Jednadžba Darka Antunovića

Objavljeno: Četvrtak, 17 Rujan 2015 20:20 Autor:
Darko Antunović, sportski direktor HAOK Mladost Darko Antunović, sportski direktor HAOK Mladost

Ekstrapolacija, interpretacija, gledište, tri su pojma jedne važne jednadžbe koju je smislio David Yoffie, profesor na Harvard Business School. Rješenje jednadžbe je – uspjeh.

Onaj koji razdvaja Billa Gatesa, Stevea Jobsa, Andyja Grovea (ključni čovjek za nastanak poluvodiča i tvorac „Intela", kakvog danas poznajemo),ili, jednom riječi, uspješne, od cijelog ostalog svijeta. Osim ovog, u našem društvu odavno je osmišljen još jedan oblik uspjeha. Zove se snalažljivost, a temeljne kvalitete sljedbenika tog puta su veze, poznanstva, sklonost plavoj boji i odlično baratanje kovertama. Ovakav poslovni model naročito je raširen u vrhunskom sportu, gdje je i najlakše prepoznatljiv.

Gdje god se primjenjivao, pobjednici su, prije ili kasnije, završavali kao jadnici, u dugovima, pred bankrotom, bez sastava ili momčadi. Prvaci države, Europe, pa čak i svijeta pretvarali su se u slučajeve, a njihovi čelnici u galamdžije, koji upiru prst na državu i društvenu nebrigu.

Još uvijek, hrvatski sport je samo sporadično ozbiljan business, u kojem su sportski marketing, sportski management, poslovni plan, komunikacije, novi mediji, upravljanje eventima, istraživanje (...), uglavnom tuđice koje ne spadaju u opis svakodnevnih aktivnosti. Ovdje je sport još uvijek skup aktivnosti kojim se bave pojedine skupine kako bi igrale nogomet, košarku, rukomet, odbojku, tenis, ili neku drugu igru.

U svijetu, sport je već odavno postao mnogo širi pojam, a njegova industrijalizacija, koliko god se nekom činila odbojnom, osigurala je opstojnost, i uvjete da se mnogo šira populacija uključi na rekreativnoj razini, te da sport, kao nikad u povijesti, postane masovan pokret. S takvim viđenjem sporta, prije nekoliko mjeseci je u Zagrebu, nakon 15 godina, osvanuo Darko Antunović, kojeg se sjećamo kao vrhunskog odbojkaša, nekad ponajboljeg igrača HAOK Mladost i hrvatske reprezentacije.

Na razmeđi stoljeća otišao je u Beč kao igrač, a vratio se iz Europe, kao ugledni odbojkaški funkcioner, koji je osmislio i pokrenuo prvo sveeuropsko odbojkaško natjecanje (Challenge Cup), koje izravno utječe na popularnost i omasovljenje ovog sporta. Uz to, iz Austrije, gdje je bio sportski direktor nacionalnog odbojkaškog saveza, ispratili su ga sa silnim priznanjima za razvoj austrijske odbojke, ponudivši mu i državljanstvo, ne bi li ga zadržali.
Došao je nakon silnog navaljivanja predsjednika HAOK „Mladost", Miroslava Pavlovića i uvjeravanja u ambicije o uzdizanju kluba na nekadašnje razine nacionalnog sportskog ponosa.

Već prvi Antunovićevi potezi bili su drugačiji. Posjetio je osnovne škole u blizini kluba i pokrenuo zajednički projekt koji je već sada napunio dom odbojke djecom koja marljivo treniraju. Početkom nove školske godine počeli su treninzi i u školskim dvoranama.

- Besmisleno je stvarati seniorski sastav i momčad za vrhunske rezultate, ako se rezultati neće preliti u ambiciju mladih i njihovu atrakciju odbojkom. Mlađe kategorije moraju biti ishodište svih ambicija kluba. Osim toga, ne možemo očekivati institucionalna sredstva za financiranje, ako institucijama ne ponudimo protuvrijednost. Ona nije u naslovu prvaka Hrvatske, koji time ne stavljam u drugi plan, niti omalovažavam, ali nije prirodan poredak stvari da to ostvarujemo javnim novcem. Za to postoje sponzori, a sa institucijama gradimo suradnju na projektima za koje postoji javni interes. To su, primjerice, programi za odgajanje zdravih, mladih ljudi. Pedantni Austrijanci su izračunali kako je jedan euro investicije u sport, tri eura manje troška za liječenje. Temeljem toga su pokrenuli kampanju za obavezan svakodnevni sat tjelesnog u školama. Kada su se ravnatelji škola pobunili kako nemaju kadra, poslali su im profesionalne trenere i studente tjelesne kulture. Nakon nekoliko godina, značajno su smanjeni izostanci radi bolesti, a cjelokupni školski uspjeh se popravio, i svi su postali pobornici tog sustava.

Skupina znanstvenika sa švedskog „Lulea University" istražila je rezultate koje je polučio veliki proizvođač automobila pokroviteljstvom Svjetskog skijaškog kupa, i došli su do zapanjujućih rezultata o posrednim i neposrednim posljedicama na povećanje prodaje i vjernost kupaca. U istoj se studiji do detalja opisuje i niz sponzorskih događanja koje je pokrovitelj koristio tijekom skijaških utrka. Krajnji rezultat studije je kako je na svaki potrošeni euro, pokrovitelj zaradio gotovo pet.

- Ponude za pokrovitelje su stručni poslovi koje mogu obavljati specijalisti za sportski marketing. HAOK Mladost je u procesu izrade pokroviteljskih programa, ali to radi stručni tim, i o tome treba s njima razgovarati. Mi smo u poslu stvaranja vrhunskog sportskog pogona, s konačnim ciljem da odbojku, u svjetskim razmjerima u najkvalitetnijem obliku, uselimo u Odbojkaški dom u Zagrebu. Takvo što može realizirati profesionalno ustrojena organizacija u kojoj su dužnosti i obaveze kvalitetno delegirane i gdje svatko zna svoj posao. Moj je organizacija kluba i upravljanje sportskim pogonom, kaže Antunović za SEEbiz.

Stanje u hrvatskom društvu, dugogodišnja kriza, i ekonomija čiji je oporavak za sada tek želja većine u Hrvatskoj, ne ide vam u prilog.

- S druge strane, mi smo zemlja neslućenog talenta za sport. Kada bismo znali dobro upravljati tim sportskim talentima bili bismo u samom vrhu svjetske odbojke. U ženskoj reprezentaciji imamo skup sjajnih igračica, od kojih je većina golemo pojačanje za ponajbolje Europske klubove u kojima igraju. Na žalost, rezultati reprezentacije ne odražavaju taj sjajni potencijal, a veliki uspjeh bi bio veliki pokretač za naš sport. Dakle, imamo sreću da manjak u materijalnom segmentu možemo nadoknaditi tim velikim talentom, kaže Antunović.

Poput, primjerice, Slovenije i Srbije, koje su danas daleko ispred nas, a nekad smo ih učili odbojci?

- Možda smo ih učili igrati odbojku, ali danas bi mnogi od njih mogli učiti organizaciju. Njihovi uspjesi nisu ništa drugo, nego li rezultat dobro ustrojenog sustava u svakom segmentu. Srbija ima dva spomena vrijedna odbojkaška kluba, a muška reprezentacija im je opasan protivnik svakoj svjetskoj momčadi, uključujući Brazil. Prije 12 godina, reprezentacija Austrije bi protiv Hrvatske možda skupila desetak bodova po setu, a danas je rezultat neizvjestan. Odbojka je najbrže rastući sport na svijetu. Samo FIFA i Svjetska odbojkaška federacija, od svih svjetskih sportskih saveza, imaju više članova od UN-a. Taj ogromni marketinški i poslovni potencijal mnogi su iskoristili. Nama, na žalost, to tek predstoji, upozorava Antunović.

Kod nas, u odbojci se vode drugačije bitke...

- Tuga me hvata od našeg nejedinstva i borbe za sitne interese. Trošimo mjesece na sukobe o prevlasti u gradskom savezu, kažnjavamo Mladost zabranom natjecanja, umjesto da smo svi složni i poradimo na dobrobiti odbojke. Groteskno je da se itko sukobljava oko položaja HAOK Mladost u Zagrebu. Zamislite da se netko usudi pokrenuti pitanje statusa Reala u Madridu, Uniteda u Manchesteru, ili ako želite „Sada Cruzeiro" (najbolji odbojkaški klub Amerike, i vjerojatno svijeta op. a.) u cijelom Brazilu. Pa bez Reala je devastiran nogomet ne samo u Madridu, već i u Španjolskoj i Europi, slično je i s Manchester Unitedom u Velikoj Britaniji, ali i s Mladosti u Hrvatskoj.

Nitko vas nije tjerao kući, imali ste odličan status i siguran posao. Je li vam sada žao što ste se vratili?

- Ni najmanje, Mladost je moj klub, ovdje je moja obitelj i samo ovdje smo „doma", zaključuje Antunović.

Autor/izvor: Miroslav Hoffman (www.seebiz.eu)
Fotografija: Renato Branđolica