Lovrinov napušta reprezentaciju?

Objavljeno: Četvrtak, 04 Srpanj 2013 15:07 Autor:
Kada je prošle godine preuzimao hrvatsku žensku odbojkašku reprezentaciju Igor Lovrinov zasigurno nije gajio iluzije da će na raspolaganju imati što poželi.


Kada je prošle godine preuzimao hrvatsku žensku odbojkašku reprezentaciju Igor Lovrinov zasigurno nije gajio iluzije da će na raspolaganju imati što poželi. Za početak nije praktički imao niti reprezentaciju budući da je bio suočen s mnogobrojnim otkazima ogorčenih djevojaka, koje su na sve moguće načine pokušavale izbjeći obaveze. No, kada se reprezentacija konačno posložila djevojke su pod Lovrinovljevim vodstvom izborile plasman na skorašnje europsko prvenstvo, nakon toga i u drugi krug kvalifikacija za svjetsko prvenstvo, a minuloga vikenda je pomlađena vrsta u turskom Mersinu dohvatila i mediteransku broncu. Ako se gleda rezultatski, Igor Lovrinov zaista ima zbog čega biti zadovoljan. No, to ipak nije tako. Zbog čega?

- Zbog načina na koji se Savez odnosi prema nama. Nisu u pitanju samo Mediteranske igre, nego i akcija koja je bila u svibnju, odnosno pripreme i kvalifikacije za SP iduće godine. U sve to vrijeme nikakva komunikacija s ljudima iz Hrvatske odbojkaške udruge, nikakva poruka, podrška, čestitka, bilo što. Ni na koji način nitko nas nije ispratio ni na kvalifikacije za SP niti na MI, nitko nas nije dočekao po povratku s tih natjecanja. Hrvatska odbojkaška udruga prema nama ima isti odnos kakav ima i prema hrvatskoj boćarskoj reprezentaciji. Puna 53 dana nitko nam se iz Saveza nije javio i u to ne mogu vjerovati. Od 9. svibnja, kada smo se vidjeli na promociji filma o zlatnim kadetkinjama, do sat vremena prije početka utakmice za treće mjesto u Mersinu. Tada mi je došao mail u kojem me pozivaju na sastanak. Dakle, niti tada se nisu raspitivali o reprezentaciji ili nam poželjeli dobru utakmicu za medalju, nego su me pozvali na sastanak na kojem žele razgovarati o tome što ćemo i kako dalje - ogorčeno govori Lovrinov, koji ne može pronaći razlog za neobjašnjivo »hladan« odnos u vrućim srpanjskim danima.

Uteg odnosa

- Užasno me zanima objašnjenje, a znam da ga ne mogu dobiti ako ga ne zatražim. Tražim smisao u svemu tome i ne uspijevam ga pronaći. I zbog toga razmišljam o ostavci. Međutim, smatram da mi moraju dati neko objašnjenje. Možda su ljuti na mene jer se ja njima nisam javio, ali nekako mi je logično da nam netko zaželi dobre želje uoči utakmice ili nam čestita nakon osvojene medalje - govori riječki stručnjak, koji samo zbog jednog razloga još uvijek nije napustio klupu reprezentacije. No, to ne znači da neće odstupiti narednih dana, bez obzira na izazov koji nudi rujansko EP.

- Prošli smo skupinu kao prvi, bez dodatnih kvalifikacija. Prošli smo skupinu u kojoj nismo bili favoriti, a odradili smo je vrhunski i s fondom igračica koje sam u tom trenutku imao na raspolaganju. Tada smo napravili vrhunski posao. To odgovorno tvrdim i nitko me ne može uvjeriti u suprotno. Zbog toga mi je na neki način teško
otići. No, s druge strane vage je taj uteg odnosa. Zaista ne znam kako bih trebao funkcionirati, vjerojatno bih ja trebao okrenuti njihov broj telefona, ali ne vidim načina na koji bih započeo taj razgovor. U godinu dana od kada sam postao izbornik imali smo tri akcije. Prva su bile kvalifikacije za EP i okončali smo ih superuspješ-no s obzirom na sve okolnosti. Potom smo imali kvalifikacije za SP i odradili smo ih uspješno, ali skupina je bila takva da to ne treba posebno glorificirati. Treča akcija su bile MI u Mersinu, osvojili smo broncu, što je senzacionalno. Možda je problem upravo u tome što imamo uspjeha. Možda bi u Savezu željeli da je neuspješno, da vlada nekakva žabokrečina. Zaista nemam racionalno objašnjenje za sve ovo
- govori Lovrinov, koji svoje nezadovoljstvo djelom može pripi-sati i nezavidnoj financijskoj situaciji. No, taj dio ga i ne bi toliko smetao, navikao je raditi u nemogućim uvjetima, da kod ljudi u Savezu postoji malo razumijevanja.

- Od svojih novaca platim pranje dresova u Crnoj Gori, pritom nismo dobili niti jednu kunu dnevnica. Uoči Mediteranskih igara okupim djevojke o svom trošku, platim im hranu, zahvaljujući Liviju Tončiniću i HAOK-u osiguram smještaj, Bernarda Brčić uzme jednu djevojku kod sebe, na moj obraz dogovorimo pripreme u Mariboru jer nas ništa nije koštalo. Naravno da ne bi bilo bronce da nije bilo tih priprema. I oni izjave da se nemamo pravo buniti za dnevnice jer je tek prošlo dvadeset dana od završetka akcije u Crnoj Gori. Da ne govorim o tome da mom team manageru Mariju Bašeloviću, a riječ je o čovjeku koji zaista vrhunski radi svoj posao, daju mobitel i limitiraju mu roaming opciju na neki smješan iznos koji se potroši nakon samo jednog dana. U pitanju su razgovori koji su važni za reprezentaciju, a ne privatni razgovori. Sve je to u meni nakupilo dosta gorčine. Istina, imamo te rezultate i oni su mi najveće i jedino zadovoljstvo u čitavoj priči - dodaje Lovrinov, koji, da ne bi bilo zabune, bez obzira na svu besparicu ne traži hvalospjeve.

- Meni bi ovaj odnos koji ne postoji smetao i da nismo osvojili medalju u Mersinu. Pa ja se pitam kakav bi bio odnos da nisam napravio ovaj rezultat ili da prošle godine nismo izborili plasman na EP, što se s obzirom na okolnosti i moglo dogoditi - nastavlja riječki trener, kojemu se na spomen Mersina ipak vrati osmijeh na lice. S razlogom, bronca u Mersinu ipak je njegov prvi trenerski trofej koji nije osvojen na klupi odbojkašica »Rijeke«.

Senzacionalan rezultat

- Rezultat je senzacionalan. Ne podcijenjujem našu reprezentaciju, ali zaista su napravile nešto veliko. To je priča o sportu u kojem ponekad srcem i zalaganjem možeš nadoknaditi manjak kvalitete. To je ljepota sporta. Možda to nije uvijek dobro za kladionice, ali je za sport fantastično. Najvažnije je da smo se mi svih ovih dana ponašali kao ekipa, disali kao ekipa, da nije bilo niti jednog jedinog problema. Mislim da se to vrati i na terenu. Zaista na djevojke nemam niti jedne jedine riječi zamjerke - dodaje izbornik, koji je u Mersinu u prvom redu sagledavao mogućnosti mladih nada za reprezentativne akcije u budućnosti i za skorašnju kontinentalnu smotru. Dio brončanih »Mediteranki« sigurno će dobiti nove pozive.

- Fabris, Ćutuk, Brčić i Malević sigurno idu na pripreme za EP. Vidjet ćemo hoće li biti prostora za još neku od ovih cura. Mediteranske igre su zbog toga i bile u planu, da vidimo djevojke koje su u kadru i na koje bismo eventualno mogli računati. Vidio sam, ako to uopće ubuduće bude bitno, gdje je tko i znam kakva je situacija, kakav je omjer snaga - zaključit će Lovrinov.

Autor: K. Sirotich (Novi List)