Odbojkaši bez plasmana na SP, poraženi od Estonije 3:1

Objavljeno: Nedjelja, 05 Siječanj 2014 20:57 Autor:
Odbojkaši bez plasmana na SP, poraženi od Estonije 3:1 Foto: cev.lu

Hrvatska muška seniorska reprezentacija u posljednjoj je kvalifikacijskoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo, u njemačkom Ludwigsburgu, poražena od Estonije 3:1 (25:21, 23:25, 25:17, 25:18).

Utakmicu protiv Estonije izbornik Igor Šimunčić započeo je s Marijem Močićem na mjestu tehničara te Matijom Sabljakom, Danijelom Galićem, Ivanom Raičem, Ivanom Ćosićem, Tonijem Kovačevićem i liberom Svenom Šarčevićem. Estonski srednjaci uspjeli su prvi puta na turniru realizirati blok obranu, i konsolidirati redove na prijemu servisa pa bježe na +6 (12:6) već na otvaranju meča. U desetoj minuti u igru ulazi i Igor Omrčen, no uz malo sportske sreće estonska momčad zadržava prednost 22:18 te na servis ulazi Tsimafei Zhukouski. No tek na servise Danijela Galića, raspucali su se naši redovi te Omrčen poentira za 23:21. Prvu set loptu estonija Pupartovim servisom pretvara u 1:0 (25:21).

Drugi set kreće Pupartovim blokom Omrčena i Estonija stvara razliku od tri poena. Galić smečem, pa blokom smanjuje razliku. A onda Ćosić zakucava, a Omrčen upisuje dva poena za poravnanje na 6:6. Omrčenovim servisima prvi puta dolazimo u vodstvo od +2, koje kratko gubimo. Nakon tehničkog time outa nastavljamo povećavati vodstvo, 14:19. Pupart, Toolbal i ekipa malo nam remete miran završetak meča, te Šimunčić kod 23:24 zove time out. Servis estonskog primača servisa Tahta pretvaramo u osvajanje seta, 23:25.

Lošiji ulazak u treći set, rezultira hvatanjem priključka od -3 do polovice seta (13:10), no ne da ga naša reprezentacija nije uspjela dostići, već Estonci pojačavaju pritisak i razlika se penje na -5 (16:11). Kod 18:21 Šimunčić pokušava motivirati ekipu time outom, a na servis ulazi Fran Peterlin. Na 20:14 jasno je na čiju će stranu otići set, te 25:17 i 2:1 za Estoniju vesele publiku koja se odlično zabavlja na tribinama i želi što duže uživati u utakmici.

Anđelko Ćuk ulazi umjesto Igora Omrčena u četvrtom setu i dva napada pretvara u poene. Međutim, poen za poen igra se do 11:11 kada Estonci bježe na +3. Vodstvo čuvaju do 18:15, a onda na našim pogreškama i povećavaju na 20:15. Osjetno je da naši reprezentativci ne vjeruju da mogu preokrenuti rezultat što pokazuje i semafor 24:18. Meč loptu servira Pupart (25:18) i Estonci slave 3:1.

- Obje ekipe danas su se teško motivirale za ovu utakmicu što se najbolje vidjelo u prva dva seta. Naši problemi su ti da više od pola ekipe trese viroza koja samo prelazi s jednog na drugog igrača - izjavio je izbornik Igor Šimunčić i dodao:
- Na sve to sredinom trećeg seta Omrčen je tražio izmjenu zbog boli u koljenu. Tražili smo idealnu šestorku, no teško je to u opisanoj situaciji. Pohvalio bih Močića koji je odlično odradio zamišljeno.

HOU