Mladosti ProEnergy novi naslov pobjednika Kupa u muškoj konkurenciji

Objavljeno: Ponedjeljak, 21 Prosinac 2015 12:36 Autor:

Treći put zaredom odbojkaši Mladosti pobjednici su Hrvatskog kupa za odbojkaše, ove godine i sa sponzorskim dodatkom u imenu - ProEnergy.
Vjerojatno je i ta dodatna energija nosila mladostaše u dramatičnom finalnom dvoboju s najvećim rivalima - Kaštelanima, posebno nakon zaostatka 0-2 u setovima. Pobjeda vrijedna novog trofeja, izborena je u pet setova, 3-2 (19-25, 19-25, 25-21, 25-20, 15-9).

Nakon početna dva seta, činilo se da će trofej otići u kaštelansku odbojkašku utvrdu. Domaća Mladost nije imala protuigru za sjajni gostujući sastav koji je dominirao i u napadu i u bloku. Ali, kako kaže trener Zagrepčana Tomislav Mišin, kada suparnike dijele nijanse u kvaliteti, uvijek treba računati na utakmice u pet setova. Upravo to se i dogodilo. U stanci između drugog i trećeg seta, Mišin je govorio svojim igračima: “Možete se nositi s njima, ne znam zašto ste tako ukočen!?” To je utjecalo na otpuštanje kočnica zagrebačkog sastava, a vjerojatno je pomoglo i iskustvo iz subotnje utakmice sa Siščanima, kada su se također vraćali “iz mrtvih”… U nedostatku napadačkih poena, pomogao je i fantastičan smeč prvog tehničara Mladosti, Krune Strahije.

Treći set zagrebačka Mladost konstantno je vodila (nakon 0-2 i 2-3), da bi ga i uspješno finalizirala, zahvaljujući mini-seriji Filipa Rendića i završnoj “glazuri” Hrvoja Zelenike. U četvrtom setu briljirao je Kruno Nikačević, stabilizirao je prijam servisa, a uz to, bio je vrlo “probojan” i u napadačkim akcijama. No, bez velikog doprinosa Frana Peterlina do preokreta mladostaša, vjerojatno ne bi ni došlo. A nemoguće je zanemariti akciju iz četvrtog seta, pri omjeru 10-8 za zagrebačku momčad, kada je sjajni libero Mladosti, Tin Mrakužić, spašavao jednu loptu, preskakivanjem reklamnih panoa. Neviđena požrtvovnost mladostaša koji se mogao ozlijediti, a uz to, cijelu sezonu igra s ozlijeđenim prstom desne ruke…

I u peti set domaćin je ušao odlučnije. Pri omjeru 7-3 naziralo se da će trofej ostati na Savi. Kada je i bilo problema, bio je tu izvrsni Nikačević, ali, sve skupa gledano, teško je bilo zaustaviti pobjedničku “lavinu” u režiji “Mišinovih lavova”. U sjajnoj navijačkoj atmosferi (oko 600 gledatelja) domaćinu su pomogli i članovi HAŠK Mladost, a među njima i najbolji veslački trener na svijetu, Nikola Bralić.  

- Prva dva seta stisnuli su nas na servisu i tu smo bili loši na prijamu. Od trećeg seta servisom smo gađali Šestana, a ne Giljanovića, što je dalo ploda. Odbacili smo ih dalje od mreže, nisu imali prvi tempo preko svojih dobrih srednjih blokera. Ipak, generalno, najveći dobitak je taj što naši igrači ni trenutka nisu izgubili vjeru u pobjedu, čak su hrabrili i nas na klupi kad smo gubili 0-2 u setovima. Momčad je karakterno odreagirala na najbolji mogući način. Mislim da su Peterlin, Strahija i Rendić, a pogotovo Nikačevič koji je stabilizirao servis u četvrtom i petom setu, odradili sjajan posao - rekao je trener Mišin, koji je u završnici Kupa, uz stalnog pomoćnika Darka (Nojića), imao svesrdnu pomoć i prethodnika, Željka Nojića.
       
MLADOST PROENERGY: Kos (L), Nikačević, Hanžić, Martinko, Mrakužić (L), Strahija, Vujović, Šmitlehner, Peterlin, Marelić, Zelenika, Rendić. TRENER: Tomislav Mišin

MLADOST MARINA KAŠTELA: Višić, Tomić, Perić, Giljanović, Đirlić, Corsini, Glaurdić (L), Ćosić, Šestan, Oršolić, Močić, Melvan. TRENER: Ivan Rančić

Pobjednicima Kupa slijedi prvenstveno gostovanje u Šibeniku u utorak (22. prosinca 2015. u 19.30) u sklopu 11. kola elitne nacionalne odbojkaške lige.