Hrvatski odbojkaši u Rovinju uvjerljivo porazili i Turke

Objavljeno: Nedjelja, 16 Lipanj 2013 21:26 Autor:
Hrvatska odbojka slavi još jednu pobjedu na prvom turniru skupine C Europske lige u Rovinju! Nakon Izraela u petak, hrvatska reprezentacija u subotu je u rovinjskoj dvorani Gymnasium pobijedila je Tursku 3:1

Hrvatska odbojka slavi još jednu pobjedu na prvom turniru skupine C Europske lige u Rovinju! Nakon Izraela u petak, hrvatska reprezentacija u subotu je u rovinjskoj dvorani Gymnasium pobijedila je Tursku 3:1 (21:15, 20:22, 21:17, 21:18) i tako potpuno opravdala ulogu favorita za prvo mjesto u skupini nakon prvog natjecateljskog vikenda.
Turska je momčad još jedna iz serije „papirnato“ boljih, ali koja je ipak morala potpisati kapitulaciju pred sve uigranijim i ambicioznijim odbojkašima našeg izbornika Igora Šimunčića. Na turskoj klupi, podsjetimo, sjedi Veljko Bašić koji je osamdesetih godina bio odbojkaš slavne generacije zagrebačke Mladosti.
Nakon početnih problema s obranom i manjkavim blokovima, hrvatska je momčad sredinom prvog seta zaigrala zaista požrtvovno i nakon 13:12 u samo nekoliko akcija povela 19:15. Set je ubrzo završio na hrvatskoj strani.
U drugoj je dionici bilo obrnuto, Turska je zahvaljujući servisima Mustafe Koca i prolazima Metina Toya vodila 17:12, da bi potom uslijedio preokret. Suparnik nije nalazio recept za Sabljakove servise i Hrvatska je stigla do 20:20. Nažalost, Šimunčićevi odbojkaši nisu iskoristili čistu situaciju za 21. poen i Turska je brzo zgrabila priliku da osvoji set. Prvi i posljednji u utakmici, pokazalo se kasnije.
Boljom igrom u obrani, Hrvatska je suvereno kontrolirala rezultat u trećem setu. Turska ni u jednom trenutku nije imala priliku zaprijetiti, a nakon hrvatskog vodstva 20:15 bilo je jasno tko će povesti 2:1 u setovima.
Četvrti je set prošao u izjednačenoj borbi za svaki poen, no agresivnija Hrvatska stalno je tražila korak više prema pobjedi. Nakon 17:17 spomenuta se agresivnost itekako isplatila jer su naši odbojkaši blokom Raiča izborili 21. poen i drugu pobjedu na turniru.
- Očekivao sam slabiji turski otpor jer znam da im nedostaju neki reprezentativci, ali nije bilo nimalo lako doći danas do pobjede. Mislim da smo agresivnom igrom slomili njihov otpor, natjerali ih da griješe više nego su se nadali. Nemam ništa protiv setova do 21 poena, iako mi utakmica pomalo djeluje kao utrka, kao neki dril. Jedino što mi smeta je samo pet sekundi za servis. To je ipak premalo vremena za pripremu - rekao je hrvatski reprezentativac Ivan Raič.
U drugoj utakmici Bjelorusija je teže od očekivanog pobijedila Izrael 3:0 (21:18, 21:18, 21:17).
Hrvatska u nedjelju, posljednjeg dana turnira u Rovinju u 18:00 igra protiv Bjelorusije, još jednog sudionika rujanskog Europskog prvenstva u Danskoj i Poljskoj. U 20:30 igraju Turska i Izrael.

Autor: S. Mufić/HOU