Napokon se uspostavlja red u zagrebačkoj odbojci?!

Objavljeno: Utorak, 26 Studeni 2013 00:12 Autor:
U srijedu 20.11.2013. na adrese zagrebačkih kluba stigao je dopis koji, može se reći obećaje a tiče se statusa klubova Zagrebačkog odbojkaškog saveza (ZOS-a) u skladu s brojnosti članova/natjecatelja i postignutim rezultatima što do sada nikako nije bila praksa.

Dosadašnja praksa sastojala da se financiraju klubovi koji se nisu natjecali sa svim dobnim kategorijama ali su iz nekih razloga bili podobni za financiranje. Iako je ZOS u nekoliko navrata bio upozoravan od strane ostalih zagrebačkih klubova na nelogičnost financiranja, promjene nastaju tek sada kada su najavljene velike promjene u Zagrebačkom športskom svezu (ZŠS-a).

U natjecateljskoj sezoni 2013/14 Zagrebački odbojkaški savez uspostavlja Kup mladih dobnih kategorija ZOS-a. Radi se o natjecanju koje obuhvaća sva prvenstva Grada Zagreba za mlađe dobne kategorije. Boduje se svaka dobna kategorija posebno, a zatim se zbrajaju bodovi iz sve četiri kategorije (juniori/ke, kadeti/kinje, mlađi kadeti/kinje i najmlađi kadeti/kinje), te se na taj način dobije ukupni plasman.

Bodovi po pojedinoj kategoriji se osvajaju ovisno o trenutnom plasmanu nakon okupljanja, te o broju ekipa prijavljenih u natjecanju. Budući da se u natjecanjima mladih dobnih kategorija u ženskoj konkurenciji natječe ukupno 11 klubova, bodovi prema trenutnom plamanu se dijele na slijedeći nacin:

- prvoplasirana ekipa 11 bodova

- drugoplasirana ekipa 10 bodova

- trećeplasirana ekipa 9 bodova

- itd do posljednje plasirane ekipe 1 bod

Ukoliko se u pojedinoj kategoriji klub natječe sa više ekipa, u obzir se uzima plasman trenutno najbolje plasirane ekipe, a ostale ekipe se honoriraju sa dodatnim bodom. Npr. u mini odbojci OK Olimpik je trenutno na prvom mjestu i dobiva 11 bodova za plasman te još dodatna 4 boda za ostale ekipe.

Ukupna tablica radi se nakon svakog okupljanja. Ukoliko dva ili više kluba imaju jednaki broj bodova u ukupnom poretku, bolje plasirani je onaj klub koji je više puta imao bolji plasman. Na ovaj način Zagrebački odbojkaški savez želi poboljšati status odbojke u ukupnom statusu sportova prema Kriterijima Zagrebackog sportskog saveza koji boduje sportove prema brojnosti igrača i ekipa u natjecanju te ostvarenom rezultatu.