Korupcijska afera trese odbojkaški Brazil!

Objavljeno: Srijeda, 17 Prosinac 2014 15:21 Autor:

Odbojka u Brazilu proživljava najteže dane, još od svog osnutka. Vlada Brazila na čelu s tamošnjim Mnistarstvom unutarnjih poslova provela je istragu kojom je ustanovljeno da su najviši funkcioneri Odbojkaškog saveza Brazila pronevjerili oko 30 milijuna dolara!

Prema izvještaju na čak 50 stranica utvrđeno je da je potpisano 13 ugovora s tvrtkama koje možda uopće nisu postojale. U razdoblju od 2010.- 2013. godine na račune članova obitelji i prijatelja čelnika Brazilskog odbojkaškog saveza uplaćeno je oko 30 milijuna dolara. Također, istragom je utvrđeno da igrači i treneri reprezentacije nisu primili nagrade sponzora upravo zbog krivnje korumpiranih članova Odbojkaškog saveza Brazila.

Ljudi koji su potpisivali sporne ugovore rodbinski su povezani s bivšim predsjednikom Odbojkaškog saveza Brazila Ary Gracom, prvim čovjekom FIVB-a. S dužnosti predsjednika Odbojkaškog saveza Brazila, Graca je odstupio u ožujku ove godine, kada su se prvi puta pojavile informacije o istrazi. Do sada je više puta negirao bilo kakvu zlouporabu pozicije koju je imao. Još uvijek se Graca nalazi na čelu Svjetske odbojkaške organizacije, koja je stala u njegovu obranu.

- Važno je istaknuti da Ary Graca i drugi optuženi strogo negiraju bilo kakve optužbe, dok su bili na funkcijama u Odbojkaškom savezu Brazila u svakom trenutku djelovali su u najboljem mogućem interesu brazilske odbojke - stoji u priopćenju FIVB-a.

U gotovo isto vrijeme FIVB je odlučio zbog nedoličnog ponašanja na ovogodišnjem SP u Poljskoj kazniti nekoliko brazilskih reprezentativaca i izbornika Rezendea. Potonji je dobio kaznu od 10 utakmica zabrane vođenja reprezentacije i 2000 dolara novčane kazne. Rigorozna kazna za brazilskog izbornika, koji je pomagao u istrazi, na prvi pogled čini se da se radi o osveti Grace.

- Bio sam vrlo uzrujan zbog kazne koju sam dobio. Želim dokazati da za nju nema temelja, uopće nisam bio na terenu kada je tijekom utakmice na SP situacija bila konfuzna. Tužno je u što se FIVB pretvorio – prokomentirao je Rezende.

Dobivene kazne Odbojkaški savez Brazila okarakterizirao je kao odmazdom povodom korupcije. Odlučili su odgovoriti FIVB-u, poslano je priopćenje u kojem odustaju od organizacije  završnog turnira Svjetske lige, koji se trebao održati u Rio De Janeiru u srpnju iduće godine, a trebao je bitii  završni test za Olimpijske igre, koje Brazil organizira 2016. godine.

Uz Rezendea kažnjen je libero reprezentacije Mario Junior sa šest utakmica neiganja. Murilo Endres je dobio jednu utakmicu kazne, kapetan Bruno Rezende novčanu kaznu od 1000 dolara. Uz to FIVB je priopćio da kazne za brazilske igrače i izbornika nemaju nikave veze s predsjednikom Gracom i optužbama na njegov račun. Uz to priopćenje stiglo je i upozorenje da će kazne za brazilski odbojkaški savez biti puno strože ako se završnica Svjetske lige zaista ne održi u Brazilu.

Mnogi od igrača su javno istupili, svi su ogorčeni i osjećaju se izdanima. Ide se toliko daleko, da su reprezentativci najavili čak bojkot reprezentacije dok se korupcijska afera ne riješi. Derbi prvenstva u muškoj konkurenciji u znak protesta igrači Sesi-a i Cruzeira odigrali su s nosevima klauna, poslali su tako jasnu poruku čitavom odbojkaškom svijetu.  

- Platiti ću svojih 1000 dolara kazne, ali hoće li oni vratiti sve milijune? Nećemo šutjeti! - poručio je ponajbolji tehničar svijeta Bruno Rezende.

Prema pravilima FIVB-a zbog otkazivanja domaćinstva završnog turnira Svjetske lige Brazil može dobiti novčanu kaznu u iznosu od 110000- 276000  dolara. Može dobiti zabranu organiziranja nekog internacionalnog natjecanja od četiri godine, a najrigoroznija je ona od godinu dana zabrane igranja reprezentativnih utakmica. Prilično je jasno da je ovo priča koja će tek puniti stranice odbojkaških portala. Radi se o velikom novcu i odbojkaškoj zemlji Brazilu. S jedne strane ponajbolje svjetske reprezentacije svijeta, muška i ženska brazilska sa sjajnim igračicama, s druge Ary Graca koji je na čelu FIVB-a. Javnost je nema dvojbe stala na stranu sportaša, Graca je ušao u utakmicu iz koje će jako teško izaći uzdignute glave.

Autor: M.Gojak