Njemačka ima predstavnika na Final Fouru nakon osam godina, a već u Playoffu 12 ispada jedan od lanjskih finalista

Objavljeno: Četvrtak, 29 Siječanj 2015 14:36 Autor:
Belgorod- osvajač zadnje Lige prvaka Belgorod- osvajač zadnje Lige prvaka cev.lu

Današnjim ždrijebom u Luksemburgu određeni su parovi Playoffa 12 Lige prvaka i određen domaćin Final Foura koji će se održati 28. i 29. ožujka. Zanimljivo je da će se, kao i u ženskom dijelu Lige prvaka, u Playoffu 12 susresti finalisti zadnjeg izdanja - Halkbank i Belgorod.

Od početka listopada odigrane su 84 utakmice u sedam skupina Lige prvaka i sada za mnoge počinje "ono pravo". Pobjednici skupina su bili Tomis Konstanta (Rumunjska), Lokomotiv Novosibirsk (Rusija), Asseco Resovia Rzeszow (Poljska), Zenit Kazan (Rusija), Belogorie Belgorod (Rusija), PGE SKRA Belchatow (Poljska) i Sir Safety Perugia (Italija) dok su kao drugoplasirani Playoff 12 izborili Copra Volley Piacenza (Italija), K.S Jastrzebski Wegiel (Poljska), Berlin Recycling Volley (Njemačka), Vfb Friedrichshafen (Njemačka), Cucine Lube Treia (Italija) i Halkbank (Turska).

Po tri predstavnika u drugom krugu najelitnijeg europskog klupskog natjecanja imati će Rusija, Italija i Poljska, dva ima Njemačka dok su Tomis i Halkbank jedini predstavnici svojih zemalja.Prilikom ždrijeba pazilo se da se na Final Four mogu plasirati najviše dvije momčadi iz iste države te da u ovoj fazi ne igraju momčadi koje su bile u skupinama i može se reći da je ždrijeb bio poludirigiran. Najviše drame oko prolaska imala je Cucine Lube Treia koja je među 12 najboljih ušla kao "lucky looser". Nakon što su dobili Fenerbahče s 3:0 trebala im je pobjeda Hypo Tirola od 3:0 ili 3:1 nad Precurom Antwerpen i Austrijanci su im pomogli pobjedom 3:1.

Parovi Playoffa 12 Lige prvaka su:

VfB Friedrichshafen (NJE) - Asseco Resovia Rzeszow (POL)
Tomis Constanta (RUM) - Lokomotiv Novosibirsk (RUS)
K.S. Jastrzebski Wegiel (POL) - Sir Safety Perugia (ITA)
Cucine Lube Treia (ITA) - PGE SKRA Belchatow (POL)
Copra Volley Piacenza (ITA) - Zenit Kazan (RUS)
Halkbank Ankara (TUR) - Belogorie Belgorod (RUS)

Najviše pozornosti privlači dvoboj Halkbanka i Belgoroda, koji su lani igrali finale Lige prvaka u Ankari, a Rusi su slavili s 3:1. Idući par "po jačini" jest između Cucine Lube Treie (poznatiji pod starim imenom Macerata) i poljskog diva SKRA Belchatow.

Odmah su određeni i potencijalni parovi Playoffa 6:

VfB Friedrichshafen (NJE) - Asseco Resovia Rzeszow (POL) / Tomis Constanta (RUM) - Lokomotiv Novosibirsk (RUS)

K.S. Jastrzebski Wegiel (POL) - Sir Safety Perugia (ITA) / Cucine Lube Treia (ITA) - PGE SKRA Belchatow (POL)

Copra Volley Piacenza (ITA) - Zenit Kazan (RUS) / Halkbank Ankara (TUR) - Belogorie Belgorod (RUS)

Ovdje najviše u oči upada mogući dvoboj Belgoroda i Zenita koji već sada mnogi vide kao finale prije finala i prava je šteta da jednu od tih ekipa nećemo gledati na završnom turniru. Domaćinstvo završnog turnira pripalo je Berlinu i održati će se 28. i 29. ožujka u Max Schmelling Halle. Tako će Njemačka imati predstavnika među četiri najbolje europske momčadi prvi put nakon sezone 2006/2007 kada je VfB Friedrichshafen osvojio naslov prvaka Europe.

Odmah poslije ždrijeba Lige prvaka obavljen je i onaj CEV kup, a parovi su:

Volley be2happy Asse Lennik (BEL) - Precura Antwerpen (BEL)
Dynamo Moscow (RUS) - SK Fenerbahče (TUR)
Energy Diatec Trentino (ITA) - Knack Roeselare (BEL)
ZAKSA Kedzierzyn Kozle (POL) - CAI Teruel (ŠPA)

Iz Lige prvaka su, kao jedna najlošije drugoplasirana i tri najbolje trećeplasirane momčadi, došli Precura Antwerpen, SK Fenerbahče, Knack Roeselare i CAI Teruel.

Ždrijeb za Challenge kup se nije morao održati jer su već parovi bili poznati kroz same eliminacijske utakmice.

Crvena Zvezda (SRB) - CMC Ravenna (ITA)
Benfica (POR) - Ethnikos Alexandropoli (GRČ)
Galatasaray FXTCR (TUR) - Vojvodina NS Seme (SRB)
Maliye Mili Piyango (TUR) - Stroitel Minsk (BLR)


Dakako da hrvatskih klubova nema. Niti jedan naš klub nije niti blizu jednog od klubova u svim europskim kupovima i vjerojatno ćemo još dugo, dugo čekati ponavljanje uspjeha zagrebačke Mladosti koja je osvojila drugo mjesto u Challenge kupu prije nekoliko godina. U Ligi prvaka nemamo niti jednog igrača, no imati ćemo predstavnika na Final Fouru. Roko Sikirić je ove sezone završio igračku karijeru i ostao u Berlinu kao sportski direktor. U CEV kupu imamo Danijela Galića koji igra u španjolskom Teruelu dok u Challenge kupu Hrvatska ima dva igrača, Lea Andrića i Ivana Mihalja koji igraju za grčki Ethnikos.

Autor: A.Softić