Na otvaranju kvalifikacijskog turnira Hrvatska izgubila od snažne Poljske

Objavljeno: Srijeda, 27 Srpanj 2016 23:04 Autor:
U Zagrebu su danas počele Europske kvalifikacije U22 za odlazak na 2017 FIVB U23 Svjetsko prvenstvo za muškarce. Svoj put na Svjetsko prvenstvo tražiti će do nedjelje ekipe Italije, Turske, Poljske, Bugarske, Slovenije i naravno Hrvatska kao domaćin.

Turnir su otvorile ekipe Bugarske i Slovenije, gdje su naši susjedi pokazali više sigurnosti u prijemu i servisu, te tako onemogućili protivnika na kvalitetan napad. Bugarski igrači rade veliki broj grešaka u napadu, što rezultira nervozom u izvedbi ostalih elemenata. Početkom trećeg seta njihov kapetan i do tada najbolji igrač Velizar Chernokozhev se ozljeđuje u jednom napadu, te ekipa nastavlja dalje bez njega. U trećem setu bugarska reprezentacija igra bolje, ali set ipak odlazi na stranu slovenaca koji upisuju pobjedu 3:0 ( 25:20, 25:16, 25:24).

U drugom susretu Italija je pomalo iznenađujuće lako pobjedila Tursku rezultatom 3:0 (25:21, 25:17, 26:24) . Ekipa Turske je zbog situacije u zemlji imala nemogućnost odigravanja već prije dogovorenih prijateljskih utakmica, te ekipa još uvijek nije uigrana. Prva dva seta talijani osvajaju bez većeg napora. U trećem setu se Turska budi, i uz bolju i pametniju igru  u mogućnosti je preokrenuti tijek utakmice. Nažalost, na kraju seta gube koncentraciju, i s dvije greške u napadu talijani upisuju vrlo važne bodove već prvi dan turnira.

Hrvatska se već prvi dan susrela s favoritom turnira, reprezentacijom Poljske. Bilo je za očekivati da naši protivnici neće dopustiti iznenađenje, i da će koncentrirano odigrati sva tri seta. Od početka utakmice Poljaci drže vodstvo i drže tijek utakmice. I jedna i druga ekipa rade veliki broj grešaka na servisu. Poljaci to nadoknađuju dobrim prijemom za razliku od naše reprezentacije. Hrvatska vođena Petrom Đirlićem ( 11 poena) i uz loš prijem pokušava napadom ugroziti vodstvo poljaka, ali greške u završnici seta su preskupe.

Drugi set obilježila je potpuna domincija reprezentacije Poljske, koja ima nevjerovatnih 93 % napada. Iako je Hrvatska malo bolja u prijemu, napad ne uspijeva naći riješenje za Poljski blok i set vrlo brzo završava rezultatom  25:11 .

Početak trećeg seta identičan je prvom, ali nakon prvog tehničkog time outa igra Hrvatske se raspada. Trener Marin Ivanić zamjenama pokušava naći riješenje za igru protivnika, ali nažalost u ovoj utamici ništa nije moglo promjeniti planove Poljske reprezentacije koja je na turnir došla osvojiti prvo mjesto.

Izbornik Marin Ivanić: S obzirom da je ovo prva službena utakmica ove ekipe, možemo biti zadovoljni prvim i trećim setom. Isto tako, dobra stvar je da smo danas koristili se igrače, te mislim da ćemo sutra protiv Turske biti puno spremniji i odgovorniji.

Izvor: HOU