Odbojkašice Poreča dobile novu upravu uoči natjecateljske sezone

Objavljeno: Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 20:08 Autor:

Šuškalo se još od prvih mjeseci ove godine da u Odbojkaškom klubu Poreč nešto ne štima, mislilo se naravno na upravu, budući da su djevojke na parketu gradile i u konačnici izgradile najveći uspjeh u povijesti kluba osvojivši premijerni naslov prvaka države.

Ako se tome pribroji osvajanje Kupa sezonu ranije, te ako se sagledaju i uspjesi mlađih kategorija, pri čemu su juniorke također aktualne prvakinje države, a treba uzeti u obzir i da su u 18 posljednjih finala na prvenstvima Hrvatske u mlađim kategorijama Porečanke sudjelovale u njih čak 14.
Dakle, trener Miodrag Stojaković i njegovi pomoćnici radili su izvrsno svoj posao te su zapadnu obalu Istre uvrstili na odbojkašku kartu Hrvatske kao jedan od najjačih centara. Dakako da i uprava u tome ima određene zasluge.

Što je onda bio problem?

Ukratko, narušeni međuljudski odnosi koji su u srpnju kulminirali ostavkom predsjednice Teute Sauko i članice Izvršnog odbora Mirjane Šimegi, a već je ranije ostavku podnio, bivši predsjednik, potom dopredsjednik Jadran Tintor, kao i neki drugi članovi IO-a.

Budući da im je mandat počeo teći u rujnu 2013. godine, sazvana je izvanredna skupština kluba na kojoj je izabrana “prijelazna vlada” na čije je čelo u ulozi v.d. predsjednika postavljen Dean Ivetac. No, samo dok se ne nađe trajnije rješenje, a i zakonski je sve bilo na klimavim nogama, budući da je bila upitna institucija v.d. predsjednika kao funkcija. Na istoj Skupštini pročitan je izvještaj o radu gdje je spomenuto da je bivša predsjednica sa svojim suradnicima postigla puno, o čemu svjedoče naprijed spomenuti uspjesi, a i da su financije bile u plusu. Kada govorimo o ovom zadnjem, pomislio bi čovjek, pa gdje ćeš ljepše, idila. No očigledno je došlo do zasićenja u radu ljudi koji su dotada živjeli za porečku odbojku.

Krenulo se tako u potragu za novim entuzijastima koji su voljni raditi i koji imaju viziju kako dalje, te je nedavno okrunjeno novo rukovodstvo porečkog kluba. Za predsjednika je izabran Robert Momić, dopredsjednika Alen Kalčić, a kao članovi IO-a u klub su još ušli Daniel Šaškin te Aleksandar Benčić.
Od stare uprave ostala je tek nezamjenjiva Suzana Štifanić kao tajnica kluba.

Novoj upravi se sada nameće nimalo lak zadatak. Naslov prvaka države itekakva je obveza i na malo većoj razini od samog grada i županije. Svakako da je porečki klub zanimljiva tema kao prijetnja ambicijama ostalim prvoligašima, respektabilan protivnik, uzor, a “zove” i Europa. Određeni problem je što je,  otkako su se počeli narušavati odnosi unutar kluba, funkcionirala ekipa, no ne i uprava, pa se sada uoči nove sezone kasni u svemu. Trebalo je već znati u kojem će sastavu Porečanke krenuti u obranu naslova i uz čiju materijalnu pomoć, odnosno tko će biti sponzori najboljeg ženskog odbojkaškog kluba u državi.

- Svakako da je čast biti predsjednikom tako uspješnog kluba. Ne znam da li smo došli u najboljem ili najgorem trenutku. Rezultati su tu, uspjeh koji je ostvaren velika je obveza i treba sada biti dovoljno dobar kako bi ispunili očekivanja, prvenstveno javnosti koja nisu mala – rekao je novi predsjednik Poreča Robert Momić, dodajući kako se on i suradnici tek zagrijavaju, slažu “kockice” te će skora budućnost pokazati što im je zapravo činiti.

- Za sada radimo polako i u tišini. Mi kao nova uprava moramo zadržati postignutu razinu.

Temelji postoje, treba samo dalje graditi. Ne želimo se osvrtati unazad, već želimo stvoriti jasnu viziju onoga što je, po našem mišljenju, najbolje za klub. Tu smo tek 15-tak dana i za sada razgovaramo s trenerom i igračicama, sagledavamo što i kako se radilo. Ne bismo za sada izlazili previše u javnost dok jasno ne odredimo u kojem smjeru idemo. S obzirom da bi porečke odbojkašice trebale krenuti s pripremama za novu sezonu, jasno je da vremena baš i nema puno.

- Sada je najvažnije fokusirati se na seniorsku ekipu da ne kasnimo u njezinu sastavljanju i da se može krenuti s ozbiljnim pripremama. Trener Stojaković nam je iznio neke želje kad su igračice u pitanju i nadam se da ćemo do kraja mjeseca uspjeti sve posložiti i predstaviti ekipu za novu sezonu. Želimo prije svega raditi pošteno, transparentno i iskreno. Pored igračkog dijela, obveza su nam i financije. Kontaktirali smo Grad i neke potencijalne sponzore. Kažem, malo smo vremena u klubu da možemo nešto konkretnije reći. Za koji dan slika će biti sigurno jasnija – zaključio je Robert Momić.

Iz skromne prve izjave novog predsjednika Porečanki može se zaključiti da se žurno moraju posvetiti igračkom kadru i financijama koje su potrebne za natjecanja. Prijelazni rok je počeo prije tjedan dana i traje do sredine rujna. Seniorke su još od strane bivše uprave prijavljene za sva domaća natjecanja, te u Europi za Challenge Cup, što je postalo tradicija, dok je novost da je prijavljeno natjecanje i u srednjeeuropskoj ligi (MEV-ZA). Treba znati i da odustajanje od bilo kojeg od ova dva međunarodna natjecanja košta puno više nego da se igra, tako da povratka nema. Gledajući pak s aspekta da će Porečanke uz domaće prvenstvo, očigledno igrati i dosta međunarodnih utakmica, igrački kadar mora biti proširen u odnosu na lanjsku sezonu. Dobra stvar je u tome što prvenstvo počinje tek koncem listopada, dok prvu europsku utakmicu Porečanke protiv ekipe iz Beča igraju 20. studenog, pa se stoga još uvijek stigne riješiti puno toga.

Stojaković: Trebamo zamjene za Burilo, Levak, Brletić i Čosić

I dok će novoj Upravi trebati vremena da pohvata konce, trener Stojaković morat će naći neka lica umjesto igračica koje su već napustile klub.

- Ne bih ulazio u događanja oko uprave, ali mislim da nije ni trebalo doći do problema. No, moje je da radim svoj posao i da se nadam dobroj suradnji s novim ljudima za koje vjerujem da mogu sve dobro voditi. Ono što mene muči, odnosno što mi nije nikakva novost, jeste da već nekoliko sezona u početku ulazimo u labirint, u smislu spremnosti, pa i igračkog kadra. Za sada smo uspijevali na kraju uvijek naći izlaz iz istoga i to više nego uspješno, pa nema razloga da tako ne bude i ove sezone rekao je trener Porečanki Miodrag Stojaković.

Stojaković vjeruje da može složiti respektabilnu ekipu i za narednu sezonu, no naravno da sve ovisi i o novoj upravi koja mora prije svega ponuditi i dogovoriti uvjete s igračicama.

- Za sada nam je igrački kadar osiromašen u odnosu na prošlu sezonu. Lena Burilo je otišla studirati u Italiju, Natania Levak je prešla u Marinu Kaštelu, Ivana Ćosić nastavlja sa školovanjem u Osijeku, dok je Karmen Brletić otišla igrati u Švicarsku (TS Volley Düdingen). No, uz sve to možemo se presložiti i biti dobra i respektabilna ekipa. Bitno je da sada uprava obavi razgovore, te da krenemo ozbiljno trenirati kako bi nadoknadili sve propušteno. Ne trebamo puno više u odnosu na lanjsku sezonu. No, činjenica je da ćemo igrati puno zahtjevnijih utakmica. Prvo mjesto u domaćem prvenstvu obvezuje, no obvezuje i igranje u Europi. Moramo izgledati kao ekipa koja zna što želi i opravdati nastupe – zaključuje trener Stojaković.

                                               Autor: Mladen Pilat, Glas Istre