje sitne šanse danas kroz utakmicu, a to smo i znali da ćemo imati. Nismo ih iskoristili, zapravo nismo ostali hladni dovoljno. To je tako kad praktično 10 od 14 igrača prvi puta igra Europsko prvenstvo, pustimo kada netko sjedi na klupi i to gleda. Protiv Italije iako nema pritiska treba odigrati maksimalno kao i danas. Dok god smo u igri treba maksimalno odrađivati svaku utakmicu i na terenu je nominalno najbolja šestorka.

Torino- Pala Vera. Gledatelja: 2000

Suci. Sanja Miklošić(Slovenija), Jacobus Nederhoed(Nizozemska).

Hrvatska: Žukovski 1, Skočić , Galić 9, Glaurdić(L), Omrčen(kap.) 14, Raič 2, Vulin 2, Šarčević(L), Šestan 2, Kovačević 8, Peterlin, Zelenika, Krnić, Mihalj 2. 

Trener: Igor Šimunčić


Francuska: Aguenier, Grebennikov(L), Rouzier 17, Toniutti(kap.) 1, Tillie 6, Ngpaeth 10, Le Roux 7, Lyneel, Pujol, Le Goff 9, Marechal, Lafitte, Rossard(L), Sidibe.

Trener: Laurent Tille

Realizacija napada: Hrvatska 30/73(41%), Francuska 36/73(49%)

Poeni servisom: Hrvatska 3, Francuska 6

Blok poeni: Hrvatska 7, Francuska 8

Broj pogrešaka: Hrvatska 30, Francuska 24

Autor: Miloš Gojak