Nikako do prve pobjede

Objavljeno: Subota, 24 Rujan 2016 09:12 Autor:
Nikako do prve pobjede Foto: cev.lu

Hrvatska muška seniorska reprezentacija, koja je izgubila mogućnost da bude druga i sudjeluje na trećem krugu kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo, u utakmicu s Latvijom ulazi s novom početnom šestorkom. Izbornik Igor Šimunčić odmara Igora Omrčena i Inoslava Krnića te priliku daje mladom Mariu Močiću na poziciji tehničara, a na poziciji korektora je Ivan Raič.

Odmah od početka pritišće reprezentaciju Latvije snažnim napadom i dobrom obranom. Latvija koja je u ovom turniru pokazala visoku razinu kvalitete u servisu nastavlja istim tempom, ali pritom radi i veliki broj grešaka. Na odličan servis Ivana Mihalja Hrvatska radi seriju od 5 poena za 15:10. Nakon drugog tehničkog time out-a na kojem Hrvatska vodi 16:12, Latvija nas pritiskom navodi na dvije pogreške. Prijem na hrvatskoj strani popušta te nema mogućnosti za učinkoviti napad koji donosi direktne poene. Hrvatska vodi 20:18 i čini četiri greške u nizu što dovodi Latviju u vodstvo 22:20. Set završava 25:23 za ekipu Latvije.

Iako je Hrvatska izgubila set njihova želja za pobjedom u bar jednoj utakmici ovog kvalifikacijskog ciklusa je velika. Bore se za svaki poen i podižu kvalitetu svoje igre. Naravno Latvija i dalje stvara pritisak svojim servisom i ne dozvoljava im da se previše odvoje u poenima. Izbornik Raidmons Vilde izmjenama pokušava promijeniti ritam igre svoje ekipe i što prije preći u vodstvo. Ivan Mihalj ponovno radi seriju na servisu i 16:10 je na tehničkom time out-u. Mario Močić razigrava sve svoje napadače koji mu vraćaju direktnim poenima. Vođena Ivanom Raičem i Petrom Đirlićem Hrvatska skuplja poena i uzima drugi set rezultatom 25:20.

Gubitkom seta Latvija je vjerojatno izgubila mogućnost da bude prva u skupini D. To ih ne demotivira nego podižu razinu igre i u trećem setu nakon prvog tehničkog time out-a na kojem je 6:8 cijelo vrijeme drže prednost za 3-4 poena. Hrvatskoj definitivno treba bolji prijem ako želi voditi ravnopravnu borbu na mreži. Na drugom tehničkom time out-u je već 9:16. Ulazak Filipa Šestana u igru na poziciju Marka Sedlačeka nažalost nije donio značajniju promjenu u igri domaćina te Latvija vodi 2:1 u setovima.

Četvrti set je u znaku Latvije. Napadaju snažnim servisom na koje Hrvatska nema odgovora. Tehničar Artis Caics diže kombinirano u napadu ostavljajući svoje igrače bez ili na jednom bloku. Dolaskom Hrvoje Zelenike na servis radi se serija od pet poena i rezultat je 12:12. Nakon toga igra se poen za poen sve do tehničkog time outa nakon kojeg se Latvija odvaja i drži razliku do kraja seta, te upisuje pobjedu 3:1.

Ivan Raič: „ Danas smo bili blizu, ali  poslije drugog seta nam pada koncentracija što dovodi do male nervoze. Atmosfera u ekipi je bila dobra i automatski se digao naš nivo igre. O pobjedniku utakmice su odlučivale nijanse, i nažalost za poen dva smo propustili priliku upisati pobjedu“

Izvor: HOS