Odbojkaši poraženi od Turske na kvalifikacijskom turniru za SP

Objavljeno: Subota, 04 Siječanj 2014 23:43 Autor:
Ivan Raič nije skrivao tugu Ivan Raič nije skrivao tugu Foto: cev.lu

Prava drama vodila se u drugoj utakmici hrvatske odbojkaške reprezentacije na kvalifikacijskom turniru za Svjetsko prvenstvo u njemačkom Ludwigsburgu. S druge strane stajali su stari znanci, reprezentativci Turske, koji su ovoga puta slavili sa 3:2 (21:25, 25:19, 27:25, 28:30, 13:15).

Batur na servisu turske ekipe zaslužan je za početno vodstvo od tri poena, koje je kratko zadržano. Razigrali su se brzo hrvatski redovi i činilo se da je na terenu neki novi Toni Kovačević u odnosu na izdanje iz utakmice s Njemačkom, raspucani Galić i Raič, raspoloženi Sabljak, sve bolji bolk, prijem Šarčevića uz asistencije Zhukouskog i razlika se istopila, 12:12. Turski izbornik Zanini uvodi Toya Metina, no za novu razliku od -2 zaslužni su naši loši servisi. Statistiku servisa popravlja Tsimafei Zukouski sa as servisom, Toni Galić slijedio njegov primjer, a blokom Šime Vulina hrvatska ekipa dolazi do novog poravnanja, 20:20. Dvije školske greške i nesporazum u obrani koštaju nas novog zaostatka od -3 (21:24), pa naservis ulazi Ćuk koji, na žalost pogađa mrežu za 0:1 (21:25).

Žestoko je krenuo i drugi set, do 7:7 igra se poen za poen, a onda hrvatska ekipa prelazi u vodstvo od +2 požrtvovnošću cijele postave, ali i odličnim blokom Sabljak – Kovačević. Vodstvo se seli s jedne na drugu stranu. Blok, prvo Zhukouskog, pa Sabljaka zaslužan je za novo vodstvo od +2 (14:12). Nakon tehničog time outa povećavamo vodstvo na +3 (17:14). Baturovim as servisom, razlika se smanjuje, no Zhukouski požrtvovno spašava loptu, a Raič zakucava za novo vodstvo od +2 (19:17). Simpatije publike naša je ekipa dobila za 21 poen kad se lopta spašavala iz naizgled nemogućih situacija. Nakon toga, naši mirno privode set kraju... 22:19, pa 23:19, aut servis Subasia za 24:19 i blok Zukouskog za 25:19, odnosno 1:1.

Anđelko Ćuk odličnim je servisima otvorio treći set, a kod bloka Šime Vulina za 5:3, turski izbornik Zanini odlučuje prekinuti koncentraciju time outom. Ali, bez uspjeha, brzo je 10:7, pa 14:11, 15:12, hrvaska ekipa ne ispušta vodstvo od +3. Kriva procjena glavnog suca da je lopta udarila parket, a ne ruku Kovačevića malo dekoncentrira naše što se odražava i na rezultatu. Turska vraća neizvjesnost u set, 22:22. Na servis ulazi Igor Omrčen, ali šalje loptu u aut. Stvar popravlja paralela Tonija Kovačevića umjesto kojeg ulazi Galić. Turska postiže poen za set loptu 23:24, a Kovačević za izjednačenje. Napetost raste i kod 26:25 turski trener mora tražiti novi time out. Međutim, drugi set 27:25 pripada hrvatskoj ekipi koja upisuje vodstvo od 2:1.

Žutim kartonom za trenera tuske ekipe Emanuelea Zaninia počeo je četvrti set. Zbog odugovlačenja. Naši nisu bili za odugovlačenje. Željeli su u istom ritmu nastaviti utakmicu, pa su prvo tjerali tursku ekipu da sustiže prednost od +2. Sustigli su nas na 10:10 i napravili seriju od +3. No, i hrvatska ekipa zna šta su serije te vraća prednost na našu stranu mreže 15:14. As servisom Raič povećava prednost na +2, ali ponovno gledamo napetu završnicu seta. Raspoloženi Raič zaslužan je za dvije set lopte, ali naša strana propustila je tri. Turska je iskoristila treću, 28:30 i vratila sve na početak 2:2.

Peti set, kaže statistika, turska ekipa ne voli. Međutim, samouvjereno su ušli u set s razlikom od dva poena i držali ih do 8:10. Tada je Šime Vulin rekao „dosta“ i vratio Hrvate u meč 10:10. Kratko. Nismo iskoristili priliku te turska ekipa vraća prednost i pretvara je u pobjedu 13:15.

Što se promijenilo u turskoj ekipi, ne tako davno smo je glatko pobijedili. Posljednji puta u polufinalu Final Foura Europske lige, na njihovom terenu?
- Promijenilo se to što je to sada jedna organizirana ekipa u kojoj se zna tko što radi – smatra Igor Šimunčić.
- Došli smo do Rima, a nismo vidjeli papu. Nismo imali dovoljno hrabrosti, niti mirnoće završiti utakmicu. Čekali smo da to protivnik napravi za nas. Sigurniji je model napraviti to sam. Smečevi, na žalost nisu našli cilj u četvrtom setu. Ovo su dva protivnika od kojih svatko svakoga može dobiti.
Ivan Raič, kao ni ostali, nije skrivao tugu.
- Sami smo krivi za poraz. Imali smo priliku uzeti meč i nismo je iskoristili. Nismo bili svoji.

HOU