Marina Kaštela slavila očekivano

Objavljeno: Četvrtak, 23 Siječanj 2014 21:08 Autor:
Nekada, ne tako davno, dvoboj Marine Kaštela i Splita 1700 imao je epitet derbija gdje su skoro podjednake susjedne ekipe vodile bitku za pobjednika. Danas, točnije ove sezone, ishod susreta dao se naslutiti i prije početka same utakmice, a nakon što je započela, Marina Kaštela je vodila glavnu riječ od početka do kraja susreta uz poneke oscilacije, no sve ostalo bila je jednosmjerna ulica.

Obje ekipe susret otvaraju podjednako, jedna i druga strana poentiraju za početni egal i rezultat 3:3. Za prvo vodstvo Splita od dva poena prednosti zaslužne su Maretić i Glavinić koje as servisima donose 4:6 u korist splićanki. Jozić nakon toga vraća rezultat ponovno u egal, 7:7, a na tehnički odmor se odlazi s jednim poenom prednosti za Split. Nakon time outa kaštelanke preuzimaju konce igre u svoje ruke i već nakon nekoliko poena dalo se naslutiti na čiju će stranu otići prvi set. Mijo Vuković pozvao je time out nakon što su se domaće odbojkašice odvojile na 10:8, nakon čega su svoje vodstvo samo uvećavale. Bilo je tako 16:10 pa 18:13, nakon čega je strateg Splita pozvao i drugi time out. Međutim, nije bilo toga što bi pomoglo splićankama da uspostave bolju igru, a kaštelanke su odveć dovoljno iskusna ekipa da bi prokockale vodstvo od pet poena prednosti, naročito protiv ovakvog Splita. Pokušao je Vuković umjesto Maretić sa Zekanović ne bi li Splićanke pohvatale nešto u ionako lošoj obrambenoj igri, no ni to nije urodilo plodom. Jurić i Ćurak svojim servisima samo postavljaju točku na i kraj te prvoga seta u korist kaštelanske ekipe.

Druga tehničarka kaštelanske ekipe, Matea Ćurak, koja je nastupila umjesto prve tehničarke Nike Todorović koja je ozlijeđena, zaslužna je za vodstvo domaćih na početku drugoga seta, rezultat je od 2:0. Činilo se kako će splićanke nastaviti s igrom odnosno nepovezanošću iz prvoga seta, međutim dolazi do obrata. Bio je to kratki bljesak splićanki koji nije dugo potrajao. Prvo je Maretić dobro servirala te dovela do izjednačenja, a umjesto Elene Vukić koja je imala problema s prijemom ušla je Ana Sobin. Anamarija Miljak nedugo zatim poklanja splitskoj ekipi minimalno vodstvo na tehničkom time outu budući da je njezin smeč završio u mreži. Miljak nije bila previše upečatljiva kao inače, možda iz razloga što većina lopti adresirana na nju nije bila idealna za postići poen, no Miljak je svejedno odradila svoju zadaću. Maretić i dalje servira te poentira za 7:10 kada Milorad Krunić poziva time out. Nakon povratka na teren Sobin dva puta griješi te se u igru vraća Vukić. Maretić ostaje na servisu do 7:13, a domaće su opet prisiljene mijenjati. Umjesto Jozić u igri je Runjić. Prkačin je nedugo nakon iskoristila loptu kako bi poentirala za 11:16, a vremena za opuštanje u redovima domaćina više nije smjelo biti. Upravo tako se i dogodilo. To je bilo sve što smo vidjeli od Splita. Kaštelanske cure su smireno odigrale svaku iduću loptu te zasluženo došle do izjednačenja. Anđela Šiško dovodi svoju momčad u vodstvo skok servisima odnosno as poenima nakon čega dolazi do promjene u redovima Splita. Tehničarku Glavinović zamijenila je Aljinović. Vukić zatim poentira za 21:19 da bi ubrzo na servis ponovno došla Maretić koja nastavlja sa dobrim servisom. Time out domaće ekipe na 23:22 i konačno napetost. Ćurak je blokom omogućila svojoj ekipi prvu set loptu koju njezine suigračice nisu iskoristile. No, nije bilo potrebno očajavati. Već u idućem poenu Dimlić je poklonila kaštelankama set. Sve što je trebala napraviti jest ubaciti servis, no promašila je teren.

U trećem setu Aljinović na gostujućoj strani kreće od početka. Da je Maretić bila pokretljivija u obrambenim zadaćama vjerojatno Vuković ne bi morao mijenjati nakon prvog odigranog poena. Nakon početnog vodstva od 1:0 za domaće, u igru umjesto Maretić ulazi Zovko. Jurić je na servisu do prvog time outa Splita kada je domaćin napravio seriju od 5:0. Splićanke smanjuju na tri poena zaostatka, a kaštelanke ubacuju u veću brzinu te kreću dovršiti započeto. Novom serijom od 5:0, ponajprije zahvaljujući lošem prijemu splićanki, kaštelanke odlaze na 12:5 te već polako rasplet postaje jasniji. Pokušao je Vuković ponovno uvođenjem Zekanović pokrpati rupe u obrani, no bezuspješno. Kaštelanke održavaju vodstvo te suvereno privode susret kraju. Pri rezultatu 20:12 u igru se vratila Maretić, a domaći trener je priliku dao i mlađim igračicama budući da splićanke nisu pokazale preveliki apetit za ičim u ovome susretu. Upravo jedna od mlađih igračica postavila je konačan rezultat. Jelena Ninčević koja je zamijenila sjajnu tijekom cijelog susreta Anđelu Šiško, poentirala je za kraj utakmice te nova tri boda na kontu kaštelanki kao i treće mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Još jedna blijeda partija splitskih odbojkašica za ono što je već odavno jasno. Splićanke će u borbu za ostanak u prvoj skupini najvišeg ranga odbojke, ali s ovakvim pristupom teško da će im to poći za rukom. Kaštelanke će već u petak snage odmjeriti sa gradskim suparnicama, odbojkašicama Kaštela DC. Taj susret nema rezultatske važnosti budući da ni jedne, a ni druge ne mogu sebe dovesti u nepovoljan položaj pred razigravanje po skupinama. Tako će susret u Kaštelima biti odbojkaška poslastica za sve ljubitelje dobre odbojke koji će u petak, u GD Kaštela s početkom u 20:00 sati moći pratiti susret.

OK Marina Kaštela – ŽOK SPLIT 1700 3:0 (25:17,25:23,25:14)

Split 1700: Klarić (L), Zovko, Pejković, Aljinović, Glavinović, Mamić, Zekanović, Maretić, Glavinić, Dimlić, Prkačin, Balajić
Trener: Mijo Vuković

OK Marina Kaštela: Botić (L), Ninčević, Šiško, Jurić, Batinić (L), Jozić, Runjić, Sobin, Vidović, Ćurak, Vukić, Miljak
Trener: Milorad Krunić

GD Kaštela
Gledatelja: 50
Suci: Toni Ivković (ST), Marija Jakovac (KŠ)
Delegat: Ivan Delić

Autor: Marin Sladić