Kaštelani nakon drame stigli na korak do pete titule

Objavljeno: Srijeda, 04 Svi 2016 22:40 Autor:

Još jednu neizvjesnu i zanimljivu utakmicu u finalu doigravanja za prvaka države odigrale su kaštelanska i zagrebačka Mladost. U Gradskoj dvorani u Kaštel Starom pred oko 700 gledatelja s 3:2(25:13, 25:19, 23:25, 19:25, 15:12) slavila je Mladost Marina Kaštela. Tom pobjedom Kaštelani su u finalu, koje se igra do tri pobjede poveli s 2-1. 

Podsjetimo finale je započelo čistom i uvjerljivom pobjedom Mladost Marina Kaštela prošlog četvrtka, a Zagrepčani su do poravnanja u finalu stigli pobjedom od 3:1 u Zagrebu, u nedjelju. Treća finalna utakmica ponudila je daleko najveću dramu do sada, iako je i druga utakmica bila zanimljiva i nijanse su odlučivale u njoj.

Branitelji naslova, Kaštelani, furioznu su otvorili utakmicu. Od samog početka krenuli su silovito, znatno bolje nego u drugoj utakmici, s jednom promjenom u početnoj postavi, u odnosu na prve dvije utakmice. Trener aktualnih prvaka Hrvatske Rančić, krenuo je s Giljanovićem umjesto Glaurdića i pogodio. U prva dva seta koja su otišla na stranu Kaštelana, Giljanović je bio prvo ime u redovima domaćih. Sve je kod njih funkcioniralo, prvi set dobili su s uvjerljivih 25:12. Drugi nešto malo teže, bilo je 25:19, kada se Mladost Marina Kaštela odvojila na 18:14 Zagrepčanima više nije bilo spasa.

Buđenje gostiju počinje u trećem setu, u kojem su počeli više riskirati na servisu. Uglavnom se igra poen za poen, a rasplet počinje u završnici u koju Zagrepčani ulaze s prednošću od 19:17, Kaštelani izjednačuju na 19:19, da bi se gosti ponovno na dva poena odlijepili pri 23:21. Tu prednost održali su do kraja seta, dobili ga s 25:23 i smanjili na 2:1 u setovima. Četvrti set na početku ponovno donosi igru poen za poen, izjednačeno je do 6:6, a onda domaćin gubi kompas, reda greške, a Zagrepčani sve to uz svoju dobru igru iskorištavaju i odvajaju se na osjetnih 15:10. Vodu na njihov mlin usmjerio je ulazak Nikačevića, s kojim je trener gostiju Mišin u potpunosti pogodio. Četvrti set završava as servisom Peterlina za 25:19 Zagrepčana, koji tako dolaze do izjednačenja i tie-breaka.

Peti set posebna je priča, Zagrepčani u njega ulaze s psihološkom prednošću, nakon 2:0 malo tko je vjerovao da se mogu vratiti u utakmicu. Ipak, niti branitelji naslova nisu potonuli, pokazali su karakter, u igri živaca niko ne popušta. Igra se poen do poen, s time da su Kaštelani do 8:7 konstantno u minimalnoj prednosti. Zagrepčani prvi puta vode s 9:8, vode potom i s 10:9, ali tada Kaštelani izvlače posljednje atome snage i vraćaju situaciju pod svoju kontrolu. Nagnuti brod na ispravan pravac usmjerava, tko drugi nego kapetan Corsini. Njegov blok pa neugodni servisi okreću situaciju, i Kaštela vodi s 13:11. Tada još jedan iskusni igrač u redovima domaćih, vjerojatno i najbolji srednji bloker lige Ćosić blokom diže prednost na 14:11. Zagrepčani smanjuju na 14:12, a onda Đirlić uspješno prolazi za 15:12, vodstvo Kaštelana u finalnoj seriji od 2-1 i zasluženo slavlje u dvorani u Kaštel Starom.

Četvrta finalna utakmica igrati će se u nedjelju 8. svibnja u Zagrebu u 17:30, ne u Domu odbojke Bojan Stranić koji se preuređuje, već u Trnskom, a izravan prijenos biti će ponovno na HTV-u 4. 

Autor: Sport HR/M.G