Kvalifikacije za SP: Hrvatski odbojkaši poraženi od Njemačke

Objavljeno: Petak, 03 Siječanj 2014 19:53 Autor:
Sven Šarčević, Toni Kovačević i Anđelko Ćuk Sven Šarčević, Toni Kovačević i Anđelko Ćuk Foto: HOU
Hrvatska muška seniorska reprezentacija poražena je od njemačke ekipe 3:0 (25:20, 25: 13, 25: 21) na otvaranju Europskog kvalifikacijskog turnira za Svjetsko prvenstvo u Ludwigsburgu.

Prolaz na svjetsku smotru izabranici Igora Šimunčića tražit će protiv turske i estonske nacionalne momčadi. Prikazanim protiv Njemačke najavili su da to mogu.

Hrvatska postava (Zhukouski, Raič, Kovačević, Galić, Sabljak, Vulin i libero Šarčević) otvorila je meč poenom nakon servisa Tonija Kvačevića, koji je odličnim servisom zaslužan i za drugi. Grozer uspjeva ugroziti naš prijem 4:4, a Kaliberda je zaslužan za prvo vodstvo domaćina. Snažnim servisima Njemačka dosta dugo drži +3, no Matija Sabljak prvo poentira, a onda dva puta servira as što uz blok Zhukouski – Galić – Vulin vraća sve na početak, 13:13. Njemački trener Heynen to shvaća kao ozbiljnu prijetnju i uvodi Steuerwalda. Nošeni bučnim navijačima domaćini ponovno stvaraju razliku od +5, pa Šimunčić u igru uvodi Anđelka Ćuka umjesto Galića, te kapetana Igora Omrčena umjesto Raiča. Rezultat 22:16 rezultira i ulaskom Frana Peterlina na servis. Borbenost naše ekipe dolazi do izražaja kod 24:17. Uz dva poena Omrčena i servis Kovačevića smanjujemo na 24:20, ali domaćini uzimaju prvi set, 25:20.

Žestoko počinje i drugi set. Hvatamo zaostatk od poena sve do 6:5 kada domaćin bježi na +3 zahvaljući lošem prijemu servisa s naše strane. Odličnim servisima Raiča, kuhanom loptom Zhukouskog uspjevamo se primaknuti na -1 (9:8), ali vrlo kratko. Kod 13:8, Kovačevića mijenja Fran Peterlin, a umjesto Raiča ulazi Omrčen. Peterlin pojačava prijem, no nedovoljno za njemačke napadače koji odmiču na 17:9. Izbornik Šimunčić traži rješenje, pa na servis ulazi i Ivan Ćosić, ali domći napadaći predvođeni Grozerom pojačavaju tempo i vrlo brzo stvaraju neuhvatljivih 22:11, te naizgled lako osvajaju i drugi set 25:13.

Vodstvom domaćini otvaraju i treći set, no Anđelko Ćuk se razigrao, što uz požrtvovnot cijele ekipe (Ćuk, Vulin, Omrčen, Kovačević, Zhukouski, Šarčević) rezultira prelaskom vodstva na hrvatsku stranu (3:6). 5:8 razlog je za time out njemačke strane. S Frommom na servisu njemačka ekipa se ponovno konsolidira i poravnava rezultat (9:9). Omrčenove paralele stvaraju probleme protivničkoj obrani, poen za poen igra se do 16:16. Međutim, tada domaćini bježe na +2. I nastavljaju povećavati vodstvo 23:19. Ćuk servira as za 23:21, ali i pogađa mrežu. Njemački blok zaustavlja Omrčenov napad za 25:21 i meč.

- Očekivano. Njemačka je bila favorit i prije meča. Mogli smo malo bolje odigrati prva dva seta. Imaju nezgodan flot servis, a ovakvim prijemom s naše strane nije lako igrati protiv ekipe kao što je Njemačka - izjavio je Igor Omrčen koji je pohvalio atmosferu koju su navijači stvorili u dvorani ali i dodao da su neki naši mlađi igrači sigurno podlegli tome.
Jochen Schops, kapetan njemačke ekipe zadovoljan je otvaranjem turnira.
- Napravili smo dobar posao na bloku i u obrani. Malo smo izgubili koncentraciju na početku trežeg seta, ali uspjeli smo se vratiti. 3:0 na početku turnira je odlično.
Igor Šimunčić čestitao je pobjednicima i publici na odličnoj atmosferi u dvorani.
- Malo sam razočaran svojom ekipom, nismo pokazali ni približno ono što možemo. Taktički smo jako dobro pripremljeni, a nismo to pokazali u ovoj utakmici. Kroz ostale dvije utakmice ćemo tražiti našu šansu. Mislim da neki naši igrači nisu vjerovali da je domaćina moguće pobijediti, a kad se ne vjeruje vrlo je teško približiti se cilju.
Njemački trener Vital Heynen kaže da obično ne dijeli mišljenja drugih trenera, ali slaže se sa Šimunčićem. Publika ih je, kaže, nosila i dodaje:
- Nadam se, siguran sam da će Hrvatska pobijediti sve ostale ekipe.
Već sutra, subota, preko mreže stajat će Turska.
- Njemačka je odigrala kao sat, a mi nismo iskoristili naše prilike – kaže Matija Sabjak te dodaje -Protiv Turske možete očekivati dobru utakmicu. To obećajem.

HOU