Iz čamca na odbojkaški teren

Objavljeno: Utorak, 30 Travanj 2013 14:13 Autor:
Bila je ovo sezona koju bi u OTP Banci najradije prebrisali. Pulske su odboj­kašice ispale iz prve jakosne skupine 1A lige, a ujednoi izgubile primat u Istri u korist Poreča.

Bila je ovo sezona koju bi u OTP Banci najradije prebrisali. Pulske su odboj­kašice ispale iz prve jakosne skupine 1A lige, a ujednoi izgubile primat u Istri u korist Poreča. Nije stoga čudno da su se odmah okrenuli stvara­nju ekipe za iduće prvenstvo, ali i onome što je klub prosla­vilo, radu s mlađim kategori­jama. Treneri Boris Breščić i Jasmina Breščic-Stošić izvr­šili su dopunsku selekciju u mlađim kategorijama i “za­sukali rukave”, no glavno je iznenađenje osvanulo u se­niorskom pogonu. Pulskim se odbojkašicama priključila Gea Barbić. Poznata pulska jedriličarka, višestruka državna prvakinja i reprezentativka, vlasnica brojnih medalja s velikih natjecanja, prebacila se na odbojku. Ili, preciznije rečeno, vratila se odbojci.

Igrala u Zagrebu

- Ja sam u ovom klubu trenirala tijekom osnovne i srednje škole, iako nikad nisam zaigrala za seniorski sastav jer sam se na koncu opredijelila za jedrenje - s neizostavnim je osmijehom na licu rekla Gea početkom treninga s novim suigračicama u Pattinaggiu.
- Kako sam prije mjesec dana dobila po­sao u Holcimu u Koromač­nom, zbog čega sam se pre­selila iz Zagreba u Pulu, došla sam u klub i počela trenirati. Ipak, nije to tolika novost, jer sam u Zagrebu igrala tri se­zone odbojku u Drugoj ligi za Novi Zagreb. U početku sam igrala srednjeg blokera, a potom primača-pucača. Igrala sam ljeti i odbojku na pijesku.

Dakle, pulske su odbojkašice prvo pojačanje dobile zahvaljujući poslu koji je ova sjajna sportašica dobila u Istri, ali i njezinoj odluci da se vrati staroj ljubavi.

U Zagrebu sam još 2010. godine diplomirala matema­tiku i potom sam radila, prvo u školi, a potom u Agrokoru. Sad sam dobila posao ovdje u Istri i odmah se odlučila vratiti u ovaj klub.

Klub koji sad nije na onim granama na kojima je bio kad je Gea počela trenirati.

Pobjednička želja

- Znala sam kakva je situacija u klubu, jer sam ih često u Zagrebu išla gledati kad su gostovale, a pratila sam i u medijima. Ima dosta mladih cura, ali srećom ima i starijih od mene. S nekima sam čak i trenirala. Nisam mogla igrati krajem ove sezone, jer sam kasno stigla, ali sad ću se pripremiti za iduću sezonu i vjerujem da ćemo biti puno uspješnije. Uostalom, sportašica sam, a svatko tko se bavi sportom želi pobjeđivati, pa tako i ja.

Prvo što se dalo vidjeti jest da joj kondicije ne manjka. Možda problem bude tek gužva Gea je navikla sjediti sama u čamcu, ili biti u ekipi s maksimalno još dva člana.

- S kondicijom nikad nisam imala problema, a sad dodatno radimo u fitnesu, posebno vježbamo insanity. To je novi program sličan aerobiku, fizički jako zahtjevan, uz puno skokova. Idealno za sportaše. Što se gužve tiče, naviknut ću se. Rad u grupi mi ipak nje tolika novost, iako nas je u match raceu bilo tek tri u čamcu. No, kako sam kao sportašica pre­težno u individualnom sportu, ima puno toga što odatle mogu primijeniti u ekipnom sportu - dodala je Gea Barbić koja će u listopadu napuniti 28 godina S obzirom da, kako je sama istaknula, sve čega se uhvati odradi maksimalno ozbiljno, ne treba sumnjati da će ova poznata pulska jedriličarka biti i pravo pojačanje za bankarke u idućoj sezoni.

Jedrenje ostaje prva Ijubav

Gea Barbić okrenula se odbojci, ali to ne znači i rasta­nak od jedrenja.

- Nikako. U jedrenju sam tako reći cijeli život. Tamo od 1991. godine, dakle pune 22 godine i nastavit ću je­driti, samo ne više u match raceu. Pokušala sam kao član ekipe Petre Kliba izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, ali nismo to uspjele izboriti na SP-u 2011. godine. Prošle smo godine također jedrile, ali kako je ženski match race izbačen iz olimpijskog pro­grama za Rio jer je bio preskup, pa su umjesto njega uveli neke mješovite posade, prestale smo nastupati - dodala je Gea koja ujedno pomaže i treneru Ivici Martinčiću u matičnoj Vegi.

Autor: R.Car