Hrvatska za EP protiv Nizozemske, Crne Gore i Rumunjske!

Objavljeno: Subota, 26 Listopad 2013 22:38 Autor:
Hrvatski odbojkaši put do završnice Europskog prvenstva 2015. u Bugarskoj i Italiji tražit će kroz skupinu drugog kruga u kojoj su još Nizozemska, Crna Gora i Rumunjska.

Prvi turnir igra se od 23. do 25. svibnja u Hrvatskoj, a drugi tjedan dana kasnije u Crnoj Gori. Na ždrijebu u Luxembourgu, kojem je nazočio direktor Hrvatske odbojkaške udruge Zlatan Kovač, suparnike u drugom izlučnom krugu za plasman na EP 2014. saznali su i hrvatski juniori i juniorke.

Seniorska će reprezentacija, dakle, izboriti završnicu kontinentalne smotre bude li najbolja nakon dvaju turnira u svibnju 2014. Međutim, šest drugoplasiranih reprezentacija iz drugog kruga dobit će novu šansu krajem svibnja 2015. u trećem, posljednjem kvalifikacijskom krugu. Tada će EP osigurati još tri nacionalne selekcije.
Hrvatski juniori (U20) na putu do završnice EP-a 2014. moraju pobijediti Tursku, Njemačku i Crnu Goru na kvalifikacijskom turniru drugog kruga koji će se od 24. do 27. travnja održati u Turskoj. Pobjednik će izboriti EP čiji će domaćini od 29. kolovoza do 6. rujna 2014. biti Češka i Slovačka. Drugoplasirane reprezentacije iz sedam skupina dobit će novu šansu za proboj u završnicu u srpnju sljedeće godine.
Naše juniorke (U19) također kreću u akciju u drugom kvalifikacijskom krugu i to na turniru koji će se od 24. do 27. travnja održati u Hrvatskoj, uz sudjelovanje Portugala, Turske i još jedne reprezentacije iz prvog kruga (Engleska, Latvija, Norveška, Švedska). Sustav natjecanja za završnicu u Estoniji i Finskoj (od 16. do 24. kolovoza 2014.) isti je kao i kod juniora.

I na kraju, u Luxembourgu je održan i ždrijeb kvalifikacija za europsku smotru odbojkašica 2015., ali hrvatska reprezentacija se nije našla u bubnju jer je petim mjestom na nedavnom EP-u u Njemačkoj već osigurala završnicu u Nizozemskoj i Belgiji.
Više o ždrijebu kvalifikacijskih skupina za sljedeće kontinentalne smotre pronađite na stranicama CEV-a.

HOU