I treća pobjeda ženske reprezentacije!

Objavljeno: Nedjelja, 18 Rujan 2016 22:52 Autor:
Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija pobijedila je u posljednjoj utakmici kvalifikacijskog turnira za Europsko prvenstvo 2017. momčad Portugala s rezultatom 3:0, po setovima, 25:15, 25: 17 i 25:18. Tom pobjedom Hrvatska je zauzela prvo mjesto bez izgubljenog seta s devet bodova, druga je Slovačka sa šest, treći Portugal s tri i četvrti Izrael bez bodova.

Premda se u Rovinju od 23. do 25. rujna igra drugi krug kvalifikacija u skupini D, u kojoj su još uz Hrvatsku, Slovačka, Portugal i Izrael, nakon osvojenih devet bodova hrvatska reprezentacija na korak je do izravnog plasmana na Europsko prvenstvo. Naime, prvoplasirana momčad ide izravno na prvenstvo, dok će drugo plasirana ekipa Slovačke ići na doigravanje s drugoplasiranom ekipom iz skupine F gdje igraju jake momčadi Bjelorusije, Češke, Slovenije i Grčke.

Pobjedom nad Portugalom  Hrvatska je nastavila nizom odličnih rezultata kojima je tijekom lipnja na turnirima iz serije Grand Prix osvojila prvo mjesto: od 12 susreta odigranih na Grand Prixu i kvalifikacijama za EP 2017., Hrvatska je ostvarila 11 pobjeda, među ostalim, nad reprezentacijama Kazahstana, Kube, Kolumbije, Perua, Slovačke...  Važan doprinos tim sjajnim postignućima dale su i mlade igračice Rene Sain, Ema Strunjak, Lucija Mlinar, Dinka Kulić, Lea Cvetnić, Bruna Vranković...

Sljedeće godine hrvatsku reprezentaciju očekuju nastupi na Mediteranskim igrama, Grand Prixu skupine II, kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo te, na kraju, u rujnu Europsko prvenstvo. Zbog tako prenatrpnog natjecateljskog ciklusa, uz djevojke koje bile u prvim postavama, izbornik Miroslav Aksentijević računa još na Karlu Klarić, Tamaru Sušić, Ivanu Miloš, Nikolinu Božićević. Ali, i na mlađe igračice kao što su Klara Perić, Katarina Luketić, Ivona Josipović, Iva Jurišić, Katarina Pavičić, Ana Matić,Amanda Gaši, Antonija Volmut....

Osvojeno prvo mjesto na prvom krugu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo dokazale su da uspjesi pomlađene reprezentacije Hrvatske na turnirima iz serije Grand Prix ovog ljeta nisu bili nimalo slučajni. Pokazalo se da se iskusnije igračice, Maja Poljak, Mia Jerkov, Mira Topić, Ana Grbac, Samanta Fabris, Beta Dumančić, u kombinaciji s praktički još juniorkama, Rene Sain, Ema Strunjak, Lucija Mlinar, Dinka Kulić, već sada mogu nositi s ponajboljim europskim ekipama.

Uz bučnu potporu publike u dvorani Pavilhao de Competica, u gradiću Povoa de Varzim u blizini Porta, portugalske reprezentativke pružile su na početku prvog seta snažan otpor našim igračicama. Međutim, ponovno su hrvatske reprezenttivke igrale odlično u obrani, tako da su uspijevale  zaustaviti većinu njihovih napada, pa su cijelo vrijeme vodile s pet, šest poena razlike. Premda su Portugalke igrale puno bolje nego na prethodne dvije utakmice protiv Izraela i Slovačke, ipak nisu uspijevale pružiti ozbiljniji otpor razigranim reprezentativkama Hrvatske koje su set privele kraj s uvjerljivih 25:15.

Početak drugog, ali zapravo i cijeli drugi set, bili su repriza prvoga, s tim da su se hrvatske reprezentativke osjetno popravile u napadu. Zbog toga  su ponovno od samog početka imale prednost od četiri ili pet poena prednosti, koju su rutinski održavale do samoga kraja. U drugom dijelu seta u igru su ušle Bernarda Brčić, Dinka Kulić i Lucija Mlinar što je unijelo dosta svježine u igru pa su naše igračice završile set s 25:17.

Ni u trećem setu portugalske reprezentativke nisu uspijevale parirati hrvatskim igračicama pa se scenarij iz prethodna dva seta ponovio gotovo do u detalj: reprezentativke Hrvatske vodile su od prvog do zadnjeg poena te završile set i meč s 25: 18.  Do kraja susreta izbornik Aksentijević uveo je u igru Betu Dumančić i Jelenu Alajbeg tako da su sve naše igračice mogle uživati u pobjedi nad  domaćinom.  

Samanta Fabris imala je 11 uspješnih napada, Mia Jerkov 5, Mira Topić 4 koliko i Maja Poljak. Ema Strunjak i Ana Grbac napravile su po 3 poena. Kapetanica Maja Poljak nije krila zadovoljstvo time što je reprezentacija već praktički osigurala nastup na Europskom prvenstvu: -Ozbiljnim i fokusiranim igrama nismo niti jednog trenutka dozvolili da dovedemo u pitanje našu ukupnu pobjedu na turniru. Zadovoljna sam što su mlađe igračice iskoristile pripreme i nastupe u reprezentaciji na najbolji način: potvrdile su da zaslužuju igrati za najbolju selekciju, a istodobno su pomagale nama iskusnijima, pa i dopustili izborniku Aksentijeviću da nas tijekom cijelog turnira može odmarati. Hrvatska je igrala u sastavu: Sain, Grbac, Topić, Strunjak, Jerkov, Dumančić, Fabris, Brčić, Alajbeg, Poljak, Mlinar, Kulić

Portugal: Duarte, Couto, Sousa, Rodrigues Vanesa, , Hurst, Resende, Antunes, Neto, Rodrigues Aline, Kavalenka, Monteiro, Loureiro

HOS