Kome je HOS savez majka, a kome maćeha?

Objavljeno: Utorak, 20 Listopad 2015 18:13 Autor:

Natjecanje u najelitnijem razredu hrvatske ženske klupske odbojke gotovo da nije ni počelo, a već su se pojavile prve mrlje. Odbojkašice Poreča, aktualne prvakinje države nisu se pojavile na utakmici 2. kola, koju su trebale odigrati u Kaštel Starom s Marina Kaštelom u subotu 17. listopada 2015. u 20 sati. 

Nakon proteklog tjedna i uzbudljivog vikenda za odbojkašice Poreča u kojem su nastupile redom „seniorska“ tj. prva ekipa OK Poreča u sklopu MEVZ-a kupa (Srednjeeuropska odbojkaška liga), ekipa OK Poreč 2 započela natjecanje u II Nacionalnoj odbojkaškoj ligi gostovanjem u Matuljima gdje su u utakmici sa OK Matulji 2004 nesretno poražene 3:2 , malo opravdanje za poraz je činjenica da su nastupile oslabljenom sastavu za nenastupanje dviju igračica (Fatorić Dea i Ipsa Mendi) koje su nastupale za prvu ekipu na gostovanju u Mađarskoj.

U nedjelju su svoje nastupe imale mlade odbojkašice koje su u sklopu Županijske lige nastupale na Velom Vrhu, gdje su ekipe mlađih kadetkinja (OK Poreč 1 i 2) igrale protiv ekipa Velog Vrha i Verude te zabilježile ove rezultate:

 OK Poreč 1 ; 2:0/ Veli vrh ; 2:1 Veruda,

 OK Poreč 2 ; 0:2/Veruda ; 2:1/ Veli Vrh.

I najmlađe odbojkašice Poreča (2005/06 godište) imale su svoj prvi nastup u ovogodišnjem natjecanju mini odbojke. Nakon puno uzbuđenja, sretnih i nesretnih poena ubilježile su svoje prve odbojkaške  pobjede protiv suparnica iz OK Marčane 3:0  i OK Sv.Lovreč 2:1. Vjerujemo da je to najava još jedne dobre generacije porečkih odbojkašica. Nastupile su : Burilo Leana, Rajko Dora, Cotić Tea, Kalčić Nika, Hrvatin Antonija, Terzić Benedeta, Poropat Ema,  Načinović Tea.

Ok porec 600 x 400

 

Da sve ne bude lijepo za OK Poreč, koji je u četvrtak zabilješio prvu pobjedu u MEVZ-a kupu pobrinuo se Hrvatski odbojkaški savez. Seniorska ekipa Poreča proteklog je vikenda prvi puta izgubila utakmicu 3:0 bez borbe protiv ekipe Marine Kaštele u 1.Nacionalnoj odbojkaškoj ligi. Razlog ne odlaska na utakmicu jasan je svima osim voditelju natjecanja lige i OK Marini Kaštela.

Utakmice MEVZ-a kupa igrale su se u četvrtak i petak (15 i 16.10) sa početkom u 18 sati, a OK Marina Kaštela je zakazala utakmicu za subotu (17.10.) u 16:45 (termin utakmice je dan u ponedjeljak 12.10.).

- Dakle odmah se krenulo sa nakanom da se onemogući normalan i ravnopravan nastup Porečkih odbojkašica (putovanje od Becescaba do Kaštele preko 900 km autobusom traje oko 14 -15 sati).

- Uprava OK Poreča odmah u ponedjeljak (nakon saznanja termina utakmice u Kašteli) stupa u kontakt sa Kaštelanima i traži promjenu termina utakmice ili zamjenu domaćinstva (za nedjelju u Poreču) što se odbija.

- Traži se intervencija voditelja lige i dobiva se pismena suglasnost voditelja lige (utorak 13.10.) da se utakmica otkazuje i određuje se  termin srijeda 28.10. 

- Sa tom spoznajom dovršava se planiranje puta i rasporeda, te se u srijedu 14.10. u jutarnjim satima kreće na put u Mađarsku , tijekom puta (ekipa je već bila u Mađarskoj) dolazi obavijest da se utakmica ipak ne otkazuje i određen je termin za subotu u 20 sati, tri sata kasnije od prvotnog termina.

- Stručni stožer uz suglasnost Uprave kluba odlučuje da ne putuje za Kaštelu prvenstveno zbog zaštite zdravlja igračica, nepridržavanja odredbi statuta i pravilnika natjecanja koji zahtijeva zaštitu zdravlja igračica, ravnopravnosti i uvjeta takmičenja. Kao i promjene prvotne odluke i pogodovanja OK Marini Kaštela (U prvom kolu prvenstva odgođena im je utakmica sa HAOK Mladost jer prvi trener nije mogao prisustvovati utakmici).

Vjerujemo još u pravilnu reakciju Upravnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza koji ima prvenstvenu zadaću zaštiti svoje sportaše i sačuvat vjerodostojnost natjecanja. OK Poreč jučer je HOS-u poslao žalbu na registrirani rezultat utakmice protiv Marina Kaštela. 

I za kraj vedra strana najava uzvratne utakmice Hrvatskog kupa u četvrtak 22.10. sa početkom u 19:30 kada na parket Velog Jože dolaze odbojkašice  OK DRENOVE. Nakon prve utakmice i uvjerljive pobjede u Rijeci, Porečanke u prvom redu očekuju da će konačno nastupiti u kompletnom sastavu, potom i prolaz u nastavak natjecanja.