Od 1992. pa do danas nastupilo je 35 klubova

Objavljeno: Srijeda, 08 Travanj 2015 20:01 Autor:
Pri kraju je 24. prvenstvo Hrvatske u odbojci za seniore, trenutno se odigrava polufinale doigravanja. Prvo prvenstvo 1992. godine održano je turnirski, a nakon toga već 23. sezonu prvenstvo se provodi ligaškim sistemom gdje je najviši rang natjecanja 1.A državna liga.

Tijekom godina u toj prvoj ligi nastupilo je ukupno 35 različitih klubova, a time da su pojedini od njih nastupali pod različitim imenima.

Sve sezone u prvoj ligi odigrala su samo dva kluba i to HAOK Mladost Zagreb i MOK Rijeka.

Najviše prvoligaša dao je grad Zagreb, njih šest. To su HAOK Mladost (23 sezone), Zagreb (21), Akademičar (7), Industrogradnja (3), Trnje (3) i Croatia (2). U svim tim prvenstvima grad Zagreb imao je najmanje dva a najviše tri predstavnika.

Drugi grad po broju prvoligaških klubova je Osijek. Oni su imali čak pet prvoligaša. To su Mursa (10), Osijek (9), Željezničar (6), Metalac OLT (5) i Elektra (2). Zanimljivo da je Osijek u dvije sezone imao čak tri prvoligaša, ali isto tako je bila jedna sezona kad nije imao niti jednog predstavnika.

Uz Osječane slavonska regija dala je još šest prvoligaša. Redom su to Zrinski iz Nuštra (3), Pauk Veronika iz Županje (3), Valpovo (3), Vukovar (2), Brod iz Slavonskog Broda (2) i Borovo Vukovar (1).

Sjeverna Hrvatska dala je tri prvoligaša. To su Varaždin (21), Međimurje Centrometal iz Črečana (13) i Čakovec (6).

Središnja Hrvatska bez Zagreba dala je još četiri prvoligaša. To su Karlovac (22), Sisak (18), Daruvar (8) i Gorica iz Velike Gorice (1) .

Zapadna regija dala je pet prvoligaša. To su Rijeka (23), Rovinj (15), Opatija (6), Gornja Vežica iz Rijeke (2) i Centurion iz Pule (1).

Dalmatinska regija dala je ukupno šest prvoligaša. To su Mladost Marina Kaštela (21), Šibenik (16), Zadar (4), Split (2), Marjan Split (1) i Dubrovnik (1).

Spomenutih 35 klubova dolazi iz 21 grada i 2 općine. Među njima se nalazi 14 najvećih hrvatskih gradova, dok je najmanji grad sa prvoligašem Opatija koja ima 6.657 stanovnika. Uz spomenute gradove prvoligaše su još dale općine Nedelišće i Nuštar. Najmanje mjesto koje ima prvoligaša je Črečan sa 434 stanovnika, ali oni dolaze iz jedne od najvećih općina u Hrvatskoj.

Autor: J. K.