Hrvatske juniorke u Švicarskoj traže plasman na EP

Objavljeno: Četvrtak, 10 Srpanj 2014 18:45 Autor:
Treći krug kvalifikacija za EP juniorki, koje će se sredinom kolovoza igrati u Finskoj i Estoniji za Hrvatsku započinje sutra u Švicarskoj. U skupini s našim djevojkama su Grčka, Nizozemska i domaćin Švicarska.

Prvoplasirana ekipa izboriti će plasman na EP, dok šanse da se nađe na europskoj smotri ima i drugoplasirani, to će mu uspijeti ako skupi više bodova od druge reprezentacije iz skupine I, u kojoj su Rusija, Poljska, Francuska i Njemačka.

Hrvatske juniorke turnir otvaraju sutra, susretom protiv Grčke, koja je u ovom društvu ekipa s najviše uspjeha. Grkinje su s ovim uzrastom lani bile pete na kadetskom EP. Hrvatsku potom u subotu čeka dvoboj protiv Nizozemki, devetih s prošlogodišnjeg EP za kadetkinje. U nedjelju u posljednjoj utakmici turnira Hrvatska igra protiv domaćina, Švicarske.

Kompletne pripreme za ove kvalifikacije Hrvatska je odradila u Mariboru. Izbornik Goran Jovanović djevojke je okupio 27. lipnja. Tijekom samih priprema odigran je i prijateljski susret protiv juniorki Slovenije, Hrvatice su ga dobile rezultatom 3:2. Potom i dvije trening utakmice protiv seniorki Hrvatske, koje se nalaze na pripremama u Mariboru.

- Pripreme su prošle odlično, bez većih ozljeda što je najvažnije. Dozirali smo opterećenje, postepeno iz dana u dan prilagođavali se trenutnom fizičkom stanju ekipe, na kraju se pokazalo da igramo sve bolje. Svaka prijateljska utakmica izgledala je sve bolje i bolje - osvrt na priprema dao je prvi trener Jovanović.

Put Švicarske potonji je poveo sljedeće djevojke. Redom su to Dea Rupčić, Rene Šain, Ivana Čolak, Lena Burilo, Vedrana Jakšetić, Antonela Jularić, Antonia Volmut, Luana Božić, Natania Levak, Dinka Kulić, Marijeta Runjić, Barbara Fabulić i Ema Kolarić. Stručni stožer uz prvog trenera Jovanovića sačinjavaju njegov pomoćnik Saša Ivanišević, team-manager Sebastijan Mikša, te fizioterapeut Frano Dušić.

- Pozitivnog smo stajališta i mislimo da nam je mjesto na Europskom prvenstvu. Važno je dobro otvoriti turnir i probati ostvariti što bolje rezultate u svakom setu, jer i drugi iz skupine možda prođe na EP. Nikome neće biti lako i sve je moguće. U našoj skupini je Grčka mali favorit, ali oni su sa Švicarskom u drugom krugu igrali izjednačeno, čak i trebali izgubiti tako da je skupina teška. Problem je što naše djevojke nemaju niti jedno veliko prvenstvo iza sebe, pa im fail tog iskustva - po dolasku u Švicarsku rekao nam je Jovanović.

Hrvatske na EP za juniorke nema od 2008. godine i jasno je da će djevojke i izbornik pokušati iskoristiti priliku koja im se pruža. Napraviti sve što mogu da odu na jedno veliko natjecanje. Jovanović je na kraju poručio:

- Zahvalio bih se u ime svih nas, savezu na super uvjetima koje smo imali tijekom priprema. Također i svim seniorskim reprezentativkama na prijateljskim utakmicama, te stručnom stožeru seniorske reprezentacije na  savjetima koje su nam dali.

Autor: Miloš Gojak