Igor Šimunčić: Na Europsko prvenstvo s dva cilja

Objavljeno: Srijeda, 09 Rujan 2015 19:10 Autor:

Izbornik hrvatske muške odbojkaške reprezentacije, Igor Šimunčić obznanio je spisak igrača koje će pozvati na pripreme za ovogodišnje Europsko prvenstvo, koje od 9. listopada započinje u Bugarskoj i Italiji. Hrvatska će igrati u Torinu, u skupini sa domaćinom Italijom, ovogodišnjim osvajačem Svjetske lige Francuskom i Estonijom.

- Na spisku se našlo 15 igrača, od kojih će 14 na otići na EP. Naravno, ako bude nekih ozljeda ili bolesti, na obrascu širokog spiska igrača još je sedam reprezentativaca  koji mogu uskočiti do EP – kaže hrvatski izbornik Igor Šimunčić.

Na popisu su tehničari Timofej Žukovski i povratnik 36-godišnji, prekaljeni Inoslav Krnić. Kod korektora nema iznenađenja, kako je i bilo najavljeno Raiču i Andriću priključen je naš najpoznatiji igrač, Igor Omrčen. Za poziciju primača/pucača konkuriraju Kovačević, Galić, Šestan i Peterlin. Kod srednjih blokera još jedan povratnik Vulin, te trojac koji je odradio Europsku ligu Mihalj, Đirlić i Zelenika. Popis zaključuju dva libera, Šarčević i Glaurdić. Na EP će Šimunčić voditi 14 igrača, s time da u tom slučaju na popisu moraju biti dva libera.

Prvo okupljanje je 14. rujna u Mariboru, na taj dio priprema dolazi prva grupa igrača u kojoj su Raič, Krnić, Glaurdić, Kovačević, Galić, Peterlin i Zelenika. Tjedan dana kasnije priključuju se Omrčen, Žukovski, Mihalj, Šarčević, Vulin, Đirlić, Šestan i Andrić.

Šimunčić je u sklopu priprema već dogovorio i osam pripremnih utakmica. Tri prijateljske protiv Češke od 25.9-27.9 u Mariboru. Dva sparing susreta protiv reprezentacije Katra dolaze nakon toga, kao i dvije utakmice protiv Aich- Dob Posojilnice. Posljednji test biti će susret protiv talijanskog prvoligaša Padove u Padovi 6. listopada. Eurosko prvenstvo Hrvatska započinje 9. listopada protiv Francuske.

Malo čudi kako hrvatska reprezentacija s priprema počinje prilično kasno u odnosu na konkurenciju, na to pitanje Šimunčić je odgovorio:

- Naš plan za ovu godinu napravljen je vrlo studiozno, pritom vodeći računa o nizu činjenica. Mi smo glavninu posla vezanu uz uigravanje i uočavanje problema s kojima bi se mogli suočiti na EP odradili kroz ovoljetnu Europsku ligu, i stoga je procjena stožera da nije bilo potrebe za predugim pripremama kako bi EP dočekali što svježiji, i fizički, ali i mentalno. Računamo s time sa su sva tri naša protivnika u pogonu gotovo šest mjeseci i da to može biti za njih prednost, ali i velika mentalna opterećenost. Druga je činjenica da je naša reprezentacija uigrana cjelina sa višegodišnjim kontinuitetom zajedničkog igranja, kako u reprezentaciji, tako i u klubovima, i nije potrebno predugo vrijeme da bi se posložile linije prijem/napad, te blok/obrana.

Za kraj kratkog razgovora ostavili smo pitanje o cilju Hrvatske na Europskom prvenstvu.

- Naša reprezentacija ima dva cilja na ovom Europskom Prvenstvu, prvi zadani cilj je otići u drugi krug natjecanja. Naravno da samo po sebi to nameće pobjedu nad Estoncima, međutim svaki vid kalkulacija u prvim utakmicama protiv Francuske i Italije  ne dolazi u obzir, jer u današnjoj vrhunskoj odbojci svjedoci smo da u jednom danu svatko može dobiti svakoga. Zato ćemo ići utakmicu po utakmicu, svjesni kvalitete protivnika, ali i s punom vjerom u vlastite mogućnosti. Drugi cilj na EP je pokazati Europi da hrvatska muška odbojka itekako imao što za pokazati. Treba biti svjestan da nas na EP nije bilo od 2007. i da će trebati zaslužiti respekt protivnika, a zaslužiti ćemo ga samo dobrom igrom i kvalitetnim ponašanjem na terenu i izvan njega - zaključio je izbornik hrvatske muške odbojkaške reprezentacije, Igor Šimunčić. 

Autor: M. Gojak