Odbojkašice putuju u Baku u pomlađenom sastavu

Objavljeno: Četvrtak, 04 Lipanj 2015 17:10 Autor:
Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija završila je pripreme u Mariboru i u ponedjeljak putuje u Baku gdje će nastupiti na Europskim igrama koje će se od 12. do 28. lipnja održati u glavnom gradu Azerbajdžana.

Ispred odbojkašica je 'dugo toplo ljeto' jer nakon Europskih igara slijede nastupi na Grand Prixu u Poreču (3. do 5. srpnja) i u Bugarskoj (10. do 12. srpnja), te Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj (od 26. rujna do 4. listopada).

Hrvatska reprezentacija putuje u Azerbajdžan u pomlađenom sastavu bez niza standardnih igračica koje su otpale zbog ozljeda i dugačke i naporne sezone. Za Europske igre su otpale Mia Jerkov, Maja Poljak, Sanja Popović, Bernarda Čutuk, Ivana Miloš, Ana Grbac, Katarina Barun, Marina Katić, te Bernarda Brčić.

Ove sezone imamo dva velika cilja, a to je ostvariti što bolji plasman na Europskom prvenstvu, te se pokušati približiti plasmanu na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Imamo dosta izostanaka zbog toga u Bakuu putuje pomlađena ekipa. U reprezentaciji je sjajna atmosfera, a EI će biti prilika za dokazivanje mlađim igračicama, kazao je izbornik Angelo Vercesi pod čijim vodstvom su odbojkašice na posljednjem SP-u osvojile peto mjesto.

Odbojkašice će na EI nastupiti u skupini B zajedno s reprezentacijama Rusije, Srbije, Nizozemske, Njemačke i Bugarske. Prve četiri ekipe iz svake skupine idu u četvrtfinale.

Nažalost, nismo u najjačem sastavu, no sada će mlađe igračice imati priliku da se dokažu. Naša ekipa je spoj mladosti i iskustva, kazala je Senna Ušić Jogunica, koja će biti kapetanica ekipe.

Velika je to čast, dodala je Ušić Jogunica, koja je prošlu sezonu igrala u Kini za Shanghaiu, a potom i za talijansku ekipu Savino Del Bene Scandicci.

Jedna od mlađih igračica, točnije najmlađa u hrvatskoj vrsti koja putuje u Baku bit će 18-godišnja odbojakšica Poreča Vedrana Jakšetić. Mlada Osječanka je zbog nastupa u Bakuu za rujan odgodila izlazak na državnu maturu.

Bila je to teška odluka. Roditelji i ja smo dugo razmišljali, na koncu sam izabrala Europske igre, a na jesen ću na maturu i potom pokušati upisati fakultet, kazala je Jakšetić kojoj će to biti prva seniorska akcija u reprezentaciji. Osim nje iz hrvatskih klubova su još tri mlade igračice - Dinka Kulić (Vibrobeton), Tamara Sušić (Mladost Zagreb) i Nikolina Božićević (Mladost Zagreb).

Predsjednik Hrvastkog odbojkaškog saveza Zdeslav Barač je istaknuo kako put do Rio de Janeira neće biti lagan, jer na OI nastupa sam 12 ekipa pri čemu pet iz Europe.

Sustav kvalifikacija je vrlo naporan. Svjetski kup će biti prvi filter, a potom slijede europske kvalifikacije s osam ekipa od kojih samo jedna ide na OI. Sve završava svjetskim kvalifikacijama u svibnju iduće godine u Japanu.

Na EI putuju Jelena Alajbeg, Nikolina Božićević, Maja Burazer, Samanta Fabris, Vedrana Jakšetić, Nikolina Jelić, Dinka Kulić, Karla Klarić, Marija Prša, Tamara Sušić, Marija Ušić i Senna Ušić Jogunica.

sport.hrt.hr