×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 150

Jamstveno pismo 2.dio

Objavljeno: Četvrtak, 18 Listopad 2012 15:28 Autor:

Jamstveno pismo 2.dio Dio odbojkaških klubova, među njima i Poreč, digao glas protiv HOU - a koji od njih traži jamstva za odigravanje sezone. . .

Dio odbojkaških klubova, među njima i Poreč, digao glas protiv HOU - a koji od njih traži jamstva za odigravanje sezone

Tintor: Ništa neću potpisati

Ne vidimo nikakvog razloga da ja kao predsjednik svojim potpisom jamčim da će klub odigrati sezonu do kraja i uredno podmiriti sve obveze. Nije nam jasno kako bi to predsjednik kluba morao jamčiti odigravanje cijele sezone, klupskom ili osobnom imovinom, veli Jadran Tintor, predsjednik Poreča koji od HOU-a potražuje 17 tisuća kuna

POREČ

Hrvatska odbojkaška udruga, koja se i dalje tako predstavlja i vodi u registru udruga, premda je na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine održanoj u srpnju u Zagrebu promijenila naziv u Hrvatski odbojkaški savez, poslala je svojim članovima na potpis jamstveno pismo. Predsjednici klubova bi svojim potpisom trebali jamčiti da će klubovi kojima su na čelu ligu u kojoj se natječu u tekućoj sezoni odigrati do kraja i sve svoje obveze koje proizlaze ili mogu proizaći iz sudjelovanja u ligi uredno podmiriti prema nacionalnom savezu.

Naizgled, zahtjev HOU-a nije neuobičajen u profesionalnom svijetu sporta u kojem klubovi da bi se uopće natjecali u određenoj profesionalnoj ligi moraju i prije njenog početka dobiti određena bankovna jamstva kojima jamče da imaju osigurana financijska sredstva za odigravanje pojedine lige. Ni zahtjev HOU-a ne bi bio neuobičajen da većina hrvatskih klubova ne djeluje na amaterskim principima, uglavnom igračice i igrače, većina kojih se ne bavi profesionalno odbojkom, ne plaća ili im daje simboličnu mjesečnu naknadu, a često je isti slučaj i s trenerima. Klubovi uglavnom "kubure" s financijama, u doba teške gospodarske krize sponzora imaju na kapaljku i u velikoj mjeri ovise o gradskim i općinskim proračunima te o dobroj volji lokalnih političkih moćnika. Dobar dio klubova živi dan za danom "proseći" novac od sitnih sponzora iz tjedna u tjedan kako bi svakog vikenda sakupili dovoljno za odigravanje službenih utakmica svojih brojnih selekcija, isplate sucima, delegatima, medicinskom osoblju, redarima ili pak organiziranju prijevoza na gostovanje, kupnji kakvog panina i soka igračicama i igračima.

Podigli glas

Stoga navedeni zahtjev HOU-a, prema kojem moraju jamčiti odigravanje sezone i podmirenje financijskih obveza prema savezu, nije naišao na odobravanje kod dijela klubova, a među pojedinima, kao što su muški klubovi Karlovac i Zagreb, koji su i javno podigli glas protiv takvog jamstva, je i jedan ženski kolektiv - Poreč.

"Poštovani, obavještavamo vas da Odbojkaški klub Poreč nije u mogućnosti potpisati i ovjeriti dostavljeno Jamstveno pismo. Na navedenu odluku prisilila nas je teška gospodarska situacija u društvu koja se reflektira na sport, u kojoj je vrlo teško doći do sredstava za redovno funkcioniranje našeg pogona koji se sastoji od 130 djevojčica, odnosno sedam ekipa u redovnom natjecanju", stoji između ostalog u pismenom odgovoru Poreča HOU-u, koji potpisuje njegov predsjednik Jadran Tintor.

Nadalje, Porečani navode da su prema Propisniku natjecanja za sezonu 2012/13 uplatili traženu kotizaciju i članarinu u kompletnom iznosu i da redovno podmiruju obaveze prema Savezu, te da temeljem svojih uplata, kao i ažurnosti u plaćanju, nikakva jamstva od HOU-a da će osigurati redovno odvijanje natjecanja do kraja sezone nisu tražili. U porečkom klubu navode i da im nije jasno na što se odnosi citat iz pisma HOU-a koji glasi "da će sve svoje obaveze koje proizlaze ili mogu proizaći iz sudjelovanja u navedenoj ligi uredno podmiriti prema HOL i prema Nacionalnom savezu".

Podmirene obaveze

- Prije početka službene sezone podmirili smo sve svoje obveze prema HOU- u iz prošle sezone, kao i sve ovosezonske obveze koje se tiču kotizacije, klupske članarine i licenci igračica prve ekipe koja se natječe u Prvoj A ligi - kaže predsjednik Poreča Jadran Tintor. - Samo za ovu sezonu uplatili smo nešto više od deset tisuća kuna i sve svoje tekuće obveze koje proizlaze iz svake odigrane utakmice bilo koje naše ekipe redovno podmirujemo, te u ovom trenutku prema savezu ili službenim osobama nemamo ni lipe duga. Zaista ne vidimo nikakvog razloga da ja kao predsjednik, najodgovornija osoba u našem klubu, svojim potpisom jamčim da će klub odigrati sezonu do kraja i uredno podmiriti sve obveze koje iz toga proizlaze i niti znamo ima li takvo traženje HOU-a uporište u bilo kakvom propisu. Jer niti to hoćemo li odigrati sezonu do kraja ovisi samo o meni, niti je jasno kakve to financijske obveze proizlaze ako odustanemo od natjecanja. Valjda se ne radi o obvezi plaćanja sudaca i delegata za utakmice koje ne odigramo? Također, nije nam jasno kako bi to predsjednik kluba morao jamčiti odigravanje cijele sezone, da li klupskom ili osobnom imovinom. Mislim da je zavrzlama proizašla iz nekvalitetne komunikacije saveza ne samo prema našem, već prema mnogim klubovima. Kad bi čelnici saveza konačno shvatili da su oni samo predstavnici klubova i da bi trebali biti ono za što se i nalaze na svojim dužnostima, servis klubovima, mislim da bi cjelokupan odbojkaški život u Hrvatskoj bio uređeniji i kvalitetniji.

Ispravni stavovi

Prijepor oko jamstvenog pisma nije i jedini Poreča s HOU-om u posljednje vrijeme.

- HOU nam još nije podmirio troškove u iznosu od gotovo 17 tisuća kuna za tehničku organizaciju predolimpijskog kvalifikacijskog turnira za odbojkašice, koji je u Žatiki odigran prije godine dana, a koji je naš klub tehnički organizirao i neizvjesno je kad će to učiniti. Stoga smo troškove koji su nastali za organizaciju tog turnira morali platiti iz klupskih sredstava. Ljetos smo stoga u pisanom obliku predložili HOU-u da naša međusobna potraživanje kompenziramo, odnosno da se temeljem potraživanja prema savezu naš klub oslobodi plaćanja kotizacije i članarine, za dio prošle i za tekuću sezonu u ukupnom iznosu od oko 15 tisuća kuna. To je oko dvije tisuće kuna manje od naših potraživanja. No, nakon upornog traženja dobili smo tek šturi odgovor da naš prijedlog za kompenzaciju nema osnove i morali smo platiti sve naše obveze prema HOU-u.

Tintor, međutim, niti ne razmišlja o tome da bi Poreč, nakon nepotpisivanja jamstvenog pisma HOU mogao sankcionirati.

- Vjerujemo u pravno funkcioniranje odbojkaškog sustava kroz koji ćemo dokazati da su naši stavovi ispravni. Mnogi su klubovi nezadovoljni, ali su pognuli glavne i potpisali to jamstveno pismo, ali neki su poput nas dignuli glas u znak protesta. Odlučili smo da nećemo šutjeti, jer smo klub koji "živi" i natječe se čiste savjesti. Nikome ništa nismo dužni, niti iz povijesti imamo ikakvu obvezu uzvraćanja nekakvih usluga - zaključio je Tintor.

Autor: K.K.