Odbojkašice Poreča se naslovom prvaka upisale u povijest

Objavljeno: Srijeda, 22 Travanj 2015 23:04 Autor:
Odbojkašice Poreča se naslovom prvaka upisale u povijest Foto: Zlatko Benčić

Odbojkašice Poreča su danas u zagrebačkom Domu odbojke zauvijek se upisale u povijest. U tri su utakmice, suprotno svim prognozama, bile bolje od Mladosti i zasluženo će, kad se slavlje stiša, zaspati kao državne prvakinje.

Susret je otvoren trima uzastopnim poenima Porečanki koje su iskoristile vrlo dobre servise Jakšetić. Ipak, brzo su se konsolidirale domaće te stigle do poravnanja kod 4:4. No, Levak je „bombom“ to odmah vratila na „mlin“ svoje momčadi. Nije dugo trajala komotna situacija za gošće jer ubrzo semafor pokazuje 9:5. Mladost tu ne staje, na tehnički timeout odlazi se sa 12:6.


Spasile su Zagrepčanke nekoliko teških lopti nakon toga, ali nisu uspjele spriječiti seriju gošći 1:5 nakon čega je Klein pozvao timeout, vidjevši u kojem smjeru set ide. Trgnulo je to Mladost, koja na krilima Sušić odlazi na 15:11, a tada Stojaković poziva timeout. Pogodio je i on, jer ubrzo Porečanke dolaze na 15:13. Dva-tri poena razlike drže domaće cijelo vrijeme do 20:18 kada gošće, na krilima Račić i Levak, dolaze u poravnanje.

Uslijedila je grčevita borba za svaki poen, gošće kod 23:24 nisu iskoristile meč loptu, a Mladost je slavila 27:25. Obrnuto od prvog, započeo je drugi set, sada vodstvom domaćih od 3:0, ali u „čas posla“ gošće dolaze na 5:5, a onda i u vodstvo na 6:7.

Imale su Porečanke i 8:10, ali se igra, kako se set odmicao, sve više pretvarala u pravi mali odbojkaški rat, gdje su igračice obje ekipe „ginule“ za svaku loptu. Nakon serije izmjene poena, Mladost ima 21:19. Na 24:22 za domaće, borbene gošće spašavaju dvije set lopte, a onda na krilima Burilo i odličnog bloka dolaze do 1:1 u setovima.

I treći set otvoren je 3:0 vodstvom Mladosti koje se brzo razvodnilo, pa Porečanke na tehničkom timeoutu imaju 8:12, a prednost je narasla i na 8:14, no nakon toga domaće se bude. Novi „udarac“ ambicijama Mladosti dogodio se kod 14:18 kada sa tri uzastopna poena Stojakovićeve djevojke prvi put odlaze na velikih sedam prednosti. Na 15:23 najprije Račić šalje „bombu“ kroz domaći blok, a onda solidni servis Levak vara „mladostašice“ i gošće su povele u setovima.

Četvrti set bolje otvaraju Zagrepčanke, vrlo rano imaju 6:2, a onda i 9:3. No, pokazale su to nebrojeno mnogo puta, Porečanke ne odustaju, a semafor desetak minuta kasnije pokazuje 11:10. Tu kao da su privremeno posustale pa domaće „bježe“ na 16:11. Naravno, vratile su se još jedanput, nitko nije bio iznenađen sa 17:16.

Dvorana je lagano utihnula kada je Novosel pogodila za 18:19, a Klein je momentalno posegnuo za predahom. Jedan od bitnijih poena u setu bio je kod 22:21 za domaće, kada najprije Sain sjajno spašava, a onda Račić šutira u blok odakle lopta pada u polje za egal. Imaju nakon toga „bijele“ dvije meč lopte, ali Mladost uspijeva vratiti na 24:24. Potresene nakon toga, Porečanke u dva navrata loše reagiraju pa su domaće uspjele doći do petog seta.

U petom setu „iskrilo“ je s obje strane, a prvi puta netko na dva poena razlike ide kod 3:5 kada su Porečanke obranile čak četiri naleta domaćih. Dvoranu je, odmah nakon toga, „zamrznula“ Račić asom. Zamjena polovica dogodila se na 6:8 za gošće. Nervoza se počela stvarati kod domaćih kad je lobom preko bloka pogodila Burilo što je i rezultiralo pogreškom domaće ekipe za 6:10. Povećale su prednost na 7:13, a onda odgovornom igrom napravile sve potrebno da ono što uvijek pjevaju, „A u Poreču, klub je najbolji“, postane istina.

I HŽOL – PLAY OFF FINALE
/3.utakmica/
HAOK MLADOST-ŽOK POREČ 2:3
(27:25, 26:28, 15:25, 26:24, 8:15)
ZAGREB: Dom odbojke „Bojan Stranić“ GLEDATELJA: 400
SUCI: Milan ZAMAKLAR (Belišće) i Ernesta DUBAC (Osijek)
DELEGAT: Tomislav KRAMAR (Zagreb)

HAOK MLADOST: Čulo, Perić, Josipović, Juralić, Luketić, Sušić, Božičević (L), Deak, Vugec, Uzelac, Žmire, Jurišić
TRENER: Edo KLEIN

ŽOK POREČ: Ćosić, Novosel, Sain (L), Zahirović (L), Levak, Duspara, Račić, Burilo, Jakšetić, Rupčić, Žužić, Sliško
TRENER: Miodrag STOJAKOVIĆ

Autor: Elvis Uravić/istrasport.eu