Maja Burazer zakoračila u trenerske vode

Objavljeno: Petak, 18 Ožujak 2016 15:48 Autor:

Hrvatska odbojkašica Maja Burazer na neki način imala je burnu reprezentativnu sezonu lani, nakon koje se odlučila uzeti odmor. Pronašli smo je u Kataru, ponovno je u odbojci, ali ovoga puta u nešto drugačijoj ulozi.

U lipnju prošle godine hrvatska reprezentacija nastupala je u Azerbejdžanu na Europskim igrama. Sada već bivši izbornik Vercesi imao je ogromnih problema sa zdravljem igračica, a Burazer koja nikada nije odbijala reprezentaciju, još jednom se žrtvovala. Inače po poziciji korektorica to natjecanje je odigrala kao blokerica, primorana na to zbog izostanka igračica kojima je to prirodna pozicija. Nastup na Europskim igrama otežao joj je pripremu unaprijed dogovorenog vjenčanja u kolovozu, kada je postala kubanska snaha, njen izabranik je kubanski odbojkaš Jorge Gonzalez Garcia.

Već četiri godine igram u klubovima koji su prosjek, u zemljama poput Turske, Francuske i Njemačke u kojoj sam odigrala ovu sezonu. Puno je to rada i odricanja, a teško se je kroz to osigurati za život. Zato sam odlučila staviti privatni život u prvi plan, pa ću propustiti prvi dio sezone, malo se posvetiti sebi i početku bračnog života,” rekla nam je u ljeto prošle godine Burazer.

Nije propustila Europsko prvenstvo, poziv koji se ne odbija stigao je dva dana prije početka prvenstva koje se igralo u rujnu u Nizozemskoj i Belgiji. Ispostavilo se da je ozljeda Mie Jerkov ozbiljnija nego što se prvotno mislilo, i u Kataru je zazvonio mobitel Maje Burazer.

Poziv mi je stigao iznenada, nisam nikada odbila reprezentaciju pa neću ni ovaj put. Nakon vjenčanja na Kubi ovdje sam trenirala sa muškom ekipom čisto radi sebe, kao da sam znala. Sutra iz Katara letim direktno za Amsterdam i priključujem se reprezentaciji na Europskom prvenstvu. Idem makar morala samo navijati i odgovarati na pitanja,” s veseljem u glasu početkom rujna prošle godine poručila je Burazer.

Europsko prvenstvo je okončalo ispadanjem Hrvatske u osmini finala. Burazer je upisala jedno veliko natjecanje i vratila se u Katar kako je i rekla posvetiti se sebi i bračnom životu. Prvi dio sezone je prošao, a hrvatskoj odbojkašici nije bilo niti slova. Nije li i ona jedna od onih kojoj se pauza pretvorila u kraj, odgovor je stigao iz Katara.

Trenutno radim kao trenerica Qatar Woman National Teama. Baš sam prekjučer pričala s menadžerom oko planova za sljedeću sezonu, dvoumim se s obzirom da sam dobila ovaj posao s dobrim uvjetima. Treniram s curama iako nivo nije dobar, u doticaju sam s odbojkom i sviđa mi se ova alternativa. Do ljeta ću još razmisliti da li ću ostati ovdje raditi ili ipak otići još malo igrati. Obje opcije su još na stolu,” kaže Maja Burazer.

Zamolili smo je da objasni njenu novu ulogu i kako je u uskočila u trenerske vode:

Nastavila sam trenirati prvo s mužem na jutarnjim treninzima i to kao prva  žena u Kataru koja trenira s muškima u njihovoj dvorani, a to je inače tu jako teško postići. Kada su me ljudi iz Qatar volleyball acssociation upoznali tu i vidjeli moj nivo pozvali su me na razgovor i izrazili želju da se priključim ekipi kao pomoćna trenerica/igračica. S obzirom da nivo tu nije visok i oni ne uzimaju profesionalne igračice, već ulažu u stvaranje domaćih i žele pomoći općenito ženskom sportu, koji je tu dosta nazadan s obzirom na muški Nema puno smisla da igram koliko da uz pomoć glavnog trenera Igora Dolinšeka pomažem u razvoju odbojke. Naša suradnja započela je prvo samo sa seniorkama, a sada već radim i sa juniorkama i najmlađim uzrastom škola odbojke. Tijekom godine se održavaju i neki lokalni turniri na kojima mogu igrat i ja pa uskočim kao igračica i osvojimo turnir,” uz smijeh poručila je Burazer.

Autor: Sport HR