MOK Gornja Vežica zatražio zaštitu ministra Željka Jovanovića

Objavljeno: Srijeda, 19 Rujan 2012 12:20 Autor:
Muški odbojkaški klub Gornja Vežica krenuo je u borbu za pravo nastupa u Prvoj ligi koje su stekli na terenu.

Muški odbojkaški klub Gornja Vežica krenuo je u borbu za pravo nastupa u Prvoj ligi koje su stekli na terenu. Naime, Hrvatska odbojkaška udruga u ponedjeljak je objavila popis klubova koji će iduće sezone nastupati u Prvoj ligi, a iako su Vežičani stekli pravo nastupa u drugoj jakosnoj skupini oni su iz nje na kraju izostavljeni.

U dopisu HOU1 na dnu stranice možete pročitati prvi dopis kojega je Gornja Vežica uputila 13. rujna tražeći da se netko iz HOU-a očituje o cijeloj situaciji.

U pdf prilogu (zahtjev na nadzorom) na dnu stranice, koji u tekstualnom obliku može pročitati unutar teksta, stoji zahtjev Gornje Vežice za nadzorom nad zakonitošću rada i poslovanjem Upravnog odbora HOU, a kojega su predstavnici kluba uputili nadležnim tijelima u srijedu. U tom dopisu Vežičani su izrazili sumnju u namjere HOU-a da mimo pravila uvrsti Split umjesto Gornje Vežice u Prvu ligu.

Taj dopis upućen je Željku Jovanoviću, ministru znanosti, obrazovanja i športa, Petru Skansiju, pomoćniku ministra, Josipu Čopu, glavnom tajniku Hrvatskog olimpijskog odbora i Odbojkaškom savezu Primorsko-goranske županije. Veljko Grozdanić u dopisu je zahvatio sve bitn elemente cijelog slučaja.

Dopis prenosimo u cijelosti:

MOK „Gornja Vežica" Zdravka Kučića 1 51000 Rijeka

HRVATSKA ODBOJKAŠKA UDRUGA NADZORNOM ODBORU Haulikova 6, 10000 Zagreb

Predmet: Zahtjev za nadzorom nad zakonitošću rada i poslovanjem Upravnog odbora HOU 
Poštovani,

U natjecateljskoj sezoni 2011/2012. MOK „Gornja Vežica", prema plasmanu i propozicijama važećeg Pravilnika o natjecanju HOU, ostvario je pravo igranja u Prvoj odbojkaškoj ligi, u natjecateljskoj sezoni 2012/2013. Istovremeno prema istim propozicijama OK Split ispao je iz prve odbojkaške lige. Unatoč navedenome Upravni odbor HOU, na internet stranicama Hrvatske odbojkaške udruge, dana 18. rujna 2012. objavio je Propisnik natjecanja prvih hrvatskih odbojkaških liga za natjecateljsku sezonu 2012./2013. prema kojemu u II. jakosnoj skupini 1.A odbojkaške lige muški (članak 2.) na popisu nije MOK „Gornja Vežica" već OK Split.

Potvrdu sudjelovanja u Proj odbojkaškoj ligi dostavili smo HOU mailom 30. kolovoza 2012. nakon što je na internetskim stranicama HOU prvi puta objavljen krnji popis budućih prvoligaša bez MOK-a Gornja Vežica. Dakle, bilo je dovoljno vremena da nas se temeljem plasmana iz prethodne natjecateljske sezone uvrsti na popis. Prije toga Natjecateljska komisija mailom od 11. lipnja 2012. zatražila je da do 15. lipnja 2012. potvrdimo sudjelovanje u prvoj ligi, ali kako taj mail nismo dobili niti ja kao predsjednik Kluba (jer je poslan na nepostojeću adresu, što je pošiljatelj morao znati) niti tajnica Kluba (jer nije raspolagala računalom zbog popravka), na njega nije bilo moguće odgovoriti.

To je medutim bio dovoljan razlog da oni koji su takav razvoj događaja priželjkivali (a sada se čini i namjestili), bez bilo kakve daljnje provjere o pozitivnom ili negativnom stavu Kluba, umjesto MOK-a Gornja Vežica na popis prvoligaša brže bolje uvrste OK Split. Pri tom nije jasno zašto nitko iz HOU nije nazvao mene ili tajnicu Kluba na telefon ili mobitel da provjeri zašto se nitko od nas nije očitovao o tako važnoj stvari kao što je potvrda igranja u prvoj ligi.

Uostalom ono što je u svemu ovome najvažnije je da nigdje u propozicijama natjecanja ne piše:

1) da klub koji je ostvario pravo igranja u prvoj ligi treba bilo kome to svoje pravo naknadno potvrđivati,

2) da će Upravni odbor HOU eliminirati iz natjecanja klub ako od njega ne dobije potvrdu o natjecanju u prvoj ligi, u roku koji također nigdje nije propisan, i konačno

3) da je u takvim slučajevima mail službena korespondencija

Ovo je u posljednje dvije godine drugi put za redom da se manipulacijama i kršenjem propozicija na razini HOU svjesno i namjerno preferiraju drugi klubovi na račun MOK-a Gornja Vežica. Pa je tako u natjecateljskoj sezoni 2011./2012. umjesto MOK-a Gornja Vežica u prvoj ligi igrao OK Zadar iako je u prethodnoj 2010./2011. u 1. B odbojkaškoj ligi bio plasiran ispod MOK-a Gornj Vežica (tada nas nitko iz HOU-a ništa nije niti pitao),dok se sada na račun MOK- Gornja Vežica preferira OK Split.

Očigledno je da pri tijelima i/ili pojedincima HOU postoji namjera izigravanja propozicija na štetu MOK Gornja Vežica, a u korist drugih klubova. Zato nam ne preostaje drugo nego obratiti se Naslovu, ali i šire (ministarstvu nadležnom za sport, HOO i nadležnom tijelu zbog eventualne kaznene odgovornosti odgovorne osobe HOU), i na vrijeme upozoriti na neregularnost 1. A odbojkaške lige u natjecateljskoj sezoni 2012./2013. zbog nenastupanja kluba koji je to pravo ostvario odnosno nastupanja kluba koji na to nema pravo.

Slijedom navedenog molimo Vas da sukladno Vašim nadležnostima provedete nadzor nad zakonitošću rada i poslovanjem Upravnog odbora HOU (iz Statuta i općih akata HOU nije jasno kome se Klub može žaliti na odluke Upravnog odbora za koje saznaje isključivo preko internet stranice) zbog nepoštivanja propozicija iz Pravilnika natjecanja za natjecateljsku sezonu 2012./2013.

Na kraju imam potrebu izraziti razočarenje ovako nekorektnim, bahatim, neodgovornim i krajnje samovoljnim ponašanjem članova Upravnog odbora HOU kojim se poništava zasluženi rezultat jedne ekipe ostvaren na sportskim terenima i ubija entuizijazam prije svega igrača, potpunih amatera, koji nastupaju bez ikakvih naknada ili nagrada, ali i svih nas ostalih koji u ovakvom HOU ne vidimo nikakvu perspektivu.

S poštovanjem, Veljko Grozdanić, predsjednik MOK-a Gornja Vežica

Autor: Marko Babić