Odbojka je opet u modi!

Objavljeno: Srijeda, 03 Srpanj 2013 23:55 Autor:
Mi tek trebamo spoznati koliko zapravo vrijedimo i što možemo kao momčad!

Mi tek trebamo spoznati koliko zapravo vrijedimo i što možemo kao momčad! Ove je riječi prije nekoliko tjedana izgovorio izbornik hrvatskih odbojkaša Igor Šimunčić, ni ne sluteći koliko su proročanske bile. Stvarajući praktički iz temelja novu reprezentaciju, izbornik je bio svjestan potencijala svojih izabranika, ali pobjedničku šetnju kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. i plasman na Final Four Europske lige bilo bi zaista presmiono prognozirati.

A pokazalo se da kad je hrvatska odbojka u pitanju ništa nije preambiciozno i presmiono! U posljednja dva mjeseca svjedočili smo pravom Hrvatskom odbojkaškom proljeću, sportskoj renesansi u izvedbi hrvatskih odbojkaša i odbojkašica koje se na zadovoljstvo svih sportaša, navijača, trenera i sportskih dužnosnika nastavilo i tijekom ljeta.

Naša priča zapravo počinje još posljednjih dana travnja, u vrijeme dok je Šimunčić tražio 12 reprezentativaca za prvi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Gledajući u svoj popis, uglavnom zbog ozljeda morao je otpisivati jedno po jedno ime: Omrčen, Kovačević, Sikirić, Ćuk, Mihalj i na kraju kad je zagrebački turnir već počeo, ostao je i bez Šime Vulina.

Nema reprezentacije na svijetu koja bi izdržala takve gubitke, ali Hrvatska ne samo da je pronašla 12 vrijednih odbojkaša, nego je pronašla 12 pobjednika kvalifikacijskog turnira u Zagrebu. Pa ako su pobjede protiv Azerbajdžana, te Bosne i Hercegovine većinu odbojkaških zaljubljenika ostavile ravnodušnima, briljantnih 3:0 protiv Nizozemske bilo je pravo remek-djelo i bez sumnje najveća pojedinačna pobjeda hrvatskih odbojkaša u posljednjih nekoliko godina. Posebno je vrijedna utoliko što je izborena pred prepunim tribinama zagrebačkog Doma odbojke.

Za one koji će spremno reći da to više nije ona Nizozemska koja je 1996. u Atlanti osvojila olimpijsko zlato, naglasit ćemo samo da je nizozemska reprezentacija trenutačno vodeća u skupini C Svjetske lige sa samo dva poraza u osam nastupa.

Uslijedile su kvalifikacijske utakmice za plasman na Europsko prvenstvo 2013. protiv Slovenije. Eliminacija nakon dva poraza u Kaštel Sućurcu i Ljubljani nikako se ne može ocijeniti uspjehom, ali hrvatska reprezentacija nije bila pregažena, ni razbijena. Dapače, odigrala je ravnopravnih sedam setova sa suparnikom koji posljednjih godina spada u europski Top 10. A da je hrvatski prijam u prvoj utakmici u Sokolani bio samo malo stabilniji, danas bismo vjerojatno pisali sasvim drukčiji tekst.

Isto je tako jasno da ovoga teksta ne bi bilo da Hrvatska odbojkaška udruga (HOU) nije prihvatila poziv predsjednika Europskog odbojkaškog saveza (CEV) Andrea Meyera da naši odbojkaši nastupe u ovogodišnjoj Europskoj ligi. Bilo je i skeptičnih mišljenja, ali predsjednik HOU Zdeslav Barač procijenio je da takvu priliku ipak ne treba propustiti. I pogodio!

U petom hrvatskom nastupu u Europskoj ligi ambicije su narasle već nakon triju pobjeda u prvom turniru skupine C u Rovinju. Izraela se nismo pribojavali, no Bjelorusija i Turska su suparnici većeg rejtinga koji su za razliku od Hrvatske već osigurali plasman na rujansko Europsko prvenstvo. Po odbojkaškim kuloarima kalkuliralo se tada da će Turska, inače domaćin Final Foura u Marmarisu, osvojiti prvo mjesto, a da bi Hrvatska mogla do završnog turnira kao drugoplasirana.

Šimunčićevi su izabranici, međutim, srušili sve kalkulacije i nakon trećeg turnira u turskoj Bursi čvrsto drže prvo mjesto u skupini. Da bi postigli najveći uspjeh hrvatske muške odbojke od plasmana na europsku smotru 2007. godine, odnosno da bi izborili završnicu Europske lige (14. i 15. srpnja), na posljednjem turniru u bjeloruskom gradu Magiljeuu moraju osvojiti samo dva boda.

Zhukouski, Raič, Sabljak, Ćosić, Nojić, Peterlin i ostali naši reprezentativci već su nas nekoliko puta posljednjih tjedana učinili ponosnima. Ne sumnjamo da će u Bjelorusiji dovršiti zadatak. To što su u međuvremenu ostali bez dvojice primača-prvotimaca Stanislava Zimakijevića i Danijela Galića više ni sami ne ističu kao poseban hendikep. Takve prepreke počeli su prihvaćati kao izazove i prilike, a ne alibije i izlike.

Hrvatsko odbojkaško proljeće ne bi bilo moguće ni bez naših odbojkašica. Pomalo smo nepravedni prema njima u ovom tekstu, ponajprije zbog toga što su nas s godinama naviknule na visoko postavljenu letvicu. Odbojkaši su dugo bili u sjeni svojih sportskih kolegica, zato smo i drhtali nad utakmicama u Domu odbojke, a istodobno bili sigurni u dobre vijesti iz Herceg Novog, gdje su odbojkašice pod vodstvom izbornika Igora Lovrinova igrale kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014.

Pod naletima hrvatskih smečeva redom su u Crnogorskom primorju padale Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora. Treći kvalifikacijski krug ni u jednom trenutku nije bio upitan, bez obzira na nepotpun kadar.

Ni koji mjesec kasnije Lovrinov je u turski Mersin na Mediteranske igre poveo bitno pomlađenu ekipu. U solidnoj konkurenciji trebalo je braniti brončanu medalju iz Pescare 2009. godine. Zadatak je ispunjen, riznica hrvatskih odbojkaških medalja obogaćena je još jednom mediteranskom broncom. Ne bismo imali ništa protiv da naše odbojkašice takav trend nastave i početkom rujna na Europskom prvenstvu u Njemačkoj i Švicarskoj.

Pobjede, medalje, finala... Ove riječi nisu baš bile česte kad se razgovaralo o hrvatskoj odbojci. Srećom, stvari se ponekad mogu promijeniti gotovo preko noći. I mijenjaju se unatoč recesiji, unatoč krizi, unatoč besparici... Odbojka je posljednjih tjedana redoviti gost na televizijskim ekranima. Odbojka je danas sve češća tema na web-portalima i sportskim forumima. Odbojka je opet u modi!

Autor: S. Mufić