Novo proširenje Svjetske lige prate kontroverze

Objavljeno: Petak, 19 Prosinac 2014 23:16 Autor:
Na kongresu Svjetske odbojkaške federacije (FIVB) održanom u talijanskom Cagliariju prije nešto više od mjesec dana između ostalih odluka donesena je i ona o proširenju Svjetske lige 2015 na čak 32 reprezentacije, najviše u povijesti.

Podsjetimo, u Svjetskoj ligi 2012. igralo je 12 reprezntacija, godinu kasnije broj je povećan na 18, a u zadnjem izdanju sudjelovalo je 28 reprezentacija koje su bile podijeljene u šest skupina kroz tri jakosna razreda.

Ipak, FIVB se odlučio na dodatno proširenje s ciljem daljnje ekspanzije i popularizacije odbojke. Dvije će reprezentacije debitirati u ovom prestižnom natjecanju. Crna Gora mjesto u eliti je izborila osvajanjem Europske lige dok je Kazakhstanu isto pošlo za rukom kroz nastup na Azijskom Kupu. FIVB je pružio priliku i Grčkoj, kao finalistu Europske lige, a to će im biti 11. nastup u natjecanju te prvi nakon 2005. godine. U natjecanje se vraća i Egipat koji je zbog političke nestabilnosti propustio posljednja četiri izdanja.

Sve se činilo idealnim dok FIVB nije objavio da će u novom olimpijskom ciklusu za Rio 2016. vrijediti druga pravila rangiranja. Dosad je veću važnost imao ranking FIVB-a, a od kongresa u Cagliariju veću važnost dobiva kontinentalni poredak. Kako se iduće godine održavaju Europske igre, a termin se preklapa sa Svjetskom ligom, Njemačka je istupila iz natjecanja.

-Nekoliko je razloga zašto smo odlučili odustati od Svjetske lige. Prvi je da želimo odigrati što više jakih utakmica, ali smo smješteni u Skupinu 2 s Francuskom, Češkom i Korejom. Sve bi to trajalo 10-12 tjedana i opet se ne bi mogli boriti za naslov pobjednika već samo za promociju u Skupinu 1. To nije nimalo izazovno za nas. FIVB je odlučio da njihov ranking ne vrijedi ni za Svjetsku ligu ni za Olimpijske igre, a jedino vrijedi ranking CEV-a. S obzirom da isti broj bodova možemo osvojiti na Europskim igrama potpuno je besmisleno igrati Svjetsku ligu – objasio je razloge odustajanja njemački izbornik Vital Heynen.

FIVB je ekspresno reagirao i Njemačku će u Skupini 2 zamijeniti Japan, a njih će zamijeniti Venezuela u Skupini 3.

Na sve ovo nadovezao se veliki korupcijski skandal predsjednika FIVB-a, Brazilca Arya Grace., te ljudi iz Brazilskog odbojkaškog saveza. Igrači su se pobunili, a iz FIVB-a im je „stigla“ čestitka zbog ponašanja na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Izbornik Rezende je suspendiran na 10 utakmica i mora platiti 2000 dolara kazne, libero Mario Junior kažnjen je sa šest utakmica suspenzije dok su Murilo i Bruno Rezende suspendirani na jednu utakmicu.

-Oštro odbacujemo sve kazne našem izborniku i igračima koje su stigle iz FIVB-a. Ovo je čista odmazda zbog korupcijskog skandala koji se veže uz neke dužnosnike Saveza. Igračima i izborniku ćemo pružiti svu pravnu pomoć i žaliti ćemo se višem sudu, a iz poštovanja prema našim navijačima otkazali smo završnicu Svjetske lige – rekao je predsjednik CBV-a Walter Pitombo Laranjeiras.

Reakcija na ovo stigla je iz Poljske, generalni tajnik PZPS-a (Poljskog odbojkaškog saveza) Andrzej Lemek je potvrdio da su zainteresirani preuzeti domaćinstvo Final Sixa:

-Spremni smo organizirati Final Six Svjetske lige i to na vrhunskom nivou. Imamo dovoljno vremena i veliki interes odabrati grad domaćin. Ipak, ovo je samo prijedlog jer odluka na razini saveza nije donesena. Informacija od odustajanju Brazila od domaćinstva je još „svježa“, a ni službeno potvrđena.

Što će biti do početka natjecanja koji je predviđen za 5.lipnja ostaje za vidjeti, no niti jedno izdanje Svjetske lige nije podiglo prašine kao ovo.

Autor: A. Softić