Od najtrofejnijeg kluba ostale samo uspomene

Objavljeno: Petak, 25 Listopad 2013 16:26 Autor:
Subotnja utakmica između Rijeke CO i Marina Kaštela imala je uobičajen tijek. Jedna ekipa je dominirala i slavila nakon nešto više od sat vremena igre, klasičan scenarij u Dvorani mladosti. Jedina razlika u odnosu na protekle godine jest ta da je Rijeka bila na gubitničkoj strani!

Tri poraza na otvaranju prvenstva nisu nikoga iznenadili, pomlađivanje ekipe dovelo je do toga da će se riječki ljubitelji odbojke morati načekati za prvu pobjedu, ako ne dođe do nekih igračkih pojačanja kroz sezonu. Tri poraza u nizu u prvenstvu Rijeka je posljednji put doživjela prije sedam godina u finalu doigravanja protiv Mladosti! Sada je i na parketu pokleknuo riječki sportski ponos i najtrofejniji riječki klub u loptačkom sportu.

Rijeka je u odnosu na prošlu sezonu ostala bez praktički cijele prve postave, ostao je dojam da su igračice jedva dočekale da pobjegnu glavom bez obzira. Nakon godina borbe, traženja zamjena i izmišljanja "tople vode" otišao je i trener Igor Lovrinov, vjerojatno i sam premoren silnim problemima s kojima se morao suočavati. Klub su napustile Matea Magdić, Paola Došen, Katarina Pilepić, Ivana Kalebić, Tamara Sušić i Iva Zdrilić. Odlazak Ive u Kostrenu zapravo je najbolji primjer situacije u kojoj se klub nalazi.

Riječku dominaciju na terenu prekinuo je Vukovar u prosincu 2010. kada je u Zagrebu osvojio Kup Hrvatske. Rijeka je tada imala ekipu koja bi danas bez problema dominirala hrvatskim parketima. Ali već tada počelo je osipavanje kvalitete, klub su sustigli dugovi koji su se nakupili tijekom proteklih sezona, i Rijeka bi, da njih nema, vjerojatno normalno funkcionirala u nekim skromnijim okvirima. Klub je od starih dugovanja pokušao pobjeći i stvaranjem novog kluba HAOK Rijeka, ali ni to nije pomoglo.

Rijeka je prve veće probleme s izvršavanjem obaveza prema igračicama počela imati u sezoni 2009./2010. i ti problemi nastavili su se u nadolazećim godinama. Činjenica je da u Rijeku nitko više vjerojatno ni ne želi doći, bez nekih dodatnih garancija, poučen iskustvima proteklih sezona u kojima je pojam plaća za igračice postao stran. Problemi su otišli najdalje krajem sezone 2011./2012., kada su igračice štrajkale nekoliko dana. Novac je dolazio na kapaljku, ništa se nije promijenilo ni prošle sezone. Igračice su igrale za sebe, za klub i na ponos Grada Rijeke. Nitko više nije pitao za novac.

Okosnicu ekipu ove sezone čine Ivana Šćulac, Ana Mioč i Tea Pešut koja ima najviše iskustva. Da je klub bio u mogućnosti zadržati Tamaru Sušić i angažirati iskusniju tehničarku (Doris Curać ima 15 godina!) klub ne bi bio u vrhu, ali ne bi i ovako uvjerljivo gubio utakmice. Iako je to bilo očekivano i u klubu su svjesno krenuli ovim putem, teško se naviknuti da Rijeka u jednom setu osvoji samo 10 poena!

Na kraju krajeva bolje je i tako nego da se iz dana u dan povlače priče o neisplaćenim plaćama, neodržanim obećanjima... Prije osam godina (prosinac 2005.) osvojen je Kup kojim je započela dominacija Rijeke. Ana Grbac, Ivana Miloš, Magda Maras, Nikolina Kovačić, Ivana Sinovčić i Paola Došen bile su dio te ekipe, igračice potekle u lokalnim klubovima, i većina njih i danas uspješno igraju odbojku.

Došlo je vrijeme da se na parketu Dvorane mladosti u nadolazećim godinama pojave nove Ivane, Magde, Nikoline, Ane i Paole...

Autor: M. Babić